Często nie zastanawiamy się nawet, że podajemy dzieciom żywność, która jest niezdrowa i uzależniająca. Ja też to robiłam, mimo że dziś nie daję swojemu dziecku niezdrowej i pełnej chemii żywności. Kiedyś nie zwracałam uwagi na skład kupowanych produktów, nie zastanawiałam się nad tym, jaki mają wpływ na nasze samopoczucie – w kuchni miałam wiele bezwartościowych produktów, które wprawdzie smakowały dobrze, zaspokajały głód, ale nie były źródłem składników odżywczych, które organizm – zwłaszcza dziecka, potrzebuje.
Po pewnym czasie zrozumiałam jednak, że kluczem do zdrowej diety jest wyeliminowanie z niej produktów, które uważamy za szkodliwe oraz niedoprowadzenie dziecka do wilczego głodu, który mógłby poskutkować “szybkimi” i niezbyt zdrowymi opcjami jedzenia na mieście.
I najważniejsze – pozwolenie dziecku na próbowanie i szukanie nowych smaków. Kubki smakowe odzwyczają się w końcu od żywności, która nam nie służy, a owoce i warzywa nagle zaczną mieć cudowne i intensywne smaki. Warto zawsze mieć przy sobie coś, co nasze dziecko zje z ochotą – coś, co będzie smakować dobrze na zimno i na ciepło. Mogą to być pokrojone w słupki owoce lub warzywa z hummusem czy guacamole, świeżo wyciskany sok lub koktajl. Ja jednak pójdę o krok dalej i przedstawię wam trzy pomysły na przekąski, które można zabrać ze sobą w lunchboxie. Zaczynajmy!
Jaglane pancakes
Potrzebujesz:
- 1 i 1/4 szklanki mąki jaglanej
- 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/3 łyżeczki sody
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 1 dojrzały banan
- olej kokosowy do smażenia
Polewa:
- syrop daktylowy
- świeże owoce (np. borówki, maliny)
Przygotowanie:
- Dojrzałego banana rozgnieć w misce na papkę.
- Dodaj obie mąki, sodę oraz syrop z agawy. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę napoju roślinnego.
- Rozgrzej trochę oleju kokosowego na patelni, ale niezbyt mocno. Smaż pancakes partiami z każdej strony, aż do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
- Polej syropem daktylowym i udekoruj owocami.
Spróbuj też: Przepisy na dania z kaszy jaglanej
Roladki z cukinią
Potrzebujesz:
- 1 duża cukinia
- 1 paczka nerkowców (150g)
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Nerkowce namocz we wrzątku przez noc lub przez co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem dania, a później odcedź. Następnie zblenduj je z suszonymi pomidorami, czosnkiem, sokiem z cytryny i syropem z agawy.
- Do gładkiej masy dodaj płatki drożdżowe oraz sól i pieprz, a następnie wymieszaj. Masę możesz schłodzić w lodówce.
- Cukinię obierz, a następnie pokrój wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw, aby uzyskać podłużne pasy.
- Nałóż masę na cukinię i zawiń.
Roladki na 2 sposoby
Roladki z cukinii doskonale smakują na surowo, jak i z lekko przysmażonych pasków cukinii – w tym przypadku powinny być one nieco grubsze, ponieważ na patelni oddadzą trochę wody.
Lava muffins
Potrzebujesz:
- 2 kubki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 1 i 1/2 kubka mąki owsianej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kubka cukru kokosowego
- aromat waniliowy, ksylitol waniliowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mleko roślinne podgrzej tak, aby prawie wrzało. Gorące mleko wlej do miski z mąką i energicznie wymieszaj. Następnie dorzuć posiekaną czekoladę i dalej mieszaj do jej rozpuszczenia.
- Dodaj resztę składników, wymieszaj i wlej ciasto do foremek na babeczki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 7 – 15 minut (w zależności od piekarnika).
Oto moje przepisy na zdrowe przekąski, które sprawdzają się zarówno na spacerze, w domu, a także w podróży. Możesz je zapakować do pojemnika na drogę i bez wyrzutów sumienia zaproponować swoim dzieciom – zdrowe, pełne smaku i sycące przekąski zaspokoją głód i sprawią, że nie będzie Was ciągnęło do sklepu po pełne chemii produkty.

Wszystko do pieczenia i gotowania
Na Tchibo.pl znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz w swojej kuchni.