Właśnie czytasz

Zbieramy grzyby – jak się do tego przygotować?

821  
Udostępnij: 

Zbieramy grzyby – jak się do tego przygotować?

Często słyszę, że jesteśmy narodem grzybiarzy. Coś w tym musi być, bo zawsze kiedy zaczyna się sezon na grzyby, nie odpuszczam sobie wycieczki do lasu. To doskonały relaks na świeżym powietrzu, a przy odrobinie szczęścia można znaleźć kilka przysmaków, z których przygotowuję różne dania dla całej rodziny.

12. 9. 2020 4 Min czytania Redakcja
Zbieramy grzyby – jak się do tego przygotować?

Niestety należę do osób, które nie mogą się pochwalić pełnym koszem przysmaków – mam wrażenie, że grzyby na mój widok się chowają głęboko pod ziemią. Jeśli w Twoim przypadku wygląda to podobnie, z pewnością poniższe rady ułatwią Ci ich zbieranie.

Podstawowe wyposażenie grzybiarza

O czym nie można zapominać podczas wizyty w lesie? W kieszeni zbieracza powinien znajdować się odpowiedni nóż do grzybów, a w dłoni coś do ich przechowywania. Najlepiej sprawdza się klasyczny kosz wiklinowy, w którym grzyby nie gniotą się, a jego struktura umożliwia odpowiedni przepływ powietrza.

Zapomnij o plastikowej torbie! Grzyby łatwo w niej zaparzyć, co może później powodować bardzo nieprzyjemne problemy trawienne. Jeśli nie masz kosza, włóż grzyby do przewiewnej, najlepiej lnianej torby.

Atlas grzybów lub encyklopedia to również konieczność, zwłaszcza jeśli nie jesteś doświadczonym grzybiarzem. Ja nie obejdę się również bez sprayu na komary i telefonu komórkowego z pełną baterią, ponieważ moja orientacja przestrzenna jest zerowa, a zgubić się samotnie w lesie to nic przyjemnego. :)

Grzybiarskie triki 21. wieku

Jeśli naprawdę poważnie podchodzisz do grzybobrania i lubisz stosować nowe rozwiązania, z pewnością ucieszy Cię fakt, że jest ich naprawdę dużo i dają ogromne możliwości.

Zapaleni grzybiarze nie powinni zapominać o zaopatrzeniu się w nóż ze specjalną szczoteczką, którym można czyścić grzyby bezpośrednio na miejscu w lesie, przydać może się też składany kosz z oddychającego materiału oraz miniaturowy kompas na klucze.

Ciekawym rozwiązaniem jest też wielofunkcyjna łopata do grzybów, dzięki której, żaden zakamarek lasu nie będzie dla Ciebie problemem. Ma 12 funkcji i możesz ją wykorzystać w wielu sytuacjach – nie tylko wykopiesz ukryte w leśnym gąszczu grzyby, ale dzięki wbudowanemu kompasowi odnajdziesz z nią drogę powrotną do domu. Wyposażona jest też w otwieracz do butelek, a jeśli znajdziesz się w miejscu, gdzie można urządzać piknik, bez problemu rozpalisz z nią ognisko.

To jeszcze nie wszystko. Wśród tych najbardziej pomocnych produktów dostępnych na rynku warto jeszcze wymienić wagę do grzybów czy składane krzesełko, które naprawdę dobrze się sprawdza podczas długich wędrówek. Osobiście jednak zastanowiłabym się, co naprawdę musisz wziąć ze sobą do lasu, a co będzie tylko niepotrzebnym bagażem.

Aplikacje dla grzybiarzy

Początkujący (i nie tylko) grzybiarze mogą skorzystać z przydatnych aplikacji mobilnych. Nie znajdą one grzybów za Ciebie, ale z pewnością pomogą rozpoznać te, które są jadalne.

Ja najczęściej korzystam z Atlasu grzybów, który można pobrać bezpłatnie, a sam w sobie jest doskonałym pomocnikiem podczas grzybobrania – posiada ponad 170 gatunków grzybów z opisami i zdjęciami, dzięki czemu szybko mogę rozwiać swoje wątpliwości przy zbieraniu grzybów. Na aplikacjach mobilnych nie polegałbym jednak w stu procentach. Zawsze należy zbierać tylko te grzyby, co do których mamy 100% pewności. Polecam też porównywać informacje z aplikacji z profesjonalnym atlasem lub encyklopedią, a przede wszystkim kierować się zdrowym rozsądkiem. :)

Jak przechowywać grzyby

Udało Ci się zebrać więcej grzybów i wiesz, że nie zdążysz ich przyrządzić? W takim razie masz szczęście, bo ja nigdy nie wyszłam z lasu z przepełnionym koszykiem. :)

Jednak z chęcią doradzę Ci, co z nimi zrobić. Suszenie, marynowanie w occie czy zamrażanie to chyba najbardziej podstawowe metody przechowywania grzybów. Osobiście lubię grzyby suszone – są pełne smaku i aromatu, dzięki czemu dodają charakteru wielu potrawom i przede wszystkim odpowiednio przechowywane wytrzymują nawet kilka lat.

Przed suszeniem grzyby należy dokładnie oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, a następnie wysuszyć na słońcu, na kaloryferze lub w suszarce do owoców. Jeśli zdecydujesz się je zamrozić, pamiętaj, aby najpierw dusić je przez chwilę w gorącej wodzie, a następnie odcedzić. Grzyby zmniejszają swoją objętość, dzięki czemu więcej ich zmieści się nawet w najmniejszej zamrażarce. :-)

Na koniec przygotowałam jeszcze przepis na mojego ulubionego burgera z soczewicą i grzybami oraz sałatką colesław. Jeśli nie przepadasz za burgerami, możesz z niego przygotować klopsiki, i podać je w towarzystwie ziemniaków i dipem ziołowym.

Burger z soczewicą i grzybami oraz sałatką colesław

Z poniższego przepisu przygotujesz 2 burgery. Przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż godzinę, ale soczewicę musisz wcześniej przez kilka godzin namoczyć.

grzybowy burger

Składniki na burgera:

  • 100 g brązowej soczewicy
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej słonecznikowy
  • 250 g świeżych grzybów
  • 50 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku (opcjonalnie)
  • 2 bułki hamburgerowe

burger z grzybami

Składniki na sałatkę:

  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4 czerwonej kapusty
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalej wodą i pozostaw ją na co najmniej 4 godziny. Następnie odlej wodę, wsyp soczewicę do garnka i zalej ją wywarem warzywnym. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
  2. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż je na oleju do uzyskania złotego koloru i odłóż na chwilę na bok.
  3. Pokrój w drobną kostkę grzyby i podsmaż je na tej samej patelni, na której smażyłaś cebulę z czosnkiem.
  4. Ugotowaną soczewicę zmiksuj z cebulą i czosnkiem. Przygotowaną masę wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, pieczonymi grzybami, majerankiem, suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i kminkiem.
  5. Z mieszanki uformuj kotlety, a następnie usmaż je na patelni z obu stron.
  6. Teraz czas na sałatkę: marchewkę, pietruszkę i kapustę zetrzyj na paski. Następnie wymieszaj ze wszystkimi innymi składnikami. Odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
  7. Na koniec, na suchej patelni, opiecz bułkę hamburgerową. Posmaruj ją następnie musztardą, dodaj trochę przygotowanej wcześniej sałatki, kotleta z soczewicy i grzybów i przykryj drugą stroną bułki. Podawaj z pozostałą częścią sałatki colesław.

Do środka hamburgera możesz też dodać podsmażone plasterki grzybów i świeży tymianek. Dodadzą one potrawie jeszcze więcej smaku i aromatu. Smacznego!

Przeczytaj również

Tort „leśny mech” – deser, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa
Tort „leśny mech” – de…3029
Kwitnąca focaccia – danie, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa
Kwitnąca focaccia – danie, w który…21755
Smakowa kawa mrożona – sprawdzone sposoby, jak ją osłodzić
Smakowa kawa mrożona – sprawdzone …4218
Kolejne artykuły