Właśnie czytasz

Tort „leśny mech” – deser, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa

3031  
Udostępnij: 

Tort „leśny mech” – deser, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa

"Ten tort jest ze szpinaku? To nie może być dobre" - to zdanie usłyszałam, gdy pierwszy raz przygotowywałam w domu ten deser. Później dodałam zdjęcie swojego wypieku na Instagram i ku mojemu zaskoczeniu leśny tort zaczęli piec prawie wszyscy. W czym tkwi jego wyjątkowość?

11. 9. 2020 3 Min czytania Redakcja
Tort „leśny mech” – deser, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa

Leśny tort nie tylko dobrze wygląda, ale też świetnie smakuje. Bardzo lubię go piec, bo ilekroć podaję go gościom, od razu zachwycają się jego zielonym kolorem. Jego sekret zachowuję w tajemnicy, dopóki wszyscy go nie posmakują. Goście nie kryją zaskoczenia, gdy dowiadują się, że za ten niecodzienny kolor zawdzięcza szpinakowi. Ten dodatek w żaden sposób nie wpływa jednak na smak deseru.

Sam korpus nie jest tak puszysty, jak ten biszkoptowy, więc nie dziw się, że podczas pieczenia ciasto nie wyrośnie, tak jak jego klasyczny odpowiednik. Jest nieco gęstszy, ale nie odbiera mu to wyjątkowego smaku.

Ciasto wypełniam nadzieniem przygotowanym na bazie serka mascarpone i kremu twarogowego, który jest puszysty i doskonale komponuje się z tortowym spodem. Aby uzyskać wygląd mchu, wycinam górną część ciasta, z której po schłodzeniu robię kruszonkę i dodaję ją do kremu, a na koniec dekoruję całość świeżymi owocami lub jadalnymi kwiatami, aby ciasto nie tylko zachwycało smakiem, ale też cieszyło oko.


Leśny tort wbrew pozorom nie przygotowuje się długo. Możesz go upiec tuż przed wizytą gości. Jeśli jednak zdecydujesz się go zrobić dzień wcześniej, pamiętaj, że konieczne jest przechowywanie go w lodówce.

Jego smak mile Cię zaskoczy, a jeśli raz go upieczesz, uwierz mi, że tak jak ja, dodasz go do listy swoich ulubionych deserów.

Przepis na ciasto „Leśny mech”

Przygotowanie tortu zajmie Ci około 3 godzin.

tort leśny mech

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 5 g sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 200 g cukru
  • 100 g świeżego baby szpinaku
  • 100 g oleju rzepakowego

Składniki na krem:

  • 100 ml 33% śmietany
  • 250 g serka mascarpone
  • 10 g cukru waniliowego
  • 35 g cukru pudru
  • 125 g tłustego twarogu

Przygotowanie ciasta:

  1. Wlej olej do dzbanka blendera lub wyższego pojemnika i stopniowo dodawaj szpinak. Zmiksuj olej ze szpinakiem, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  2. W większej misce wymieszaj jajka, maślankę, cukier i dodaj masę szpinakową z olejem. Na koniec przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę.
  3. Wlej ciasto do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 175 stopni przez 45-50 minut (pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
  4. Korpus pozostaw do ostygnięcia, po czym odetnij górę i odłóż ją na bok.
  5. Przygotuj krem, którym wyłożysz wystudzony spód. Ubij śmietanę z serkiem mascarpone, wanilią i cukrem pudrem – najpierw na niskich obrotach (ok. 1 minuty), a następnie na najwyższej prędkości (ok. 2 minuty). Po tym czasie zmniejsz ponownie obroty i ubijaj masę dodając stopniowo po łyżce twarogu. Krem nałóż na przygotowane wcześniej ciasto.
  6. Z uciętej góry, którą odłożyłaś wcześniej, zrób „kruszonkę” i posyp nią ciasto pokryte kremem.
  7. Udekoruj owocami według uznania.

Gotowe ciasto możesz serwować gościom. Gwarantuję, że będą zachwyceni. Pochwal się też swoim wypiekiem w komentarzu na naszym Facebooku. :-)

Akcesoria do pieczenia

Akcesoria do pieczenia

Akcesoria kuchenne, które ułatwią Ci pieczenie, znajdziesz na Tchibo.pl

Sprawdź ofertę

Przeczytaj również

Kwitnąca focaccia – danie, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa
Kwitnąca focaccia – danie, w który…21769
Smakowa kawa mrożona – sprawdzone sposoby, jak ją osłodzić
Smakowa kawa mrożona – sprawdzone …4219
Letni puchar pełen chrupiących bez do popołudniowej kawy
Letni puchar pełen chrupiących bez do po…5601
Kolejne artykuły