Właśnie czytasz

Walentynkowe Latte z malinami i białą czekoladą

15160  
Udostępnij: 

Walentynkowe Latte z malinami i białą czekoladą

Walentynki można obchodzić w dowolny sposób, ale w moim przypadku podczas świętowania nie może zabraknąć dobrej kawy! W tym roku wymyśliłam prawdziwie miłosne połączenie smaków. Czy podbije Twoje serce tak samo jak moje?

6. 2. 2021 2 Min czytania Redakcja
Walentynkowe Latte z malinami i białą czekoladą

Walentynki to święto, którym mogą cieszyć się zarówno pary, jak i osoby samotne, ponieważ powinniśmy równie mocno pielęgnować miłość do innych, jak i do siebie samych. Zwłaszcza w tych czasach, kiedy małe, codzienne przyjemności są balsamem dla naszej duszy. Podstawą takiego świętowania – oprócz dobrego jedzenia rzecz jasna – jest raczenie się smacznym piciem. Przyjmij więc moje zaproszenie na aksamitny napój malinowo-kawowy, który skradnie Twoje serce i kubki smakowe.

Przepis na malinowe Latte z białą czekoladą

Potrzebne Ci będą:

  • świeże lub mrożone maliny
  • biała czekolada
  • odrobina śmietany
  • spienione mleko
  • świeże espresso (według własnych preferencji smakowych, ja wybrałam Tchibo Barista Espresso)
  • szklanka o objętości 300 ml
  • posypka cukrowa do ozdoby

Masz wszystko, co potrzebne pod ręką? W takim razie możemy zaczynać. Przygotowanie jest naprawdę proste – wystarczy trzymać się poniższych kroków, a taki napój będzie nie tylko świetnie wyglądał, ale przede wszystkim smakował.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej i rozgnieć widelcem garść malin.
  2. Rozpuść dwa rządki kostek białej czekolady i dodaj do niej odrobinę śmietany, aby była bardziej płynna.
  3. Napełnij ok. 1/4 szklanki rozgniecionymi malinami.
  4. Malinową masę zalej gorącą białą czekoladą.
  5. Spień mleko za pomocą spieniacza ręcznego lub elektrycznego.
  6. Spienione mleko wlej ostrożnie do szklanki.
  7. Zaparz espresso.
  8. Przelej espresso do szklanki, w sam środek puszystej piany mlecznej.
  9. Na koniec udekoruj całość cukrową posypką, ale uwaga – nie przesadź z jej ilością, aby nie opadła na dno szklanki.

walentynkowa kawa

Sprawdź też: Jak spienić mleko do kawy?

Jak osiągnąć piękny efekt kolorystyczny?

Aby espresso pozostało oddzielone od warstwy pianki, odstaw na chwilę szklankę ze spienionym mlekiem. Pianka odrobinę stężeje, a espresso ładnie się pod nią ułoży.

Nie pozostaje nic innego, tylko cieszyć się wyjątkowym smakiem tego napoju. Życzę Ci pięknych walentynek i niesamowitych wrażeń smakowych – bez względu na to, czy będziesz kosztować każdą warstwę oddzielnie, czy też wymieszasz maliny, czekoladę, kawę i mleczną pianką razem. :-)

Przeczytaj również

Tort kawowo-czekoladowy z nutą wiśni
Tort kawowo-czekoladowy z nutą wiśni32339
Kawa po bawarsku – mój przepis na mroźne, zimowe dni
Kawa po bawarsku – mój przepis na …15639
Calimero: Rozgrzewający napój z likierem jajecznym, whisky i kawą
Calimero: Rozgrzewający napój z likierem…18753
Kolejne artykuły