Właśnie czytasz

Tosty nie z tej ziemi – te kombinacje smakowe skradną Twoje serce

14040  
Udostępnij: 

Tosty nie z tej ziemi – te kombinacje smakowe skradną Twoje serce

Tosty są daniem uniwersalnym. Są dobre na śniadanie, szybką kolację i co najważniejsze, można je też zapakować do pracy czy do szkoły jako przekąskę. Zwykle świetnie smakują nawet po ostygnięciu. Szukasz inspiracji, jak je przygotować w oryginalny sposób, a przy tym nie męczyć się przy czyszczeniu tostera?

18. 9. 2020 5 Min czytania Redakcja
Tosty nie z tej ziemi – te kombinacje smakowe skradną Twoje serce

Tosty to śniadaniowy klasyk i jestem pewna, że większość z nas od czasu do czasu po nie sięga – niektórzy robią je codziennie. :-) Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, czy na przekąskę, zawsze jest to sycące połączenie smacznego lejącego się nadzienia i chrupkości w każdym kęsie. Przyznajmy, że najczęściej przygotowujemy tosty z serem i szynką – znany klasyk. Jednocześnie możliwości jest naprawdę bardzo dużo, a ze zwykłego chleba tostowego można wyczarować wspaniały festiwal smaku.

Dziś pokażę Ci, jakie kombinacje lubimy w domu najbardziej i zdradzę kilka wskazówek, które z pewnością przydadzą się podczas przygotowywania tostów w domu.

Tosty inne niż zwykle

Jak już pisałam we wstępie, większość z nas najczęściej robi tosty z szynką i serem. Z jednej strony jest to naprawdę sprawdzone połączenie, które smakuje każdemu – zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a co najważniejsze, jest łatwe i zawsze mamy te składniki w lodówce. Nie musisz jednak szukać daleko, aby przygotować coś zupełnie nowego.

Może Cię to zaskoczy, ale czasami dobrze jest połączyć słony smak tostów z owocami. Wystarczy tylko zapamiętać, które połączenia smakują najlepiej. Moje ulubione to gruszka – gorgonzola – szpinak lub cheddar – jabłko – miód – tymianek.

Jeśli w lodówce zostanie mi odrobina mięsa z indyka (może to być także kurczak lub chuda wieprzowina), można go wykorzystać do przygotowania tostów. Pokrój go na cienkie plasterki lub małe kawałki, które zmieszczą się w chrupiących kanapkach. Co powiesz na połączenie sera brie, mięsa z indyka i żurawiny?

Kolejną smaczną kombinacją jest połączenie awokado, mozzarelli i suszonych pomidorów. Być może uznasz to za niecodzienne, bo awokado najczęściej podaje się na zimno, ale uwierz mi, że w takiej formie obróbka termiczna w ogóle nie wpłynie negatywnie na jego smak.

Aktualnie rozpoczyna się sezon grzybowy, a zebrane skarby leśne można również sprytnie wykorzystać w tostach (jeśli nie masz pod ręką świeżych grzybów, możesz je zastąpić pieczarkami). Moje ulubione połączenie to kremowy serek twarogowy – pieczarki – czerwona cebula.

Tosty na słodko

Masz ochotę na coś słodkiego? W tym przypadku również warto sięgnąć po toster. Nie przygotujesz w nim codziennych przekąsek, ale my lubimy od czasu do czasu urozmaicić sobie codzienną dietę słodką wersją tostów.

Podobnie jak w przypadku naleśników, tosty można wypełnić Nutellą i plasterkami bananów. Polecam też spróbować bardziej niekonwencjonalnego połączenia z malinami. W ten sposób przełamiesz słodycz czekolady przyjemnym kwaśnym kontrastem owoców.

A propos bananów – czy kiedykolwiek próbowałaś je w połączeniu z masłem orzechowym? Posmaruj nim tosty i zapiecz je z kawałkami bananów.

Jeśli lubisz strudel lub drożdżówki, koniecznie musisz spróbować kombinacji kremowego serka twarogowego, miodu, jabłek i cynamonu. A jeśli chcesz nieco urozmaicić to połączenie, dodaj do niego rodzynki namoczone w rumie.

Klasyczny chleb zamiast tostowego? Dlaczego nie!

Do tostów używamy najczęściej pieczywa tostowego. Jako alternatywa doskonale sprawdza się też klasyczny chleb na zakwasie pokrojony w cienkie kromki.

Możesz też użyć starszego pieczywa, który od kilku dni leży w chlebaku. Nie bój się wypróbować słodkiego wariantu z owocami, do którego możesz użyć starszego croissanta lub chałki. Jeśli lubisz tosty z chrupiącą skórką, nie zapomnij posmarować ich lekko masłem po zewnętrznej stronie, a następnie po zapiecz je w tosterze do uzyskania złotego koloru.

Przepis na tosty z kozim serem i rukolą

Wypróbuj mój ulubiony przepis na tosty z kozim serem. Dodatek pomidorów, pesto i rukoli sprawia, że mają naprawdę oryginalny i świeży smak. Z poniższych składników przygotujesz 2 tosty.

tousty

Składniki:

  • 4 kromki chleba na zakwasie
  • 1 duży pomidor
  • 80 g koziego sera
  • 1 garść rukoli
  • 2 łyżki pesto
  • masło do posmarowania tostów

Przygotowanie:

  1. Włącz toster i poczekaj, aż się rozgrzeje.
  2. Rozłóż kromki chleba na zakwasie i na każdej z nich rozsmaruj kozi ser, a następnie dodaj pesto.
  3. Pomidory pokrój na możliwie jak najcieńsze plasterki i ułożyć na tostach razem z rukolą.
  4. Złóż grzanki i posmaruj je z zewnątrz cienką warstwą masła.
  5. Włóż tosty do gorącego tostera i piecz do uzyskania złotego koloru. Po wyciągnięciu rozetnij je na pół i serwuj.

Moja wskazówka:

Jeśli zamiast tostera używasz klasycznej patelni, dobrze jest podczas zapiekania przycisnąć czymś tosty z każdej strony. Dzięki temu będą niższe, pięknie się upieczą i lepiej będzie się je jeść.

Czyszczenie tostera bywa nieprzyjemne

Chrupiące tosty to jedno, a czyszczenie spalonego tostera to drugie. Mam dla Ciebie kilka rad, jak maksymalnie ułatwić Ci pracę. Wierzę, że te wskazówki Ci się przydadzą.

Jak w łatwy sposób wyczyścić toster:

  • toster czyść zawsze po odłączeniu z prądu
  • nie używaj metalowych przedmiotów do usuwania zabrudzeń, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię płyt
  • do czyszczenia użyj gąbki z niewielką ilością detergentu, a następnie wytrzyj ręcznikiem papierowym
  • zanieszyszczenia najlepiej usuwać, gdy toster jest jeszcze ciepły – wówczas łatwiej schodzą

Jak wyczyścić mocno zabrudzony toster?

Spryskaj większą warstwę ręczników papierowych wodą i włóż je do tostera odłączonego od prądu. Zamknij urządzenie i pozostaw na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Chusteczki absorbują większość zabrudzeń, a następnie wystarczy doczyścić toster suchą szmatką.

Jak uniknąć przypalonej powierzchni:

  • przed pieczeniem na rozgrzanych płytkach ułóż kawałki papieru do pieczenia
  • przygotowując tosty uważaj, aby ser nie wystawał poza krawędzie
  • tosty lekko skrop po zewnętrznej stronie oliwą z oliwek lub masłem
  • jeśli ser wyciekł z tostów, należy je wyjąć z urządzenia dopiero po lekkim stwardnieniu sera – dzięki temu pozostanie on na toście, a nie na płytkach

Tosty można przygotować także bez tostera

Nie masz tostera ? To nie jest przeszkoda, aby cieszyć się wspaniałym smakiem chrupiących kanapek. Do ich przygotowania można użyć patelni – tylko nie zapomnij ich przycisnąć podczas zapiekania, tak jak pisałam wyżej. Możesz również zainspirować się francuskimi tostami i wstępnie namoczyć pieczywo w ubitych jajach. Oprócz patelni można też spróbować upiec tosty w piekarniku.

Wierzę, że ten artykuł Cię zainspiruje i spróbujesz przygotować tosty trochę inaczej. :-)

Akcesoria do pieczenia

Akcesoria do pieczenia

Akcesoria kuchenne, które ułatwią Ci pieczenie, znajdziesz na Tchibo.pl

Sprawdź ofertę

Przeczytaj również

Dieta pudełkowa, która oszczędza mój czas i pieniądze
Dieta pudełkowa, która oszczędza mój cza…5092
Zbieramy grzyby – jak się do tego przygotować?
Zbieramy grzyby – jak się do tego …916
Tort „leśny mech” – deser, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa
Tort „leśny mech” – de…5318
Kolejne artykuły