Właśnie czytasz

Tort kawowo-czekoladowy z nutą wiśni

32337  
Udostępnij: 

Tort kawowo-czekoladowy z nutą wiśni

Gdy za oknem hula wiatr, a śnieg intensywnie sypie przykrywając wszystko dokoła, często mam ochotę na coś słodkiego. To moja słabość w sezonie jesienno zimowym – mój organizm prosi o tłuste, rozgrzewające jedzenie, a czekolada smakuje wtedy zaskakująco wybornie. Zimą w mojej kuchni królują więc czekoladowe torty, pralinki oraz tarty. I choć brzmi to wspaniale, to czasami idzie w boczki... Ale kto by się przejmował?!

30. 1. 2021 3 Min czytania Marta Syczewska
Tort kawowo-czekoladowy z nutą wiśni

Dziś chcę się z Tobą podzielić przepisem na cudowny tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i kremem mascarpone, a do tego ozdobiony czekoladą. To dobre i sprawdzone połączenie, które uwielbia cała moja rodzina. Jego wykonanie jest nieco pracochłonne, wymaga czasu, wysiłku oraz silnej woli, by powstrzymać się od podjadania. Mimo to mam nadzieję, że spróbujesz upiec ten uroczy torcik w domu! ;)

Przepis na tort czekoladowo-kawowy

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • sok z połówki cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki gorzkiego kakao
  • opcjonalnie dla smakoszy mocnego smaku kawy – 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 500g serka mascarpone
  • opakowanie śmietanki 36%
  • 5 łyżek cukru

Dodatki do tortu:

  • mrożone wiśnie
  • pół szklanki cukru
  • tabliczka czekolady
  • szklanka bardzo mocnej kawy do nasączenia biszkoptu

Ganache:

  • 0,5-1 szklanki gorzkiego kakao
  • 3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 200 g masła
  • małe opakowanie śmietanki 30%
  • 3 duże łyżki cukru

Dekoracja:

  • czekolada – najlepiej Milka z krakersami
  • ciasteczka Oreo
  • ziarenka kawy  (ja użyłam ziaren Privat Kaffee)
  • rozpuszczona tabliczka czekolady do polania tortu + śmietanka 36% jeśli chcemy, by polewa była “miękka”

Przygotowanie

Najpierw biszkopt

Jajka należy wbić do miski, dodać do nich trochę cukru i zacząć miksować. Pozostały cukier dodajemy stopniowo i ubijamy, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość i będzie puszysta, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie do ubitych jaj dodajemy sok z cytryny i nadal miksujemy przez kolejną minutę. Dalej dokładamy także mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy. Po przyrządzeniu masy jajecznej małymi porcjami dodajemy do niej mąkę pszenną wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy szybko, ale delikatnie, od dołu do góry miski.

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia – ja użyłam formy o średnicy 18 cm, w której ciasto wyrosło mi na 10 cm w górę. Pieczemy przez około godzinę w 160 stopniach na termoobiegu. Po 40 minutach warto sprawdzić stan biszkoptu patyczkiem, aby określić, ile jeszcze należy go piec – każdy piekarnik zachowuje się inaczej, dlatego zawsze warto w ten sposób mieć sytuację pod kontrolą.

Gdy piekę w piekarniku w termoobiegiem, to biszkopt zawsze mi wyrasta i nie ma problemu z opadaniem. Nie lubię piec w innych piekarnikach np. w gazowym, bo nie jestem w stanie zapanować nad tym, jak ciasto pracuje i nawet najlepsze ubicie jajek czy dodatek proszku do pieczenia nie pomogą. Musicie znać swój sprzęt i jego możliwości.

Następnie czas na przygotowanie dodatków i ganache

Wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy przez około 15-20 minut. Do drugiego garnka wlewamy śmietankę 30%, wrzucamy pokrojone masło, pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy wszystko na małym ogniu. Gdy konsystencja glazury będzie płynna, dodajemy cukier i kakao, a następnie mieszamy trzepaczką, aż składniki połączą się w idealną całość. Masa powinna być gęsta i płynno-kremowa. Wiśnie oraz ganache odstawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy na noc do lodówki. Ganache po schłodzeniu ubijamy jeszcze przez kilka minut, aż powstanie lekki, puszysty krem.

Środek jest najważniejszy

Do nasączenia biszkoptu najlepsza jest mocna kawa, którą należy najpierw schłodzić. Nie wolno nasączać ciasta gorącym płynem!

Biszkopt przekrawamy na 3 plastry i każdy z nich nasączamy mocną kawą. Następnie przechodzimy do przełożenia ciasta kremem. W tym celu ubijamy mocno schłodzony serek mascarpone i śmietankę 36% z cukrem. Miksujemy przez około 5-10 minut, aż całość będzie kremowa i puszysta. Po ubiciu odstawiamy krem do lodówki do momentu, aż będziemy przekładać blaty tortu.

Ciasto smarujemy mascarpone, nakładamy połowę przygotowanych wcześniej wiśni i polewamy połową rozpuszczonej czekolady ze śmietanką. Na to kładziemy drugi plaster biszkoptu i powtarzamy czynność. Kolejną warstwę przykrywamy ostatnią częścią ciasta i smarujemy tort kremem mascarpone dookoła tak, aby pokryć nim całość. Pamiętajcie więc, by w tym celu zostawić sobie trochę masy!

Mój trik na idealnie równy tort

Spód biszkoptu połóż na samej górze – ułatwisz sobie tym pracę, tort będzie idealnie równy, a do tego nie będziesz miała problemu z sypiącymi się dookoła okruchami.

Tort zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Po schłodzeniu smarujemy go dwukrotnie wokół czekoladowym ganache, a po każdym nałożeniu kremu chłodzimy. Aby glazura była idealnie równa, polecam potem ją wygładzić gorącą szpatułką, a po wszystkim szybko schłodzić. Najlepiej zostawić sobie odrobinę ganache dla poprawienia mankamentów na koniec.

Ostatni szlif

W pierwszej kolejności należy rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady z dodatkiem śmietanki 36%, aż do powstania lejącej polewy.

Gotowy tort dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, polewając nią ciasto po bokach. Dalej dodajemy czekoladę, ciastka Oreo i co najważniejsze – ziarenka kawy! :)

Aby ułatwić sobie krojenie tortu, polecam najpierw rozpuścić czekoladę w małej ilości śmietanki 36%, a jeśli masa będzie zbyt gęsta, to stopniowo dodawać kolejne porcje śmietanki, cały czas pamiętając o obserwowaniu konsystencji polewy. To wskazówka dla tych, którzy nie lubią kruchej czekolady na torcie.

Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do przygotowania tortu w domu. Jedno jest pewne – ten smak jest tego wart! :-)

Przeczytaj również

Kawa po bawarsku – mój przepis na mroźne, zimowe dni
Kawa po bawarsku – mój przepis na …15636
Calimero: Rozgrzewający napój z likierem jajecznym, whisky i kawą
Calimero: Rozgrzewający napój z likierem…18750
Trzy gorące napoje, które Cię rozgrzeją w chłodne dni
Trzy gorące napoje, które Cię rozgrzeją …19914
Kolejne artykuły