Właśnie czytasz

Przepis na domowy sos barbecue. Doskonały do mięs i grillowanych warzyw

6266  
Udostępnij: 

Przepis na domowy sos barbecue. Doskonały do mięs i grillowanych warzyw

Warto mieć w kuchni sos barbecue: latem używam go do grilla, a poza sezonem wykorzystuję do przygotowania marynat mięsnych. Można go kupić w sklepie, ale wiesz, jak to jest – nic nie może się równać z tym, co domowe. Aby go zrobić, można wykorzystać zbiory z ogrodu lub zapas warzyw z lodówki. I możesz go przyprawić dokładnie według swojego smaku.

1. 10. 2021 3 Min czytania Redakcja
Przepis na domowy sos barbecue. Doskonały do mięs i grillowanych warzyw

Składniki sosu BBQ nie są nigdzie dokładnie określone, ​​a rezultat smakowy zawsze różni się w zależności od miejsca jego wykonania lub gustów osoby przygotowującej. Podstawowe składniki to pomidory lub przecier pomidorowy, cebula, czosnek, ocet, cukier, a także dużo przypraw.

Lubię eksperymentować z przyprawami. Podstawą powinna być musztarda, sól, pieprz i ostre papryczki chili, ale nie zepsujesz niczego, dodając także cynamon, imbir, anyż lub inny rodzaj octu i słodzika. Zamiast cukru czasami wybieram nasz ulubiony syrop klonowy lub melasę, a dla dodatku kwasowości wybieram też limonkę. Dla urozmaicenia możesz dodać np. sos worcestershire lub sos sojowy i wszystkie możliwe składniki, z którymi lubisz grillować.

Smaki powinny być zrównoważone i żaden ze składników nie powinien dominować. Sos powinien być słodki, lekko kwaśny i ostry z mocniejszym posmakiem przypraw. Poza tym liczy się też piękny zapach. Sos BBQ charakteryzuje się również czerwonym kolorem.

Przepis na domowy sos barbecue

W sosie tym najbardziej podoba mi się to, że można go przyrządzać w różnych wariacjach. Ja mam dwie ulubione wersje. Jeden sos jest mocno pomidorowy i ostrzejszy, drugi z kolei słodszy i bardziej pomarańczowy z imbirem, cynamonem i żółtą papryką.

Składniki na ostrą wersję sosu:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g pokrojonych pomidorów
  • 2 pokrojone czerwone papryki
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i przeciśnij czosnek przez praskę. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i usmaż wszystko na złoty kolor. Następnie dodaj pomidory, paprykę, ocet, cukier i musztardę, a następnie gotuj przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą.

Składniki na słodką wersję sosu:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 żółta papryczka chili
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 pokrojone żółte papryki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i przeciśnij czosnek przez praskę. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj. Imbir obierz i pokrój w plastry. Rozgrzej olej na patelni i usmaż wszystko na złoty kolor. Następnie dodaj przecier pomidorowy, paprykę, ocet, miód, cynamon i musztardę, a następnie gotuj przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą.

Do czego można użyć sosu barbecue?

Dodatek ten służy przede wszystkim do grillowania mięsa dodaje mu smaku i soczystości. Używam go do prawie wszystkich rodzajów mięs zarówno chudego, jak i tłustego.

Sos barbecue możesz wykorzystać jako marynatę lub użyć do doprawiania steków, żeberek wieprzowych i wołowych, kurczaka, burgerów czy pieczeni. Nadaje się również do wielu innych przepisów, takich jak sosy, które zasługują na nieco bardziej wyrazistszy smak. Nie bój się łączyć go z gulaszem, mięsnym ragout lub bardziej pikantnymi zupami. Posłuży również jako baza dipu do pieczonych warzyw lub dressingu do sałatek warzywnych i strączkowych.

Jak przechowywać sos?

Gorący sos wlewam do jeszcze ciepłych, świeżo wyparzonych słoików, a następnie pasteryzuję. Trzymam go w spiżarni, gdzie wytrzyma nawet przez wiele miesięcy. Po otwarciu słoika wkładam go do lodówki i zużywam najpóźniej w ciągu dwóch tygodni. A kiedy przygotuję dużą liczbę porcji, tworzę jadalne prezenty dla znajomych.

Wyposażenie kuchni w jesiennym stylu

Wyposażenie kuchni w jesiennym stylu

Wprowadź jesienne kolory do swojej kuchni z nową kolekcją dostępną na Tchibo.pl

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły