Każdy tort może być świąteczny – wystarczy udekorować go dodatkami, których nie może w tym okresie zabraknąć w żadnej kuchni. :-) Lubię też dobierać odpowiednie składniki, więc dodaję aromatyczne przyprawy, które jednoznacznie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Do tego przepisu wybrałam cynamon, który jest moim numerem jeden na świątecznej liście składników.
Przepis na świąteczny tort
Korpus przygotowałam w dwóch formach o wymiarach 17 cm. Możesz jednak użyć dowolnych dwóch jednakowych form o wymiarach 16-18 cm.
Składniki na korpus:
- 3 jajka
- 220 g cukru trzcinowego (drobnego)
- 90 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 210 ml oleju
- 260 g drobno startej marchewki
- 75 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu (lub opcjonalnie przyprawy do piernika)
- duża szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- coulis malinowy lub gotowane maliny z odrobiną cukru do smarowania
Składniki na krem:
- 500 g tłustego twarogu
- 500 g sera mascarpone
- 250 ml śmietany do ubijania
- 3-4 łyżki cukru pudru
- kilka kropli esencji waniliowej
Przygotowanie:
- Jajka ubij z cukrem na lekką pianę. Do osobnej miski dokładnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Do ubitych jajek stopniowo dodawaj olej, następnie sypką mieszankę, cynamon, sól, skórkę z cytryny, a na końcu marchewki i orzechy.
- Gotowe ciasto wylej do dwóch foremek o wymiarach ok. 16-18 cm (spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki przetrzyj masłem).
- Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 35-40 minut.
- W międzyczasie przygotuj krem: ubij ze sobą ser mascarpone, twarożek, ekstrakt waniliowy i cukier. Gdy już uzyskasz ładną, jednolitą masę, dodaj śmietanę i ubij całość na gęsty krem.
- Wystudzone korpusy przekrój na pół. Posmaruj je kremem oraz malinowym coulis lub gotowanymi malinami, ewentualnie dżemem.
- Stopniowo składaj tort, tak aby płaska powierzchnia korpusu znalazła się na dole i na górze ciasta.
- Na koniec delikatnie posmaruj całe ciasto pozostałą śmietaną, aby ciemne korpusy delikatnie prześwitywały spod kremu.
Zwilż korpus alkoholem
Jeśli przygotowujesz ciasto dla dorosłych, możesz zwilżyć korpus rumem, ajerkoniakiem lub ponczem. Smakuje naprawdę wyśmienicie.
Jak ozdobić świąteczny tort?
Ciasto ozdobiłam pierniczkami i gałązkami rozmarynu. Ty możesz użyć gałązek choinki, ale pamiętaj, że nie będą one wówczas jadalne.
Jeśli nie chcesz przygotowywać takiego samego zdobienia jak ja, mam jeszcze kilka pomysłów. Zamiast motywu lasu możesz na przykład zaaranżować bożonarodzeniowe miasteczko: wystarczy upiec kilka domków z piernika, które można dodatkowo udekorować lukrem, a na koniec umieścić je na wierzchu lub wokół ciasta.
Na cieście dobrze prezentują się również: żurawiny obtoczone cukrem, suszone plastry pomarańczy, anyż oraz cynamon. Kiedy kończą mi się pomysły, zaglądam na Pinterest, gdzie znajduję wiele inspiracji.
W końcu tort bożonarodzeniowy można łatwo ozdobić klasycznymi słodyczami, takimi jak bezy czy mini-rogaliki waniliowe.
Przepis na pierniczki
Jeśli jeszcze ich nie upiekłaś, będziesz musiała przygotować kilka pierników, aby udekorować nimi ciasto. Wypiekam je według następującego przepisu.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko
- 35 g masła
- 30 g miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka wysokiej jakości kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Na stolnicy utwórz kopiec z mąki i cukru pudru. Zrób dziurę w środku i wbij do niej jajko.
- W małym rondelku roztop masło. Zdejmij garnuszek z gazu, dodaj do środka miód, a następnie mieszaj do jego rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.
- Do wgłębienia wlej mieszankę masła i miodu. Dodaj przyprawę do piernika, kakao i sodę oczyszczoną. Zagnieć wszystko na gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej jeden dzień (możesz je tak przechowywać nawet do 5 dni).
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, posyp je odrobiną mąki i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- Za pomocą foremek wytnij dowolne kształty i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasteczka około 9-10 minut. Po tym czasie pozwól piernikom dokładnie ostygnąć (najlepiej zostawić je do następnego dnia).
Domowa przyprawa do piernika
Jeśli chciałabyś przygotować domową przyprawę do świątecznych wypieków, zerknij na mój zeszłoroczny przepis na chatkę z piernika – znajdziesz tam także przepis na aromatyczną piernikową mieszankę przypraw. :-)

Obudź świąteczną atmosferę
Już teraz na Tchibo.pl znajdziesz wyjątkowe dekoracje, które wprowadzą do Twojego domu prawdziwie świąteczną atmosferę.