Składniki sosu BBQ nie są nigdzie dokładnie określone, a rezultat smakowy zawsze różni się w zależności od miejsca jego wykonania lub gustów osoby przygotowującej. Podstawowe składniki to pomidory lub przecier pomidorowy, cebula, czosnek, ocet, cukier, a także dużo przypraw.
Lubię eksperymentować z przyprawami. Podstawą powinna być musztarda, sól, pieprz i ostre papryczki chili, ale nie zepsujesz niczego, dodając także cynamon, imbir, anyż lub inny rodzaj octu i słodzika. Zamiast cukru czasami wybieram nasz ulubiony syrop klonowy lub melasę, a dla dodatku kwasowości wybieram też limonkę. Dla urozmaicenia możesz dodać np. sos worcestershire lub sos sojowy i wszystkie możliwe składniki, z którymi lubisz grillować.
Smaki powinny być zrównoważone i żaden ze składników nie powinien dominować. Sos powinien być słodki, lekko kwaśny i ostry z mocniejszym posmakiem przypraw. Poza tym liczy się też piękny zapach. Sos BBQ charakteryzuje się również czerwonym kolorem.
Przepis na domowy sos barbecue
W sosie tym najbardziej podoba mi się to, że można go przyrządzać w różnych wariacjach. Ja mam dwie ulubione wersje. Jeden sos jest mocno pomidorowy i ostrzejszy, drugi z kolei słodszy i bardziej pomarańczowy – z imbirem, cynamonem i żółtą papryką.
Składniki na ostrą wersję sosu:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 czerwone papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 150 g pokrojonych pomidorów
- 2 pokrojone czerwone papryki
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka musztardy
- sól do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i przeciśnij czosnek przez praskę. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj. Rozgrzej olej na patelni i usmaż wszystko na złoty kolor. Następnie dodaj pomidory, paprykę, ocet, cukier i musztardę, a następnie gotuj przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą.
Składniki na słodką wersję sosu:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 żółta papryczka chili
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 pokrojone żółte papryki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę i przeciśnij czosnek przez praskę. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń nasiona i drobno posiekaj. Imbir obierz i pokrój w plastry. Rozgrzej olej na patelni i usmaż wszystko na złoty kolor. Następnie dodaj przecier pomidorowy, paprykę, ocet, miód, cynamon i musztardę, a następnie gotuj przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą.
Do czego można użyć sosu barbecue?
Dodatek ten służy przede wszystkim do grillowania mięsa – dodaje mu smaku i soczystości. Używam go do prawie wszystkich rodzajów mięs – zarówno chudego, jak i tłustego.
Sos barbecue możesz wykorzystać jako marynatę lub użyć do doprawiania steków, żeberek wieprzowych i wołowych, kurczaka, burgerów czy pieczeni. Nadaje się również do wielu innych przepisów, takich jak sosy, które zasługują na nieco bardziej wyrazistszy smak. Nie bój się łączyć go z gulaszem, mięsnym ragout lub bardziej pikantnymi zupami. Posłuży również jako baza dipu do pieczonych warzyw lub dressingu do sałatek warzywnych i strączkowych.
Jak przechowywać sos?
Gorący sos wlewam do jeszcze ciepłych, świeżo wyparzonych słoików, a następnie pasteryzuję. Trzymam go w spiżarni, gdzie wytrzyma nawet przez wiele miesięcy. Po otwarciu słoika wkładam go do lodówki i zużywam najpóźniej w ciągu dwóch tygodni. A kiedy przygotuję dużą liczbę porcji, tworzę jadalne prezenty dla znajomych.

Wyposażenie kuchni w jesiennym stylu
Wprowadź jesienne kolory do swojej kuchni z nową kolekcją dostępną na Tchibo.pl