Dla nas kobiet, które kupują i pakują prezenty, sprzątają i dekorują mieszkanie, pieką ciasteczka, chwila spokoju w przedświątecznym zgiełku to mały cud. Dla mnie okres świąteczny to nie tylko słodycze, ale także coś nieco ostrzejszego. :-) Chciałabym poświęcić chwilę dla siebie lub znajomych z kieliszkiem słodkiego, świątecznego likieru w dłoni.
Przygotowałam cztery przepisy na świąteczne nalewki, które umilą Ci adwent, ale mogą być również świetnym prezentem, który z pewnością ucieszy mamę, babcię czy przyjaciółkę. Uwaga! Są to trunki przeznaczone wyłącznie dla dorosłych.
Domowy likier piernikowy
Na 1,5 litra potrzebujesz:
- 500 ml śmietany 33%
- 3 łyżki kakao (gorzkiego, do pieczenia)
- 3 kopiaste łyżki przyprawy do piernika
- 500 ml białego rumu
- 2 puszki mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Do rondla wlej śmietanę, dodaj kakao, przyprawy do piernika i zagotuj. Gdy tylko krem zacznie bulgotać, wyłącz palnik i pozwól mieszaninie lekko ostygnąć.
Zostawiona na noc smakuje lepiej
Kiedy mam czas, zostawiam miksturę na noc w lodówce, aby przyprawa do piernika uwolniła smak i aromat. Następnie, kiedy kolejnego dnia zabieram się za dalsze przygotowywanie likieru, najpierw lekko podgrzewam mieszankę.
Następnie dodaj do rondla biały rum. W tym momencie możemy przecedzić miksturę przez ściereczkę, aby wyłowić z likieru kawałki przyprawy do piernika. Nie jest to jednak konieczne. Następnie dodaj skondensowane mleko i wlej do zamykanej butelki. Likier przechowuj w lodówce.
Likier karmelowy
Smak karmelu to mój ulubiony. Uwielbiam go jako dodatek do deserów, latem z lodami… a zimą lubię delektować się nim w postaci słodkiego likieru.
Składniki:
- 1 puszka karmelowego mleka skondensowanego
- 250 ml mleka 3,2%
- 250 ml śmietany 33%
- 150 ml rumu
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Do rondelka wlej mleko skondensowane, śmietanę i mleko 3,2%. Podgrzej wszystko, ciągle mieszając, aż mleko skondensowane się całkowicie zagotuje. Następnie zdejmij rondel z kuchenki i pozwól mieszaninie ostygnąć.
- Po ostudzeniu wlej mieszankę do blendera, dodaj szczyptę soli i rum. Następnie ubijaj przez około 1 minutę na pełnej mocy urządzenia.
- Następnie przelej likier do umytych i suchych zamykanych butelek.
- Gotowy likier przechowuj w lodówce i zawsze dobrze nim wstrząśnij przed podaniem.
Domowe mleko skondesowane
Jeśli chcesz przygotować karmelowe mleko skondensowane, a w domu masz tylko klasyczne, możesz to zrobić samodzielnie! Zanurz zamkniętą puszkę w garnku z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Podczas gotowania kilkukrotnie obróć puszkę. Po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia co najmniej do temperatury pokojowej przed otwarciem i gotowe.
Likier jajeczny
Likier jajeczny to dla mnie jeden z typowych świątecznych smaków. W ogóle nie wyobrażam sobie ich bez niego! Lubię oglądać świąteczne filmy przy kieliszku słodkiego trunku, ale używam go też do przygotowania kremu do ciastek.

Składniki:
- 250 ml rumu
- 600 g mleka skondensowanego
- 120 g cukru pudru
- 200 ml 33% śmietany
- 5 żółtek
- ziarenka z ½ laski wanilii
Przygotowanie:
- Do miski wrzuć żółtka, cukier puder i ziarna wanilii, a następnie ubijaj wszystko przez około 5 minut.
- Do mieszanki dolej mleko skondensowane i ubijaj przez kolejne 2 minuty. Następnie dodaj śmietanę i ponownie ubijaj wszystko przez około 2 minuty.
- Na koniec dolej rum i wymieszaj całość.
- Gotowy likier jajeczny przelej do przygotowanych butelek i przechowuj w lodówce, gdzie wytrzyma około 2 miesiące.
Likier kawowy
Likier przygotowany z kawy nie jest tak powszechny, ale ktokolwiek go skosztował, zakochał się w nim. Zaletą jest to, że jego przygotowanie jest równie łatwe, jak w przypadku innych rodzajów likierów.
Składniki:
- 350g mleka skondensowanego
- 120 ml rumu
- 20 g cukru waniliowego
- 6 łyżek kawy rozpuszczalnej (wybrałam Tchibo Exclusive) wymieszanej z 30 ml gorącej wody
- 200 ml śmietany 33%
Przygotowanie:
- Do rondelka wlej mleko skondensowane razem ze śmietaną i cukrem waniliowym.
- Podgrzej wszystko na małym ogniu, aż mleko skondensowane ze śmietaną stworzy gładką masę.
- Następnie dodaj kawę, zamieszaj, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu mieszanki dodaj rum i dokładnie wymieszaj.
- Przelej wszystko do umytych i suchych zamykanych butelek. Przechowuj w lodówce i zawsze dobrze wstrząśnij likierem przed podaniem.

Świąteczny stół
Wybierz dodatki, których nie może zabraknąć (nie tylko) na świątecznym stole.