Właśnie czytasz

Połączenie soczewicy z czekoladą? Tego musisz spróbować!

1565  
Udostępnij: 

Połączenie soczewicy z czekoladą? Tego musisz spróbować!

Niezależnie od tego, czy starasz się uzupełniać swoją dietę o białko czy po prostu szukasz inspiracji na dania z soczewicą, tych kilka wskazówek napewno Ci się przyda. Ja najbardziej lubię ją na słodko!

7. 10. 2020 4 Min czytania Redakcja
Połączenie soczewicy z czekoladą? Tego musisz spróbować!

Nie wiem jak Ty, ale ja wciąż mam przed oczami talerz ze szkolnej stołówki, na którym soczewica występuje formie bezkształtnej papki o nieokreślonym bliżej smaku. Myślę, że dla wielu z nas to mały koszmar z dzieciństwa. Jednocześnie soczewica jest smacznym źródłem białka i można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Odkryłam to dopiero po latach i od tej pory nie wyobrażam sobie kuchni bez soczewicy.

Często nie wiemy, jak ją prawidłowo przyrządzić, aby była pełna smaku. Dla mnie to też była czarna magia, zwłaszcza, że na rynku jest tak ogromny wybór różnych jej rodzajów – nie wiedziałam, którą wybrać i jak ją właściwie ugotować. Po kilku próbach, gdy okazało się, że jest zbyt twarda lub rozgotowana, poddałam się, ale jakiś czas temu postanowiłam dać jej jeszcze jedną szansę i to była dobra decyzja! :-)

Pomysł na szybką sałatkę

Lubisz sycącą sałatkę ziemniaczaną? Spróbuj wersji z soczewicą. Potrzebne Ci są ziemniaki, soczewica i świeży szpinak. Do tego wystarczy przygotować sos z oliwy z oliwek, musztardy Dijon oraz miodu i gotowe – proste i tak smaczne, że aż ślinka cieknie na samą myśl!

Wszystkie odcienie soczewicy

Każdy rodzaj soczewicy ma inne zastosowanie. Moją ulubioną jest czarna soczewica Beluga, która nie wymaga wcześniejszego namoczenia, więc można ją szybko przygotować. Jest idealna jako składnik sałatek, posiada sypką konsystencję nawet po ugotowaniu, dzięki czemu nie rozpada się po wymieszaniu z innymi składnikami. Jej dodatek sprawia, że nawet na pozór niesycąca potrawa staje się pełnowartościowym obiadem, który zaspokoi głód na kilka godzin.

Często też przygotowuję w domu indyjskie jedzenie, do którego idealnie sprawdza się czerwona soczewica. Można ją ugotować dosłownie w kilka minut. To często ratuje mnie, kiedy robię obiad w ostatniej chwili. Najczęściej wykorzystuję ją do przygotowania pasztetu, ale także do mojej ulubionej zupy z curry, której przepis zdradzę Ci poniżej. Spróbuj ją przygotować w domu, a gwarantuję, że na stałe zagości w Twojej kuchni.

Zupa z soczewicy z curry

Składniki:

  • 250 g soczewicy czerwonej
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Curry
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Obierz warzywa. Następnie pokrój marchewkę w plastry, ziemniaki w grubszą kostkę, a cebulę posiekaj na drobno.
  2. Zeszklij cebulę na maśle w dużym garnku, a następnie dodaj do niej marchewkę. Przemieszaj warzywa raz na jakiś czas.
  3. Gdy marchewka będzie miękka, zalej warzywa wywarem warzywnym, dodaj soczewicę i ziemniaki. Gotuj przez około 40 min na średnim ogniu.
  4. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj odrobinę curry i dopraw według uznania solą i pieprzem.

Moim największym odkryciem kulinarnym tego roku jest jednak słodka wersja soczewicy, z której przygotowuję deser, któremu ciężko się oprzeć, Jeśli jeszcze nie próbowałaś, wierz mi, że warto!

Kakaowe ciastka z pistacjami

Każdy z nas zna soczewicę jako podstawę słonych dań. Czy wiesz, że soczewicę można dodawać również do deserów, poprawiając w ten sposób ich wartość odżywczą? Przygotowałam przepis na ciastka, w których się zakochasz.

Składniki na kakaowe ciastka:

  • 120 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • kilka kropli waniliowego ekstraktu
  • 30 g mąki orkiszowej
  • 10 g wysokiej jakości kakao
  • szczypta soli
  • garść posiekanych pistacji do ozdoby

Przygotowanie:

  1. Ugotuj soczewicę tak, aby była miękka, ale nie rozpadała się.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. W międzyczasie ubij jajka z cukrem, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym.
  3. Czekoladę pozostaw do ostudzenia, a następnie wmieszaj ją w ubite jajka. Stopniowo dodawaj do masy mąkę orkiszową z przesianym kakao.
  4. Na koniec dodaj ugotowaną soczewicę. Formę o wymiarach ok. 20 × 25 cm wysmaruj masłem, i wyłóż ją papierem do pieczenia (można również posypać ją mąką).
  5. Przelej ciasto do formy i piecz w temperaturze 180 °C przez około 15-20 minut. Gotowy deser pokrój w kostki i posyp posiekanymi pistacjami.

Bezglutenowa zasmażka z soczewicy

Jeśli stosujesz dietę bezglutenową, soczewica świetnie sprawdzi się również jako zagęszczacz do różnych sosów.

Boisz się wzdęć? Nie musisz!

Wielu z nas unika soczewicy nie tylko z powodu dłuższego czasu przygotowania, ale także z obawy przed wzdęciami. Mam dla Ciebie kilka wskazówek, jak tego uniknąć:

druhy čočky a nadýmání

  • Włącz soczewicę do swojej stałej diety.
  • Łącz ją z innymi zbożami, jajami lub produktami mlecznymi. Zapewni to lepszą przyswajalność.
  • Spróbuj ugotować ją z ziołami, na przykład z majerankiem lub lubczykiem, które pomogą naszemu organizmowi ją lepiej strawić. Możesz też spróbować dodać różne przyprawy – kurkuma lub kminek doskonale się do tego sprawdzają.

 

Przeczytaj również

Co gotuję jesienią, gdy mam dość dyni
Co gotuję jesienią, gdy mam dość dyni…4366
3 sposoby na suszenie grzybów w domu
3 sposoby na suszenie grzybów w domu35414
Tosty nie z tej ziemi – te kombinacje smakowe skradną Twoje serce
Tosty nie z tej ziemi – te kombina…14040
Kolejne artykuły