Właśnie czytasz

Przepis na aromatyczne grzane wino, które wprowadzi świąteczną atmosferę

9021  
Udostępnij: 

Przepis na aromatyczne grzane wino, które wprowadzi świąteczną atmosferę

Gdy tylko mam ochotę na grzane wino w zimowe wieczory, z wyprzedzeniem przygotowuję pikantną bazę. Moja mama i ja mamy wypróbowany przepis i nie eksperymentujemy z niczym innym, tylko co roku cieszymy się naszym ulubionym smakiem.

2. 12. 2020 3 Min czytania Redakcja
Przepis na aromatyczne grzane wino, które wprowadzi świąteczną atmosferę

Komu zapach grzanego wina, w którym czuć najbardziej aromatyczne rodzaje przypraw, nie przypominałby Świąt Bożego Narodzenia? Ja nie wyobrażam sobie bez niego zimy. Przygotowuję go wraz z pierwszymi chłodnymi dniami, które zwykle przychodzą w listopadzie. To napój, który doskonale rozgrzewa i otula aromatem całą kuchnię.

Jest doskonały na prezent…

W ostatnich latach bardzo polubiłam jadalne prezenty. Nie tylko wtedy, gdy je dostaję i widzę, że dana osoba włożyła w to naprawdę dużą pracę, ale także kiedy mogę je komuś podarować.

W przypadku grzanego wina masz dwie możliwości. Przygotuj karmelową bazę w ładnej, szklanej butelce i podaruj jej dobre wino w prezencie lub możesz przygotować słoiczek z przyprawami do wina.

Miej zapas karmelowej bazy

Czy wiesz, że możesz wcześniej przygotować karmelową bazę do grzanego wina? Wystarczy ją wyjąć z lodówki i dodać do czerwonego wina.

Przepis na świetną karmelową bazę do wina grzanego znajdziesz na końcu artykułu. :-) Jeśli chcesz przygotować mieszankę przypraw, jest to dość proste. Będziesz potrzebować:

  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 goździki
  • 2 laski cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • suszoną skórkę z 1 cytryny lub pomarańczy

Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić wszystkie składniki w ładnym zamykanym słoiczku, dodać wiadomość lub ozdobną etykietę i zapakować wraz z butelką wysokiej jakości czerwonego wina. Jadalny prezent jest gotowy!

Eksperymentuj z przyprawami

Jeśli chcesz, aby smak był trochę inny lub nietypowy, zmień przyprawy. Wystarczy zastąpić goździki kardamonem, a otrzymasz inny wariant.

Białe czy czerwone?

Nasza rodzina tradycyjnie przygotowuje grzańca z czerwonego wina. Nie musisz trzymać się klasyki i możesz też przygotować wariant z białym winem.

Uwaga, wina nie należy zagotować!

Podczas podgrzewania wina należy uważać, aby się nie zagotowało, ponieważ alkohol wyparuje. Musisz go odstawić, zanim zacznie wrzeć.

Przygotuj wersję bezalkoholową

Czy wiesz, że możesz sobie pozwolić na grzańca bez alkoholu? Przepisów na ten zimowy napój jest niezliczona ilość, ja używam np. soku jabłkowego lub żurawinowego, a czasem nawet dobrej jakości herbaty.

Nawet w przypadku bezalkoholowej wersji nigdy nie zapominam o przyprawach, bo bez nich to nie byłoby to samo. Ponadto Twoje dzieci z pewnością docenią to, że podarujesz im smak świąt i pozwolisz im cieszyć się smakiem razem z Tobą.

Większość z nas kojarzy wino grzane głównie z jarmarkami bożonarodzeniowymi, ale ja lubię cieszyć się jego smakiem w domu, w moim ulubionym kubku. Uwielbiam świąteczne motywy na naczyniach, więc mój wybór na ten rok jest jasny. :-) Możesz też podawać napój w szklance, gdzie na pierwszy plan wybije się jego kolor. Dodatkowo można dodać plasterek pomarańczy lub mandarynki, laskę cynamonu, goździki czy anyż.

Przepis na moje ulubione wino grzane

To grzane wino ma dwie niepodważalne zalety. Baza karmelowa przygotowana z wyprzedzeniem, dzięki czemu jest zawsze pod ręką – i niesamowity smak świąt!

Syrop karmelowy (na 2 litry wina):

  • 500 g cukru trzcinowego (można użyć i klasycznego-białego)
  • 5–6 lasek cynamonu
  • 10 goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 obrane nasiona kardamonu
  • 200 ml ciemnego rumu
  • 100 ml wody
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcz

Przygotowanie:

  1. Do garnka wsyp cukier i rozpuść go, aby powstał karmel (pilnuj, aby nie stał się zbyt ciemny).
  2. Dodaj przyprawy, wodę, rum i doprowadź do wrzenia. Umyj dobrze cytryny i pomarańczę, pokrój je w plastry i dodaj do karmelowej bazy.
  3. Pozwól mieszance bulgotać przez około 20 minut na małym ogniu. Następnie zdejmij syrop z kuchenki i pozostaw do ostygnięcia do następnego dnia.

Jeśli zdecydujesz się od razu przygotować grzane wino, wymieszaj syrop z dwoma litrami czerwonego wina i podgrzej je. Nie pozwól jednak, aby mieszanina osiągnęła temperaturę wrzenia. Pamiętaj, że napój przeznaczony jest tylko dla dorosłych.

Przeczytaj również

Wypróbuj wietnamską kawę z koglem moglem
Wypróbuj wietnamską kawę z koglem moglem…18430
Domowy syrop kawowy doskonały do zdobienia deserów
Domowy syrop kawowy doskonały do zdobien…7206
4 proste przepisy na dania z kaszy jaglanej, które pokochasz
4 proste przepisy na dania z kaszy jagla…30529
Kolejne artykuły