Właśnie czytasz

Prosty, domowy przepis na tajskie lody jak z najlepszej lodziarni

41881  
Udostępnij: 

Prosty, domowy przepis na tajskie lody jak z najlepszej lodziarni

Można je spotkać na każdym rogu tajlandzkiej ulicy, kiedy to przyrządzane są na oczach klientów. Kto je lubi, pewnie niejednokrotnie zastanawiał się, jak przygotować tajskie lody w domu. Choć sposób ich wyrabiania wydaje się być skomplikowany, to w rzeczywistości potrzebna nam będzie jedynie schłodzona blacha do pieczenia ciasta, szpatułka i dowolne składniki.

6. 7. 2022 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Prosty, domowy przepis na tajskie lody jak z najlepszej lodziarni

Uwielbiam je przyrządzać. Latem, kiedy temperatury sięgają zenitu, to właśnie lody królują w moim menu deserowym. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a smak zależy tylko i wyłącznie od tego, na co mamy właśnie ochotę. Możesz bawić się kolorami, wykorzystać owoce z własnego ogródka, a nawet ulubione ciasteczka. Dzisiaj proponuję Ci ich lekką, malinową wersję. Zaczynajmy!

Przepis na tajskie lody

Długo zastanawiałam się, czy w domowych warunkach da się przygotować idealne lody tajskie i wreszcie odważyłam się spróbować. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, dlatego zachęcam Cię do wspólnego gotowania. Gwarantuję, że Twoja rodzina je pokocha!

Do przygotowania tego azjatyckiego specjału potrzebujesz:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 100 g malin + kilka do dekoracji
  • 20 g chałwy waniliowej
  • blacha
  • szpatułka
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Umieść blachę w zamrażarce na co najmniej 8 h.
  2. Poszatkuj maliny oraz chałwę i umieść je w misce. Dodatkowo rozgnieć wszystko łyżką.
  3. Do miski wlej śmietankę oraz mleczko kokosowe. Całość wymieszaj.
  4. Blachę wyciągnij z zamrażarki i wylej na nią przygotowaną masę. Rozprowadź wszystko równomiernie po blasze.
  5. Po chwili, kiedy masa już zamarznie, zeskrob ją szpatułką, tworząc rulony.
  6. Przygotowane rulony przełóż do miseczki i udekoruj malinami i miętą.

Tym sposobem w łatwy i szybki sposób przygotujesz lody tajskie w domowym zaciszu. Oprócz tego, że dobrze smakują, to wyglądają obłędnie apetycznie! Nie bój się eksperymentować ze smakami – owoce możesz zamienić na dowolne słodycze, a nawet kawę! Jestem pewna, że taki deser zaspokoi podniebienie każdego łakomczucha!

Coś dla miłośników kawy


Przygotowując lody w wersji czekoladowej lub kawowej, dekorację ze świeżych ziół zamieniam na ziarna kawy w czekoladzie.

Najpierw rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie obtaczam w niej ziarna kawy (ja wybrałam Tchibo Barista) i wstawiam na 15 minut do zamrażalnika, po czym powtarzam procedurę raz jeszcze. Schłodzone ziarna przechowuję zamknięte w słoiczku, w lodówce. Są doskonałe jako deser sam w sobie oraz dekoracja do innych smakołyków, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

▶▶ Sprawdź też: Kawowy krem sułtański

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Kawa i akcesoria do jej przygotowania

Wszystko, co może Ci się przydać do przyrządzenia domowej kawy znajdziesz na Tchibo.pl. A jaką kawę wybrać do przyrządzenia w domu?

Przeczytaj artykuł
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły