Właśnie czytasz

3 sposoby na suszenie grzybów w domu

35414  
Udostępnij: 

3 sposoby na suszenie grzybów w domu

Lato dobiega końca i tym samym rozpoczyna się najlepszy okres na grzybobranie. Przy sprzyjającej pogodzie potrwa on aż do późnej jesieni. Mamy więc idealny czas by zrobić zapasy na kolejne miesiące i cieszyć się smakiem grzybów poza sezonem. Borowiki, podgrzybki, koźlaki czy prawdziwki wykorzystuję jako bazę dla wielu dań czy niezastąpionych dodatków do potraw. Zdarza mi się je mrozić czy marynować, ale to właśnie ususzone są najbardziej aromatyczne, dlatego nie wyobrażam sobie bez nich sosów czy dań mięsnych.

30. 9. 2020 4 Min czytania Magdalena Kościółek
3 sposoby na suszenie grzybów w domu

Suszenie grzybów wielu osobom wydaje się skomplikowane, jednak wystarczy przestrzegać kilku zasad, a cały proces przebiegnie bezproblemowo. Oto mój sposób na zachowanie jesiennego aromatu w kuchni na dłużej.

Odpowiednie przygotowanie to podstawa

Odpowiednie przygotowanie grzybów przed suszeniem jest naprawdę bardzo ważne. Przede wszystkim należy je oczyścić z ziemi, piasku czy mchu – im szybciej tym lepiej, ponieważ wówczas zabrudzenia nie przykleją się do kapeluszy. Gdy grzyby nie są bardzo ubrudzone, doskonale sprawdza się wilgotna szczoteczka lub szorstka część gąbki do mycia naczyń. Jeżeli jednak to nie wystarczy, możemy umyć grzyby pod letnią, bieżącą wodą i pozwolić im ocieknąć przez kilka minut.

Kolejny krok to krojenie, podczas którego dokładnie sprawdzamy każdy grzyb i pozbywamy się okazów z „lokatorami” – larwami czy robakami. Trzony i kapusze dużych grzybów kroimy na plastry, najlepiej o grubości około pół centymetra. Oczywiście, gdy trafią się nam wyjątkowe olbrzymy, można dzielić je dalej na mniejsze części, według uznania. W przypadku małych okazów – można zostawić je w całości oddzielając tylko kapelusz od trzonka. :-)

Jak to jest z maślakami?

Wbrew powszechnej opinii maślaki też można suszyć. Niezależnie od procesu trzeba jednak pamiętać o dokładnym pozbyciu się ich charakterystycznego śluzu oraz skórki. Jest to szczególnie istotne w przypadku ich mrożenia, marynowania czy gotowania, ponieważ w przeciwnym wypadku możemy narazić siebie i swoich bliskich na problemy żołądkowe.

Sprawdź też: Jak się przygotować do grzybobrania?

Suszenie grzybów w piekarniku

Najłatwiejszym i najbardziej popularnym sposobem nadal pozostaje suszenie grzybów w piekarniku. Urządzenie nastawiamy na temperaturę 40 °C i włączamy funkcję termoobiegu. Należy pamiętać, aby drzwi piekarnika cały czas pozostawały uchylone, dzięki czemu odparowanie wody będzie zachodziło szybciej. Proces przebiega najsprawniej, gdy ułożymy nasze okazy na ruszcie, pod który podłożymy blachę – podczas suszenia grzyby się kurczą i mogą spadać.

W piekarniku grzyby będą się suszyć przez kilka godzin, przy czym należy uważać aby ich nie przesuszyć. Przez ten czas należy pamiętać o ich obracaniu co jakiś czas, aby schły równomiernie. W przypadku, gdy grzyby spadną na blachę – możemy je tam pozostawić aż do wyschnięcia.

Co robić, gdy grzyby się przesuszą?


Przesuszone grzyby, czyli takie, które kruszą się w dłoniach to jeszcze nie powód do paniki. Wystarczy je zmielić i zrobić z nich aromatyczną przyprawę w proszku.

Suszenie grzybów w suszarce

Coraz większą popularnością cieszą się różnorodne suszarki do warzyw i owoców, które z powodzeniem można wykorzystać także do suszenia grzybów. Korzystanie z takiego urządzenia jest niezwykle proste, ponieważ przygotowane okazy układamy równomiernie na kilku sitach. Proces, podobnie jak w przypadku piekarnika, może trwać kilka godzin, w zależności od mocy i parametrów suszarki – mnie to zazwyczaj zajmuje około 4-5 h, ale na początku polecam obserwować cały proces i wyczuć czas na swoim sprzęcie.

Ustawiając suszarkę szczególną uwagę warto zwrócić na jej parametry, ponieważ temperatura nie powinna przekraczać 50 stopni. W przypadku mniej zaawansowanych urządzeń z kolei zaleca się co jakiś czas zamieniać sita miejscami i obracać grzyby.

Suszenie grzybów na słońcu

Inną metodą jest suszenie grzybów na słońcu. Oczyszczone grzyby układamy na brytfannie (zaleca się taką z możliwe najniższymi brzegami) lub nawet blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie, jak w przypadku poprzednich sposobów, tutaj również należy pamiętać o tym, aby grzyby nie nachodziły na siebie. Można też nakryć je gazą, co wprawdzie wydłuży czas suszenia, ale uchroni je przed owadami.

Proces ten, w zależności od pogody, może potrwać nawet kilka dni. W tym wypadku również co jakiś czas obracamy grzyby, jednocześnie pilnując, by cały czas znajdowały się w słońcu. Na noc koniecznie trzeba wnieść je do kuchni lub inne suchego pomieszczenia, aby nie nasiąknęły wilgocią przez noc. Dobrze wysuszone grzyby są elastyczne i łamią się dopiero przy mocniejszym zgięciu.

Przechowywanie wysuszonych grzybów

Dobrze ususzone grzyby można przechowywać nawet trzy lata, ale trzeba pamiętać o zapewnieniu im odpowiednich warunków. Szczególnie ważne jest zastosowanie odpowiednich pojemników, które zapewnią szczelne zamknięcie. Jest to istotne, ponieważ suszone grzyby bardzo łatwo chłoną wilgoć z otoczenia. Koniecznie trzeba je również chronić przed promieniami słonecznymi – tutaj najlepiej sprawdzają mi się metalowe puszki czy ceramiczne pojemniki. Oczywiście, grzyby można włożyć do zwykłych szklanych słoików czy plastikowego pudełka, ale wówczas należy trzymać je w ciemnym miejscu, bez dostępu światła.

Moim sprawdzonym sposobem przy przechowywaniu grzybów jest włożenie do każdego pojemnika liści laurowych czy ziaren ziela angielskiego. W ten sposób chronię je przed szkodnikami, w tym molami spożywczymi, które bardzo chętnie dobiorą się do takich zapasów. Metoda ta ma też tę zaletę, że grzyby nie przechodzą zapachem znajdujących się między nim przypraw. Jeżeli jednak nie chcesz umieszczać ziół w pojemnikach, możesz rozłożyć je w miejscu, gdzie będziesz przechowywać grzyby. Wówczas konieczne jest jednak wymienianie ich co jakiś czas, gdy stracą swój aromat.

W przypadku, gdy suszymy kilka gatunków grzybów powinniśmy pamiętać, że wymieszanie ich podczas przechowywania sprawi, że zyskają wspólny aromat. Jeżeli zależy Ci na unikalnym aromacie, charakterystycznym dla danych grzybów, włóż je do osobnych pojemników i odpowiednio opisz.

Suszone grzyby można też mrozić

Suszone grzyby często też wkładam do zamrażarki, np. w woreczku strunowym lub w plastikowym pudełku. Takie opakowanie musi być szczelnie zamknięte – dzięki temu grzyby nie wciągną wilgoci. W tym wypadku należy jednak pamiętać, że w ten sposób grzyby muszę szybciej wykorzystać.

Akcesoria do pieczenia

Akcesoria do pieczenia

Akcesoria kuchenne, które ułatwią Ci pieczenie, znajdziesz na Tchibo.pl

Sprawdź ofertę

Przeczytaj również

Tosty nie z tej ziemi – te kombinacje smakowe skradną Twoje serce
Tosty nie z tej ziemi – te kombina…14040
Dieta pudełkowa, która oszczędza mój czas i pieniądze
Dieta pudełkowa, która oszczędza mój cza…5092
Zbieramy grzyby – jak się do tego przygotować?
Zbieramy grzyby – jak się do tego …916
Kolejne artykuły