Właśnie czytasz

Uwielbiam kwiaty czarnego bzu. Przygotowuję z nich pyszny syrop

5433  
Udostępnij: 

Uwielbiam kwiaty czarnego bzu. Przygotowuję z nich pyszny syrop

Jest czerwiec, za oknem świeci słońce i lato jest coraz bliżej. Dla mnie to znak, że kwitnie już czarny bez. Niezwykle delikatny zapach jego kwiatów przyciągnie każdego.

18. 6. 2022 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Uwielbiam kwiaty czarnego bzu. Przygotowuję z nich pyszny syrop

Czarny bez to bardzo cenna roślina, która oprócz tego, że jest niezwykle ładna, to jest ceniona za swoje walory kulinarne i lecznicze. Z kwiatów bzu możemy wykonać wiele dobroci – od syropu, po wino, nalewkę, sok czy napar. Kilka lat temu, gdy byłam przeziębiona, poznałam jego niezwykłe właściwości – koleżanka podarowała mi domowy syrop.

Zachwycona efektem postanowiłam zrobić go sama. Tak zostało do dziś. Kiedy tylko przychodzi okres zbiorów, udaję się na dziką wyprawę i poszukiwania. Staram się zbierać go z miejsc ekologicznych, najlepiej z dala od ruchu drogowego. Często można znaleźć go na przykład przy rzekach i to najlepsze miejsce do zbiorów.

Za co cenię syrop z bzu?


Ma on wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera ważne dla organizmu człowieka witaminy, dzięki czemu:

  • łagodzi objawy przeziębienia
  • ma działanie wykrztuśne
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo
  • wzmacnia odporność
  • działa napotnie

Przepis na syrop z czarnego bzu

Jest idealny do herbaty, a w upalne dni, rozcieńczony z wodą i kostkami lodu sprawdza się jako alternatywa klasycznej lemoniady.

Potrzebujesz:

  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 25 kwiatów czarnego bzu bez grubych łodyg
  • 2 cytryny

syrop z kwiatów bzu przygotowanie

Przygotowanie:

  1. Kwiaty rozłóż na papierze i wystaw na balkon do słońca, by wszelkie robaki mogły je opuścić.
  2. Odetnij dokładnie gałązki, aby pozbyć się smaku goryczy. Kwiaty wrzucaj do garnka.
  3. W osobnym garnku ugotuj wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryn.
  4. Tak przygotowanym syropem cukrowym zalej kwiaty w drugim garnku i przykryj przykrywką. Pozostaw mieszankę do wystygnięcia.
  5. Zimny syrop odstaw na około 3 dni w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.
  6. Po 3 dniach przecedź syrop przez jałową gazę, zagotuj i rozlej do wyparzonych butelek.

Zapach syropu przepięknie unosi się po kuchni. Pamiętaj jednak, aby nigdy nie jeść surowych kwiatów czarnego bzu oraz przetworów nieznanego pochodzenia – źle przygotowane mogą być trujące.

Ciesz się latem pełnym słońca

Ciesz się latem pełnym słońca

Zajrzyj do najnowszej kolekcji na tchibo.pl i wybierz swój nowy, letni outfit w najmodniejszych pastelowych kolorach!

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły