Właśnie czytasz

4 przepisy na świąteczne likiery: piernikowy, karmelowy, jajeczny i kawowy

12822  
Udostępnij: 

4 przepisy na świąteczne likiery: piernikowy, karmelowy, jajeczny i kawowy

Wszyscy mamy jakieś smaki, bez których trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie. Poza piernikami u grzanym winem to właśnie słodkie nalewki przypominają mi tę cudowną atmosferę. W ciągu roku nie mam na nie ochoty, ale jak tylko poczuję świąteczny klimat, chętnie spędzam wieczór przy kieliszku domowego trunku.

18. 12. 2020 3 Min czytania Redakcja
4 przepisy na świąteczne likiery: piernikowy, karmelowy, jajeczny i kawowy

Dla nas kobiet, które kupują i pakują prezenty, sprzątają i dekorują mieszkanie, pieką ciasteczka, chwila spokoju w przedświątecznym zgiełku to mały cud. Dla mnie okres świąteczny to nie tylko słodycze, ale także coś nieco ostrzejszego. :-) Chciałabym poświęcić chwilę dla siebie lub znajomych z kieliszkiem słodkiego, świątecznego likieru w dłoni.

Przygotowałam cztery przepisy na świąteczne nalewki, które umilą Ci adwent, ale mogą być również świetnym prezentem, który z pewnością ucieszy mamę, babcię czy przyjaciółkę. Uwaga! Są to trunki przeznaczone wyłącznie dla dorosłych.

Domowy likier piernikowy

Na 1,5 litra potrzebujesz:

  • 500 ml śmietany 33%
  • 3 łyżki kakao (gorzkiego, do pieczenia)
  • 3 kopiaste łyżki przyprawy do piernika
  • 500 ml białego rumu
  • 2 puszki mleka skondensowanego

likier piernikowy

Przygotowanie:

Do rondla wlej śmietanę, dodaj kakao, przyprawy do piernika i zagotuj. Gdy tylko krem ​​zacznie bulgotać, wyłącz palnik i pozwól mieszaninie lekko ostygnąć.

Zostawiona na noc smakuje lepiej


Kiedy mam czas, zostawiam miksturę na noc w lodówce, aby przyprawa do piernika uwolniła smak i aromat. Następnie, kiedy kolejnego dnia zabieram się za dalsze przygotowywanie likieru, najpierw lekko podgrzewam mieszankę.

Następnie dodaj do rondla biały rum. W tym momencie możemy przecedzić miksturę przez ściereczkę, aby wyłowić z likieru kawałki przyprawy do piernika. Nie jest to jednak konieczne. Następnie dodaj skondensowane mleko i wlej do zamykanej butelki. Likier przechowuj w lodówce.

Likier karmelowy

Smak karmelu to mój ulubiony. Uwielbiam go jako dodatek do deserów, latem z lodami… a zimą lubię delektować się nim w postaci słodkiego likieru.

Składniki:

  • 1 puszka karmelowego mleka skondensowanego
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 250 ml śmietany 33%
  • 150 ml rumu
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej mleko skondensowane, śmietanę i mleko 3,2%. Podgrzej wszystko, ciągle mieszając, aż mleko skondensowane się całkowicie zagotuje. Następnie zdejmij rondel z kuchenki i pozwól mieszaninie ostygnąć.
  2. Po ostudzeniu wlej mieszankę do blendera, dodaj szczyptę soli i rum. Następnie ubijaj przez około 1 minutę na pełnej mocy urządzenia.
  3. Następnie przelej likier do umytych i suchych zamykanych butelek.
  4. Gotowy likier przechowuj w lodówce i zawsze dobrze nim wstrząśnij przed podaniem.

Domowe mleko skondesowane


Jeśli chcesz przygotować karmelowe mleko skondensowane, a w domu masz tylko klasyczne, możesz to zrobić samodzielnie! Zanurz zamkniętą puszkę w garnku z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Podczas gotowania kilkukrotnie obróć puszkę. Po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia co najmniej do temperatury pokojowej przed otwarciem i gotowe.

Likier jajeczny

Likier jajeczny to dla mnie jeden z typowych świątecznych smaków. W ogóle nie wyobrażam sobie ich bez niego! Lubię oglądać świąteczne filmy przy kieliszku słodkiego trunku, ale używam go też do przygotowania kremu do ciastek.

Składniki:

  • 250 ml rumu
  • 600 g mleka skondensowanego
  • 120 g cukru pudru
  • 200 ml 33% śmietany
  • 5 żółtek
  • ziarenka z ½ laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzuć żółtka, cukier puder i ziarna wanilii, a następnie ubijaj wszystko przez około 5 minut.
  2. Do mieszanki dolej mleko skondensowane i ubijaj przez kolejne 2 minuty. Następnie dodaj śmietanę i ponownie ubijaj wszystko przez około 2 minuty.
  3. Na koniec dolej rum i wymieszaj całość.
  4. Gotowy likier jajeczny przelej do przygotowanych butelek i przechowuj w lodówce, gdzie wytrzyma około 2 miesiące.

Likier kawowy

Likier przygotowany z kawy nie jest tak powszechny, ale ktokolwiek go skosztował, zakochał się w nim. Zaletą jest to, że jego przygotowanie jest równie łatwe, jak w przypadku innych rodzajów likierów.

Składniki:

  • 350g mleka skondensowanego
  • 120 ml rumu
  • 20 g cukru waniliowego
  • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej (wybrałam Tchibo Exclusive) wymieszanej z 30 ml gorącej wody
  • 200 ml śmietany 33%

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej mleko skondensowane razem ze śmietaną i cukrem waniliowym.
  2. Podgrzej wszystko na małym ogniu, aż mleko skondensowane ze śmietaną stworzy gładką masę.
  3. Następnie dodaj kawę, zamieszaj, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Po ostygnięciu mieszanki dodaj rum i dokładnie wymieszaj.
  5. Przelej wszystko do umytych i suchych zamykanych butelek. Przechowuj w lodówce i zawsze dobrze wstrząśnij likierem przed podaniem.
Świąteczny stół

Świąteczny stół

Wybierz dodatki, których nie może zabraknąć (nie tylko) na świątecznym stole.

Do sklepu internetowego

Przeczytaj również

Jak zrobić chatkę z piernika i domową mieszankę przypraw?
Jak zrobić chatkę z piernika i domową mi…9388
5 sposobów na pakowanie prezentów z użyciem chusty według japońskiej techniki furoshiki
5 sposobów na pakowanie prezentów z użyc…5825
3 rodzaje świątecznych ciastek o smaku kawy
3 rodzaje świątecznych ciastek o smaku k…5358
Kolejne artykuły