Właśnie czytasz

Przepis na świąteczny tort cynamonowy ozdobiony aromatycznymi piernikami

13604  
Udostępnij: 

Przepis na świąteczny tort cynamonowy ozdobiony aromatycznymi piernikami

Okres przedświątecznego szaleństwa kojarzy mi się z zapachem przypraw korzennych, który otula moją kuchnię. Spędzam w niej wówczas naprawdę dużo czasu i lubię wymyślać desery, które może większości z nas nie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, ale kiedy później częstuję nimi gości, zawsze są pod wrażeniem. Największy aplauz zbierają zazwyczaj świąteczne torty, które można udekorować na wiele kreatywnych sposobów!

21. 11. 2021 3 Min czytania Redakcja
Przepis na świąteczny tort cynamonowy ozdobiony aromatycznymi piernikami

Każdy tort może być świąteczny – wystarczy udekorować go dodatkami, których nie może w tym okresie zabraknąć w żadnej kuchni. :-) Lubię też dobierać odpowiednie składniki, więc dodaję aromatyczne przyprawy, które jednoznacznie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Do tego przepisu wybrałam cynamon, który jest moim numerem jeden na świątecznej liście składników.

Przepis na świąteczny tort

Korpus przygotowałam w dwóch formach o wymiarach 17 cm. Możesz jednak użyć dowolnych dwóch jednakowych form o wymiarach 16-18 cm.

Składniki na korpus:

  • 3 jajka
  • 220 g cukru trzcinowego (drobnego)
  • 90 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 210 ml oleju
  • 260 g drobno startej marchewki
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub opcjonalnie przyprawy do piernika)
  • duża szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • coulis malinowy lub gotowane maliny z odrobiną cukru do smarowania

Składniki na krem:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 500 g sera mascarpone
  • 250 ml śmietany do ubijania
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli esencji waniliowej

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem na lekką pianę. Do osobnej miski dokładnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  2. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj olej, następnie sypką mieszankę, cynamon, sól, skórkę z cytryny, a na końcu marchewki i orzechy.
  3. Gotowe ciasto wylej do dwóch foremek o wymiarach ok. 16-18 cm (spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki przetrzyj masłem).
  4. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 35-40 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj krem: ubij ze sobą ser mascarpone, twarożek, ekstrakt waniliowy i cukier. Gdy już uzyskasz ładną, jednolitą masę, dodaj śmietanę i ubij całość na gęsty krem.
  6. Wystudzone korpusy przekrój na pół. Posmaruj je kremem oraz malinowym coulis lub gotowanymi malinami, ewentualnie dżemem.
  7. Stopniowo składaj tort, tak aby płaska powierzchnia korpusu znalazła się na dole i na górze ciasta.
  8. Na koniec delikatnie posmaruj całe ciasto pozostałą śmietaną, aby ciemne korpusy delikatnie prześwitywały spod kremu.

Zwilż korpus alkoholem


Jeśli przygotowujesz ciasto dla dorosłych, możesz zwilżyć korpus rumem, ajerkoniakiem lub ponczem. Smakuje naprawdę wyśmienicie.

Jak ozdobić świąteczny tort?

Ciasto ozdobiłam pierniczkami i gałązkami rozmarynu. Ty możesz użyć gałązek choinki, ale pamiętaj, że nie będą one wówczas jadalne.

Jeśli nie chcesz przygotowywać takiego samego zdobienia jak ja, mam jeszcze kilka pomysłów. Zamiast motywu lasu możesz na przykład zaaranżować bożonarodzeniowe miasteczko: wystarczy upiec kilka domków z piernika, które można dodatkowo udekorować lukrem, a na koniec umieścić je na wierzchu lub wokół ciasta.

Na cieście dobrze prezentują się również: żurawiny obtoczone cukrem, suszone plastry pomarańczy, anyż oraz cynamon. Kiedy kończą mi się pomysły, zaglądam na Pinterest, gdzie znajduję wiele inspiracji.

W końcu tort bożonarodzeniowy można łatwo ozdobić klasycznymi słodyczami, takimi jak bezy czy mini-rogaliki waniliowe.

Przepis na pierniczki

Jeśli jeszcze ich nie upiekłaś, będziesz musiała przygotować kilka pierników, aby udekorować nimi ciasto. Wypiekam je według następującego przepisu.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 35 g masła
  • 30 g miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka wysokiej jakości kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Na stolnicy utwórz kopiec z mąki i cukru pudru. Zrób dziurę w środku i wbij do niej jajko.
  2. W małym rondelku roztop masło. Zdejmij garnuszek z gazu, dodaj do środka miód, a następnie mieszaj do jego rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.
  3. Do wgłębienia wlej mieszankę masła i miodu. Dodaj przyprawę do piernika, kakao i sodę oczyszczoną. Zagnieć wszystko na gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej jeden dzień (możesz je tak przechowywać nawet do 5 dni).
  4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, posyp je odrobiną mąki i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  5. Za pomocą foremek wytnij dowolne kształty i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz ciasteczka około 9-10 minut. Po tym czasie pozwól piernikom dokładnie ostygnąć (najlepiej zostawić je do następnego dnia).

Domowa przyprawa do piernika


Jeśli chciałabyś przygotować domową przyprawę do świątecznych wypieków, zerknij na mój zeszłoroczny przepis na chatkę z piernika – znajdziesz tam także przepis na aromatyczną piernikową mieszankę przypraw. :-)

Obudź świąteczną atmosferę

Obudź świąteczną atmosferę

Już teraz na Tchibo.pl znajdziesz wyjątkowe dekoracje, które wprowadzą do Twojego domu prawdziwie świąteczną atmosferę.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły