Właśnie czytasz

2 przepisy na wyjątkowo rozgrzewające Latte i zimowa wersja herbaty

2898  
Udostępnij: 

2 przepisy na wyjątkowo rozgrzewające Latte i zimowa wersja herbaty

Pogoda jaka jest, każdy widzi. Wiatr, deszcz, dni, które się kończą zanim się zaczęły – zima pełną parą. Zdaję sobie sprawę, że wyjście z domu to ostatnia rzecz, którą możesz chcieć, więc przychodzę do Ciebie z Zimowym Poprawiaczem Humoru, czyli dwoma przepisami na kawy-cukiereczki, które Cię rozgrzeją nawet w najmroźniejszy dzień.

27. 12. 2020 3 Min czytania Olga Muryn
2 przepisy na wyjątkowo rozgrzewające Latte i zimowa wersja herbaty

Zima to czas specjalny – Boże Narodzenie, choinki, światełka i prezenty. Jednocześnie za oknem panuje zima, dni są krótkie, wiatr nie przestaje wiać, dlatego chętniej zostajemy w domu, pod kocem, z ciepłym napojem w dłoni. Pierwsze, co przychodzi do głowy w przypadku zimowych napojów to grzane alkohole wszelkiego rodzaju – cydr, piwo, wino, czego dusza zapragnie! Jeśli nie to, to przecież gorąca czekolada i zimowe kawy wiodą prym w kawiarniach, ale także w domach –  ten rok nauczył nas, że prawie wszystko można zrobić samodzielnie.

W związku z tym, przychodzę do Was z rozwiązaniem na te zimne, ciemne, mroźne dni spędzone pod kocem lub leniwe weekendy na kanapie – dwa przepisy na zimowe kawy, które zachwycą każdego, kto lubi słodycze.

Zanim przejdę do przepisów, jedna ważna uwaga – ze względu na uczulenie na laktozę, używałam w moich przepisach mleka krowiego bezlaktozowego. Pamiętaj o tym przygotowując swój napój – mleko bez laktozy jest samo w sobie bardzo słodkie, więc każdy z napojów warto na koniec doprawić według własnych preferencji.

Latte z syropem klonowym, wanilią i pieprzem cayenne

Składniki:

  • Podwójne espresso (ja użyłam kawy Tchibo Barista Caffe Crema)
  • 200 ml mleka (ja użyłam mleka bez laktozy)
  • Łyżka syropu klonowego dobrej jakości
  • Pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

  1. Przyrządź swoją kawę – u mnie było to podwójne espresso, bo jednak koniec semestru na studiach wymaga pomocy z każdej strony. :-)
  2. Podgrzej i spień mleko – możesz to zrobić za pomocą większego spieniacza lub małego, podręcznego spieniacza na baterie oba będą idealne.
  3. Do kubka nalej łyżkę syropu, zalej to spienionym mlekiem i na końcu dodaj kawę. Cały napój udekoruj szczyptą pieprzu cayenne i, jeśli chcesz zaszaleć, bitą śmietaną. Gotowe!

Pamiętaj, żeby zamieszać kawę przed wypiciem, aby wszystkie smaki się wymieszały!

Rozgrzewająca kawa orzechowo-miodowa

Składniki:

  • Podwójne espresso – idealnie sprawdzi się Tchibo Barista
  • 200 ml mleka
  • Mała, płaska łyżeczka masła orzechowego
  • Łyżeczka miodu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta imbiru mielonego

Przygotowanie:

  1. Przygotuj espresso, dodaj do blendera z masłem orzechowym, miodem i przyprawami. Zmiksuj tak, aby wszystko się dokładnie wymieszało. Jeżeli nie chcesz używać blendera, to pamiętaj, żeby użyć płynnego masła orzechowego i miodu – będzie wtedy łatwiej wymieszać je z kawą.
  2. Podgrzej i spień mleko. Dodaj je do szklanki z kawą, wymieszaną już ze wszystkimi dodatkami.
  3. Na sam wierzch mlecznej pianki dodaj odrobinkę gałki muszkatołowej i imbiru dla dekoracji.

Uważaj z dodawaniem masła orzechowego! Pamiętaj, że jest to bardzo tłusta substancja, więc trzeba jej dodać naprawdę niewiele. Jeżeli „orzechowość” kawy będzie niewystarczająca – dodaj syrop orzechowy!

Pamiętaj też, że moje przepisy to de facto tylko wskazówki, to Twój smak jest najważniejszy! Dopasuj wszystkie składniki w taki sposób, żeby odpowiadały Twoim preferencjom. Próbuj, testuj, zmieniaj proporcje – w przypadku takich kaw granicą jest tylko Twoja wyobraźnia.

Jak widać, te kawy mają mniej do czynienia z szybkim porannym espresso, a więcej ze słynnymi kawami zimowymi z różnych sieciowych kawiarni. Wierzę jednak, że każdy potrzebuje osłodzić sobie życie, nawet jeśli nie chce wychodzić z domu.

Na sam koniec mam jeszcze dla Ciebie wersję zimową herbaty, bo czasem można po prostu nie mieć ochoty na kawę! Nie jest to może nic odkrywczego, ale przecież rozgrzewających wersji zimowej herbaty nigdy dość!

Rozgrzewająca herbata

Składniki:

  • Czarna herbata
  • Pół cytryny
  • 3 plastry imbiru
  • Łyżka soku wiśniowego
  • Łyżka miodu
  1. Weź duży kubek – w końcu herbaty nigdy dość! Mój wybór to kubek o pojemności ponad 500 ml, stąd proporcje dodatków. :-) W przygotowanym kubku zrób herbatę i dodaj do niej plastry imbiru.
  2. Odstaw herbatę na parę minut, by odrobinę przestygła.
  3. Dodaj sok z cytryny, miód i sok wiśniowy – pamiętaj by nie dodawać miodu do wrzątku, bo wtedy zmniejszasz skuteczność jego działania.
  4. Wyłów plastry imbiru i gotowe!

Mam nadzieję, że moje propozycje domowych, zimowych, rozgrzewających napojów przypadną Ci do gustu – podziel się efektami swoich eksperymentów kulinarnych w komentarzu. Miłych weekendów pod kocem! :-)

Przeczytaj również

Trzy gorące napoje, które Cię rozgrzeją w chłodne dni
Trzy gorące napoje, które Cię rozgrzeją …19914
Wypróbuj wietnamską kawę z koglem moglem
Wypróbuj wietnamską kawę z koglem moglem…20234
Domowy syrop kawowy doskonały do zdobienia deserów
Domowy syrop kawowy doskonały do zdobien…8275
Kolejne artykuły