Właśnie czytasz

Syrop z pigwy jest doskonały na jesień. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko 2 składników!

917  
Udostępnij: 

Syrop z pigwy jest doskonały na jesień. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko 2 składników!

Wczesna jesień to czas, kiedy na drzewach dojrzewają pigwy. Z wyglądu przypominają trochę cytrynę, a trochę gruszkę. Jednak to nie wygląd ma tu największe znaczenie, a ich niesamowite właściwości. Zawierają sporo potasu, magnezu, wapń, cynk oraz kwas foliowy.

24. 9. 2022 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Syrop z pigwy jest doskonały na jesień. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko 2 składników!

W naszej domowej spiżarni nigdy nie brakowało przetworów przygotowanych przez mamę. Oprócz konfitur i dżemów były również pyszne syropy do herbaty. Jednym z nich był mój ulubiony – pigwowy. Mimo tego, że bardzo go lubiłam to dopiero rok temu postanowiłam zrobić go sama. Efekt bardzo mnie zaskoczył! To, że jest pyszny, wiedziałam. Nie miałam jednak pojęcia, że robi się go tak szybko! Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie 2 składników.

W tym roku również wybrałam się na pobliski targ z owocami z eko upraw w poszukiwaniu pigwy. Największy ich wybór jest zdecydowanie w październiku, ale już w połowie września udało mi się znaleźć naprawdę spore i dojrzałe okazy.

Przepis na syrop z owoców pigwy

To idealny dodatek do herbaty dla osób chcących przebrnąć przez sezon przeziębieniowy z lepszą odpornością.

Składniki:

  • 1 kg pigwy (po usunięciu gniazd nasiennych oraz pestek)
  • 1kg cukru

402036130

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj, usuń z nich gniazda nasienne oraz pestki i pokrój w kostkę.
  2. Do przygotowanego wcześniej słoika wkładaj naprzemiennie pokrojone owoce i zasypuj cukrem w tych samych proporcjach. 200g kawałków pigwy zasyp 200g cukru. Powtarzaj te czynność aż do wykorzystania wszystkich owoców.
  3. Słoik odstaw na około 2 dni i codziennie potrząsaj nim 2x dziennie, by cukier dobrze wymieszał się z kawałkami owoców.
  4. Po 2 dniach syrop będzie gotowy.

syrop z pigwy leżakowanie

Tak przygotowany syrop możesz spożywać od razu lub zostawić na zimę wcześniej pasteryzując go. Jeśli masz cukrzycę lub jesteś w ciąży – skonsultuj z lekarzem spożycie tego syropu.

Czy wiesz, że...


Pestki możesz wykorzystać! Uwielbiam przygotowywać z nich nalewkę, która swoim smakiem do złudzenia przypomina amaretto. Jest przepyszna.

Potrzebujesz:

  • 1 szklankę pestek z pigwy
  • 250 ml spirytusu
  • 250 ml wody
  • 250 g cukru

Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj do niej cukier. Mieszaj, aż do uzyskania syropu. Następnie wystudź go, połącz ze spirytusem i taką mieszanką zalej pestki. Następnie zakręć szczelnie słoik i odstaw go na minimum 4 tygodnie w ciemne miejsce. Gotową nalewkę przefiltruj i przelej do butelek, w których powinna spędzić jeszcze kilka tygodni, aby nabrała smaku.

Kuchnia pełna smaków

Kuchnia pełna smaków

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły