Właśnie czytasz

W maju zbieram młode pędy sosny i przygotowuję z nich pyszny syrop

10416  
Udostępnij: 

W maju zbieram młode pędy sosny i przygotowuję z nich pyszny syrop

Często przy przeziębieniach korzystamy z domowych specyfików i jeszcze nigdy nas nie zawiodły. Moja babcia zawsze w swoim kredensie miała domowy, robiony przez nią syrop sosnowy, który wyciągała za każdym razem, kiedy zaistniała taka potrzeba. Był tak samo skuteczny, jak do dziś wspominany przez wielu specyfik z mleka, czosnku, miodu i masła.

28. 5. 2022 2 Min czytania Małgorzata Boroń
W maju zbieram młode pędy sosny i przygotowuję z nich pyszny syrop

Cieszę się bardzo, że nauczyła nas go robić i może towarzyszyć nam do dziś. Zawsze kiedy zbliża się maj, jestem gotowa na zbiory. Daleko wychodzić nie muszę, bo sosnę mamy w ogrodzie. Wystarczy podglądać, kiedy pędy są idealne do zbiorów, naszykować kilka słoików, trochę cukru i można zabierać się do pracy.

Najlepszym miesiącem na zbiory jest maj

Wtedy pędy mają najwięcej dobroczynnych składników.

młode pędy sosny

U mnie sprawdzają się najbardziej młode pędy, które nie przekraczają 10 cm i są jasnozielone, z brązową, lepką łupinką. Podczas zbiorów należy je przycinać tak, aby nie zaburzyć wzrostu sosny.

Za co lubię syrop sosnowy?


Powodów jest wiele, ale przede wszystkim to tani i łatwy w przygotowaniu specyfik, który nie tylko doskonale smakuje, ale ma też wiele dobroczynnych właściwości:

  • poprawia odporność,
  • jest bogaty w witaminę C i sole mineralne,
  • jest naturalny i w pełni bezpieczny.

Przepis na syrop z młodych pędów sosny

Przygotuj litrowy słoik i chodźmy wspólnie do kuchni. Syrop jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, a gotowy napój docenisz zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, choć my lubimy go pić przez cały rok.

syrop z młodych pędów sosny

Składniki:

  • ¾ słoika litrowego młodych pędów sosny
  • Około 2 szklanki cukru
  • Odrobina wody

syrop sosnowy - przepis

Przygotowanie:

  1. W pierwszym kroku pędy sosny wystaw na słońce na około 2h, tak by wszelkiego rodzaju „żyjątka” mogły swobodnie je opuścić.
  2. Następnie przygotuj czysty, litrowy słoik.
  3. Młode pędy sosny pokrój w kawałki o wielkości 1-2 cm i wsyp do słoika tworząc warstwę około 3 cm.
  4. Następnie zasyp pędy około 5 łyżkami cukru.
  5. Powtarzaj tę czynność aż do wypełnienia się słoika, następnie wlej odrobinę wody.
  6. Słoik zakręć i wystaw na słońce, codziennie dopatrując i mieszając, by nie utworzyła się w nim pleśń. U mnie taki syrop zazwyczaj stoi około 3 tygodni. Wszystko zależy od tego, w jak bardzo nasłonecznione miejsce go postawisz i jaka aktualnie jest pogoda za oknem.
  7. Po około 3 tygodniach syrop powinien być gotowy i można przelać go przez gazę i zapasteryzować.

Tak przygotowany syrop przechowuj w chłodnym i najlepiej ciemnym miejscu, w którym spokojnie wytrzyma przez kilka miesięcy. Kiedy poczujesz, że Twoja odporność się osłabiła, wtedy śmiało możesz sięgnąć po swój domowy specyfik.

Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły