Właśnie czytasz

Wypróbuj wietnamską kawę z koglem moglem

18430  
Udostępnij: 

Wypróbuj wietnamską kawę z koglem moglem

Gorzka kawa z puszystą, słodką czapeczką. Tak można by nazwać filiżankę tej, jak dla nas, nietypowo podanej kawy. Nigdy wcześniej tego nie próbowałaś? Zrób to śmiało! Na jesienne, chłodne dni wietnamska kawa jest doskonałym wyborem.

28. 11. 2020 2 Min czytania Redakcja
Wypróbuj wietnamską kawę z koglem moglem

Czy to nadal filiżanka kawy czy pyszny deser? Osobiście nie mogę się zdecydować. Przygotuj wietnamską kawę ze słodkim kremem z żółtka w swoim domu i pomóż mi rozwiązać tę zagadkę. To łatwiejsze niż myślisz. Zaczynamy? :-)

Kuchnia wietnamska zadomowiła się już w Polsce na dobre. Jest urozmaicona i pełna smaków, nie tylko słonych – zaspokoi również miłośników słodyczy. Jeśli w zimne dni, tak jak ja, nieustannie masz ochotę na słodycze, to biegnij po jajka i słodzone, skondensowane mleko i przygotuj ten wietnamski przysmak.

Przepis na wietnamską kawę

Z poniższych składników można przygotować dwie filiżanki (około 200 ml) wietnamskiej kawy. Podczas przygotowywania nie obejdziesz się bez blendera z nasadką do ubijania i miski.

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki słodzonego, skondensowanego mleka
  • mielony cynamon
  • ok. 300 ml filtrowanej kawy (lub kawy z french pressu)

Jakiej kawy użyć?

Prawdziwa wietnamska kawa przygotowywana jest z ziaren robusty, które swoim gorzkim, czekoladowym smakiem dobrze komponują się ze słodkim, skondensowanym mlekiem. Możesz też śmiało sięgnąć po mieszankę Arabiki i Robusty z oferty Tchibo.

Przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut:

  1. Najpierw przygotuj kawę. Naczynie z gotowym napojem przykryj, aby niepotrzebnie nie ostygł.
  2. W misce ubij żółtka ze skondensowanym mlekiem, aż do uzyskania puszystej, lekkiej masy.
  3. Przygotuj 2 szklanki o objętości 200 ml. Napełnij je kawą do ⅔ wysokości naczyń.
  4. Weź łyżkę i pozostałe ⅓ szklanki napełnij masą z żółtek i mleka kondensowanego.
  5. Następnie wierzch posyp cynamonem i gotowe!

Otwórz

Zamknij

Sprawdź też: Stań się baristą we własnym domu

Co należy wiedzieć podczas przygotowywania wietnamskiej kawy?

Aby uzyskać naprawdę puszystą masę, wybierz mniejszą miskę. Nie martw się, gęste mleko skondensowane zapobiega rozpryskiwaniu się kremu dookoła.

Kawa w szklance nie może być zbyt gorąca, aby nie „ścięła” żółtka.
Pozwól kawie ostygnąć przez chwilę. Próbowałam też eksperymentować z kawą rozpuszczalną. Osobiście ten wariant nie przypadł mi do gustu, ale może Tobie przypadnie do gustu. :-)

Gotowe. Aromat świeżej kawy roznosi się po całym pomieszczeniu, a wypić można ją na dwa sposoby – powolnymi łykami prosto przez krem ​​lub po wymieszaniu słodkiej masy z kawą, dzięki czemu smaki się połączą. Niezależnie od wybranej metody, myślę, że czeka cię ten sam dylemat co mnie. Czy to kawa czy deser? :-)

Przeczytaj również

Domowy syrop kawowy doskonały do zdobienia deserów
Domowy syrop kawowy doskonały do zdobien…7206
Przepis na gofry o smaku kawy
Przepis na gofry o smaku kawy9139
Przepis na tort kawowy inspirowany wiedeńskim Sacherem
Przepis na tort kawowy inspirowany wiede…14686
Kolejne artykuły