Właśnie czytasz

3 przepisy na zdrowe przekąski (nie tylko) dla dzieci. Zabierz je w drogę lub na spacer

10411  
Udostępnij: 

3 przepisy na zdrowe przekąski (nie tylko) dla dzieci. Zabierz je w drogę lub na spacer

Żywienie dzieci często spędza nam sen z powiek – wydawałoby się, że nic nie chcą jeść. Niestety na co dzień zapominamy o fakcie, że podajemy im dużo przetworzonych produktów i tych pełnych białego cukru. Narzucamy im godziny jedzenia, zmuszamy do spożywania tego, czego nie lubią. Nie ma w tym wszystkim spontaniczności i możliwości wyboru.

1. 5. 2021 3 Min czytania Anna Koczwara
3 przepisy na zdrowe przekąski (nie tylko) dla dzieci. Zabierz je w drogę lub na spacer

Często nie zastanawiamy się nawet, że podajemy dzieciom żywność, która jest niezdrowa i uzależniająca. Ja też to robiłam, mimo że dziś nie daję swojemu dziecku niezdrowej i pełnej chemii żywności. Kiedyś nie zwracałam uwagi na skład kupowanych produktów, nie zastanawiałam się nad tym, jaki mają wpływ na nasze samopoczucie – w kuchni miałam wiele bezwartościowych produktów, które wprawdzie smakowały dobrze, zaspokajały głód, ale nie były źródłem składników odżywczych, które organizm – zwłaszcza dziecka, potrzebuje.

Po pewnym czasie zrozumiałam jednak, że kluczem do zdrowej diety jest wyeliminowanie z niej produktów, które uważamy za szkodliwe oraz niedoprowadzenie dziecka do wilczego głodu, który mógłby poskutkować “szybkimi” i niezbyt zdrowymi opcjami jedzenia na mieście.

I najważniejsze – pozwolenie dziecku na próbowanie i szukanie nowych smaków. Kubki smakowe odzwyczają się w końcu od żywności, która nam nie służy, a owoce i warzywa nagle zaczną mieć cudowne i intensywne smaki. Warto zawsze mieć przy sobie coś, co nasze dziecko zje z ochotą – coś, co będzie smakować dobrze na zimno i na ciepło. Mogą to być pokrojone w słupki owoce lub warzywa z hummusem czy guacamole, świeżo wyciskany sok lub koktajl. Ja jednak pójdę o krok dalej i przedstawię wam trzy pomysły na przekąski, które można zabrać ze sobą w lunchboxie. Zaczynajmy!

Jaglane pancakes

Potrzebujesz:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 1 dojrzały banan
  • olej kokosowy do smażenia

Polewa:

  • syrop daktylowy
  • świeże owoce (np. borówki, maliny)

Przygotowanie:

  1. Dojrzałego banana rozgnieć w misce na papkę.
  2. Dodaj obie mąki, sodę oraz syrop z agawy. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę napoju roślinnego.
  3. Rozgrzej trochę oleju kokosowego na patelni, ale niezbyt mocno. Smaż pancakes partiami z każdej strony, aż do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
  4. Polej syropem daktylowym i udekoruj owocami.

Spróbuj też: Przepisy na dania z kaszy jaglanej

Roladki z cukinią

roladki z cukini przepis

Potrzebujesz:

  • 1 duża cukinia
  • 1 paczka nerkowców (150g)
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • sól, pieprz

roladki z cukinii - przygotowanie

Przygotowanie:

  1. Nerkowce namocz we wrzątku przez noc lub przez co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem dania, a później odcedź. Następnie zblenduj je z suszonymi pomidorami, czosnkiem, sokiem z cytryny i syropem z agawy.
  2. Do gładkiej masy dodaj płatki drożdżowe oraz sól i pieprz, a następnie wymieszaj. Masę możesz schłodzić w lodówce.
  3. Cukinię obierz, a następnie pokrój wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw, aby uzyskać podłużne pasy.
  4. Nałóż masę na cukinię i zawiń.

Roladki na 2 sposoby


Roladki z cukinii doskonale smakują na surowo, jak i z lekko przysmażonych pasków cukinii – w tym przypadku powinny być one nieco grubsze, ponieważ na patelni oddadzą trochę wody.

Lava muffins

muffiny przepis

Potrzebujesz:

  • 2 kubki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 1 i 1/2 kubka mąki owsianej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kubka cukru kokosowego
  • aromat waniliowy, ksylitol waniliowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Mleko roślinne podgrzej tak, aby prawie wrzało. Gorące mleko wlej do miski z mąką i energicznie wymieszaj. Następnie dorzuć posiekaną czekoladę i dalej mieszaj do jej rozpuszczenia.
  2. Dodaj resztę składników, wymieszaj i wlej ciasto do foremek na babeczki.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 7 – 15 minut (w zależności od piekarnika).

Oto moje przepisy na zdrowe przekąski, które sprawdzają się zarówno na spacerze, w domu, a także w podróży. Możesz je zapakować do pojemnika na drogę i bez wyrzutów sumienia zaproponować swoim dzieciom – zdrowe, pełne smaku i sycące przekąski zaspokoją głód i sprawią, że nie będzie Was ciągnęło do sklepu po pełne chemii produkty.

Wszystko do pieczenia i gotowania

Wszystko do pieczenia i gotowania

Na Tchibo.pl znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz w swojej kuchni.

Do sklepu internetowego

Przeczytaj również

Nasze dzieci uwielbiają żelki. Mam przepis na zdrową wersję
Nasze dzieci uwielbiają żelki. Mam przep…13306
Piknik w domu? Nasz sposób na każdą pogodę
Piknik w domu? Nasz sposób na każdą pogo…1219
Nie utopić się w plastiku – czy da się połączyć ekologiczne życie z wychowaniem dzieci?
Nie utopić się w plastiku – czy da się p…3255
Kolejne artykuły