Z mojej obserwacji wynika, że niemal wszystkie żelki dostępne w sklepach składają się w dużym stopniu ze słodzika z dodatkiem żelatyny niewiadomego pochodzenia, sztucznych barwników, koncentratów i ekstraktów owocowych, a także past i olejów roślinnych. Jednocześnie ich produkcja w domu jest łatwa, a wszystkim dzieciom (i dorosłym), dla których kiedykolwiek je przygotowaliśmy, zawsze smakowały.
Żelki domowej produkcji to źródło składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze kości, chrząstki, a kobiety z pewnością docenią ich działanie antycellulitowe. Nasza rodzina je uwielbia, a gdy odwiedzają nas znajomi, zawsze mamy dla nich przygotowaną paczuszkę zdrowych słodyczy na drogę. Wszyscy się nimi zajadają, a my nie mamy wyrzutów sumienia, że częstujemy ich przesłodzoną i niezdrową przekąską.
Żelatyna i jej zdrowotne właściwości
Żelatyna jest składnikiem, który nie tylko wzmacnia nasze zęby, kości i stawy, ale ma też szereg innych właściwości. To dzięki niej nasze włosy są mocniejsze, układ trawienny pracuje dużo lepiej, a skóra jest bardziej elastyczna, dzięki czemu powstaje na niej mniej zmarszczek. Codzienne przyjmowanie żelatyny pozytywnie wpływa na paznokcie i co ciekawe – wspomaga odchudzanie, dzięki temu, że tłumi głód, a przez to nie objadamy się. Osobiście bardzo cenię sobie właściwości żelatyny, dlatego chętnie przygotowuję z niej zdrowe przekąski, które uwielbia cała moja rodzina. Więcej o zdrowotnych właściwościach żelatyny możesz przeczytać tutaj.
Żelki przygotowuję wspólnie z dziećmi
Przygotowanie jest proste, więc możesz włączyć do tej aktywności także dzieci. To doskonała zabawa dla całej rodziny! Podstawą są silikonowe foremki np. na lód, czekoladę lub na żelki. Dzieci świetnie radzą sobie wtedy z pipetą do napełniania foremek. Można je również kupić jako dodatek do form silikonowych. Naciśnij pipetę, aby wciągnąć płyn, a następnie zrób to ponownie, aby wypełnić formę. Jeśli nie masz pipety, da się to też zrobić zwykłą łyżką.
Gdy nie masz formy
Żelki możesz przygotować nawet bez formy. Przygotowaną galaretkę wystarczy przelać do kwadratowego szklanego pojemnika, pozostawić w lodówce do stężenia, a następnie po prostu pokroić w kostkę, plastry lub wyciąć dowolne wzory za pomocą ostrych nożyków.
Z poniższych przepisów przygotujesz około 150 małych żelków. Na przygotowanie zarezerwuj sobie około 10 minut i pamiętaj, że będą one jeszcze potrzebować około 30 minut na stężenie w lodówce.
Smoothie żelki
Składniki:
- 150 g świeżych lub mrożonych malin
- 150 g świeżych lub mrożonych jagód
- sok z jednej limonki lub cytryny
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki żelatyny wołowej od zwierząt z wolnego wybiegu
- 2 łyżeczki miodu – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Zamrożone owoce pozostaw na chwilę do rozmrożenia (jeśli używasz świeżych, pomiń ten krok), a następnie wymieszaj je z sokiem z limonki i ¼ szklanki wody. Powstały koktajl możesz odcedzić, aby pozbyć się ziarenek.
- Resztę wody podgrzej na małym ogniu i rozpuść w niej 4 łyżki żelatyny. Następnie odstaw mieszankę na bok.
- Odcedzoną mieszankę smoothie przelej powoli do rozpuszczonej żelatyny. Wszystko dokładnie wymieszaj i upewnij się, że żelatyna się rozpuściła.
- Teraz przygotuj silikonowe foremki i pipetką lub łyżeczką wlej do nich powstałą galaretkę.
- Formy wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny, następnie możesz wyjąć poszczególne żelki i przechowywać je w zamykanym pojemniku.
Jak przechowywać żelki?
Aby domowe żelki zachowały przydatność do spożycia jak najdłużej, najlepiej przechowywać je w lodówce.
Żelki z sokiem z buraków
Składniki:
- 125 ml soku z buraków (w pokojowej temperaturze)
- 125 ml filtrowanej wody lub wody z młodego kokosa
- 4 łyżki żelatyny wołowej od zwierząt z wolnego wybiegu
Przygotowanie:
- Podgrzej wodę (lub wodę kokosową) na małym ogniu i rozpuść w niej 4 łyżki żelatyny.
- Gdy cała żelatyna się rozpuści, wlej ją do soku z buraków i dobrze wymieszaj.
- Za pomocą pipety lub łyżki wlej galaretkę do silikonowych foremek i pozostaw do stężenia w lodówce na co najmniej pół godziny.
Żelki tylko dla dorosłych
Składniki:
- 4 łyżki żelatyny wołowej od zwierząt z wolnego wybiegu
- ½ szklanki filtrowanej wody
- sok z 2 grejpfruitów
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka miodu – opcjonalnie
- ½ szklanki wody gazowanej
- ½ szklanki wódki
Przygotowanie:
- Podgrzej wodę na małym ogniu i rozpuść w niej 4 łyżki żelatyny.
- Gdy cała żelatyna się rozpuści, wlej do niej sok z grejpfruitów i limonki, dodaj wodę gazowaną i wódkę, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Za pomocą pipety lub łyżki wlej galaretkę do silikonowych foremek i pozostaw do stężenia w lodówce na co najmniej pół godziny.
Inne warianty według uznania
W przypadku, gdy chcesz nieco urozmaicić przepis, należy przestrzegać zasady – około 250-300 ml płynu na 4 łyżki żelatyny wołowej.
Moje pomysły na urozmaicenie przepisów:
- Dodaj do mieszanki sproszkowaną acerolę jako dobre źródło witaminy C.
- Zamiast wody filtrowanej możesz użyć wody z młodego kokosa, aby dostarczyć organizmowi dodatkowych elektrolitów.
- Możesz też użyć kefiru wodnego zamiast wody – ale nie przegrzewaj go.
- Zamiast wody możesz również dodać aromatyzowaną fermentowaną lemoniadę. Lub kombuchę. Dzięki temu uzyskasz probiotyczne żelki domowej roboty.W przypadku żelek dla dorosłych zamiast wódki do mieszanek owocowych można dodać trochę prossecca lub wina musującego.
- Żelatyna wołowa jest doskonałym składnikiem do zagęszczania zup lub sosów.
Sprawdź też: Mój przepis na piżama party

Wszystko dla najmłodszych
Na Tchibo.pl znajdziesz ubrania z bawełny ekologicznej i materiałów z recyklingu, które rosną razem z dziećmi.