Właśnie czytasz

3 przepisy na przepyszną kawę mrożoną i sprawdzone sposoby na jej osłodzenie

21686  
Udostępnij: 

3 przepisy na przepyszną kawę mrożoną i sprawdzone sposoby na jej osłodzenie

Kawy smakowe zawsze cieszą się dużym powodzeniem, niezależnie od tego, czy są oferowane przez kawiarnie, czy też są przygotowane do przyrządzenia w domu, na przykład w postaci kapsułek. Ja uwielbiam mrożoną kawę smakową, którą komponuję sama w zależności od tego, na co mam w danej chwili ochotę. Zebrałam kilka swoich sprawdzonych przepisów, którymi dzisiaj chciałabym się podzielić.

29. 6. 2022 6 Min czytania Redakcja
3 przepisy na przepyszną kawę mrożoną i sprawdzone sposoby na jej osłodzenie

Smak i aromat kawy towarzyszą mi każdego ranka. Osobiście lubię klasykę – cappuccino, ale czasami mam ochotę poeksperymentować i przygotować coś bardziej wyrazistego.

Wszystkie moje koleżanki to jednogłośnie potwierdzają, że warto raz na jakiś czas spróbować czegoś innego. Jedne wolą aromatyzowane kapsułki do ekspresów, inne kupują syropy smakowe, a jeszcze inne mają swoje ulubione pozycje w kartach pobliskich kawiarni. Ja, zainspirowana różnymi propozycjami, przygotowałam przepisy, dzięki którym odkryjesz kawę na nowo. Wypróbuj jeden z nich i spraw, aby codzienna kawa stała się niecodziennym rytuałem.

Przepis na espresso tonik

Espresso tonik to klasyka wielu kawiarni i barów espresso. Nic dziwnego. Szczególnie latem bardzo lubię przyrządzać ten napój, bo doskonale orzeźwia w gorące, letnie dni. Bez problemu przygotujesz go także w domu.

Potrzebujesz:

  • 50 ml świeżo przygotowanego espresso (ja wybrałam Tchibo Barista Espresso)
  • 200 ml wysokiej jakości toniku
  • Kilka kostek lodu

Najpierw wsyp do szklanki kostki lodu, a następnie wlej tonik. Teraz czas na espresso – ostrożnie dodaj je do toniku wlewając je po odwróconej łyżeczce, aby warstwy obu napojów nie zmieszały się i w szklance powstał dwukolorowy koktajl. Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane!

Przepis na affogato

Affogato to włoski klasyk. Uwielbiam ten napój, a jeśli mam ochotę na kawę i deser w jednym, często wybieram właśnie affogato. Co to właściwie jest? To espresso z gałką lodów.

affogatto

Przygotuj:

  • 50 ml świeżo zaparzonej kawy espresso
  • Gałka lodów waniliowych, czekoladowych lub śmietanowych

Do filiżanki z kawą dodaj gałkę lodów , a następnie ciesz się niepowtarzalnym smakiem. Pamiętaj, że im lepsza jakość lodów, tym lepszy efekt smakowy.

Mrożona kawa przelewowa o smaku pomarańczowym

Od czasu do czasu lubię napić się kawy z ekspresu przelewowego – świetnie nadaje się do przyrządzania różnych smakowych, mrożonych napojów. Moje ulubione połączenie to kawa z cytrusami. Składniki wystarczą na 2 napoje.

Przygotuj:

  • 200 ml kawy
  • 1 pomarańcza
  • 120 ml wody gazowanej lub ulubionego napoju
  • 120 ml soku pomarańczowego
  • Lód
  • Melisa lub mięta

Przygotowanie:

  1. Dwie wysokie szklanki napełnij lodem.
  2. Dodaj sok, kawę i wodę gazowaną.
  3. Skrop napój świeżym sokiem pomarańczowym i udekoruj plasterkami pomarańczy oraz melisą lub miętą.

Jagodowa kawa mrożona

Dla niektórych połączenie jagód i kawy jest niecodzienne, ale jeśli śledzisz ofertę limitowanych kapsułek Tchibo, to z pewnością to połączenie rzuciło Ci się już w oczy. :-) Tym razem spróbujemy tej kombinacji w wersji mrożonej! Składniki w tym przepisie wystarczą na 2 napoje.

Przygotuj:

  • 140 ml skondensowanego mleka
  • 60 g jagód
  • 140 g mleka 3,2%
  • 2x espresso
  • Lód

Przygotowanie:

  1. Jagody zmiksuj ze skondensowanym mlekiem i przygotuj espresso.
  2. 2 wysokie szklanki napełnij lodem.
  3. Na dno wlej jagodowe mleko skondensowane, następnie dodaj mleko 3,2% i na koniec espresso.

Jak osładzamy kawę mrożoną

Sposobów na osłodzenie kawy jest wiele. Niewiele potrzeba, żeby ze zwykłej kawy przygotować niecodzienny orzeźwiający napój lub nawet smakołyk, który będzie doskonałym deserem.

Wybierać możesz pomiędzy domowymi cukrami smakowymi, syropami, roślinnym i zwierzęcym mlekiem smakowym, ale równie dobrze sprawdzi się też mleko skondensowane, śmietanka, lody, a nawet soki i owoce. Możliwości jest naprawdę wiele i tylko od Ciebie zależy, co wybierzesz.

Dla jednych kawa ze śmietanką lub skondensowanym mlekiem może być zbyt gęsta, inni mogą uważać ją za swój numer 1, podobnie jak mrożone napoje kawowe na bazie wody gazowanej lub napoju, toniku czy owoców. Ja uwielbiam te połączenia, ale znam też wielu „miłośników kawy”, którzy zdecydowanie by się ze mną nie zgodzili.

Cukier smakowy

Domowy cukier smakowy to nic skomplikowanego w przygotowaniu. Jeśli chcesz mieć prawdziwy cukier waniliowy, po prostu wymieszaj ziarna wanilii z cukrem. Ja zawsze na 500 g cukru dodaję 1 laskę wanilii. Równie łatwo możesz zrobić cukier cynamonowy – zmieszaj 500 g cukru z mielonym cynamonem, według uznania. Jeśli wolisz bardziej owocowe smaki, spróbuj cukru truskawkowego lub malinowego – liofilizowane owoce zmiel na proszek i wymieszaj z cukrem. Możesz także dodać ulubione zioła. Możliwości smakowych jest nieskończenie wiele, a wyobraźnia nie ma granic!

Skondensowane mleko

Słyszałaś o wietnamskiej kawie? Jest to kawa z dużą ilością mleka skondensowanego, którego używa się zamiast klasycznego mleka krowiego. Dzięki temu kawa jest słodka i pełna smaku. Mleko skondensowane możesz dodać do espresso, ale równie dobrze będzie smakowało w połączeniu z owocami.

Smakowe mleko

Jeśli używasz klasycznego mleka krowiego, po prostu zmiksuj je z owocami, według uznania. Ja uwielbiam kawę z mlekiem bananowym. Jeśli wolisz użyć mleka roślinnego, poniżej przedstawiam sposób, jak przygotować je w domu.

A jest to bardzo proste

Weź 1 szklankę orzechów, np. laskowych, nieobranych i pozostaw je w wodzie przez noc lub przynajmniej przez 2 godziny. Następnie odlej wodę i włóż orzechy do robota kuchennego, zalej je trzema szklankami wody, dodaj szczyptę soli, 1-2 suszone daktyle i zmiksuj wszystko. Do orzechów laskowych dodaj koniecznie jeszcze ½ łyżeczki kakao. Następnie odcedź mleko.

Możesz też zrobić mleko roślinne mieszając 2 łyżki ulubionego masła orzechowego z 0,7 litra wody. Jeśli jednak używasz zwykłego masła, polecam dodać jeszcze 1-2 suszone daktyle, aby uzyskać słodszy smak.

Owoce i soki

Niektórych może to zdziwić, ale kawa dobrze komponuje się z sokami, zwłaszcza cytrusowymi –  pomarańczowym czy grejpfruitowym. To doskonałe połączenie na upalne dni. W moim domu króluje połączenie cold brew lub naszej ulubionej kawy filtrowanej z lodem, tonikiem , sokiem cytrusowym i owocami. Możesz też dodać kilka listków mięty, dzięki czemu uzyskasz jeszcze lepszy efekt.

Smakowe kostki lodu

smakowe kostki lodu

Mówiąc o połączeniu owoców i kawy – do mrożonej idealnie nadają się owocowe kostki lodu. Wystarczy zamrozić w foremkach wymieszane owoce z odrobiną wody lub mleka roślinnego. W ten sposób nie tylko doskonale zmrozisz ulubiony napój, ale uzyskasz ciekawy efekt smakowy. Szczególnie w połączeniu z tonikiem, gdzie napój ma 2 warstwy koloru (nieprzezroczysta brązowa kawa i przezroczysty tonik) wygląda to naprawdę efektownie. Ponadto kolorowe kostki możesz użyć do napojów dla dzieci. Będą zdrową i smaczną ozdobą.

Na koniec przygotowałam jeszcze jeden przepis – tym razem na dodatek, po który często sięgam, kiedy mam tylko parę minut na przygotowanie porannej kawy. To smakowy syrop, który z łatwością przygotujesz sama, a jego smak sprawia, że jest idealny nie tylko do mrożonych koktajli kawowych, ale także do zimowej wersji kawy z cynamonem lub innymi, rozgrzewającymi przyprawami korzennymi.

Syrop karmelowy

Z mojego przepisu przygotujesz 250 ml syropu i prawdopodobnie wystarczy Ci on na wiele napojów. Możesz również przyprawić syrop zgodnie ze swoimi upodobaniami. Nie bój się dodać szczypty cynamonu lub goździków.

Potrzebujesz:

  • 225 g cukru
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 180 ml wody
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do głębszego rondelka wsyp cukier i zalej go 60 ml wody. Syrop cukrowy gotuj na małym ogniu.
  2. Gotujący się syrop mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Kiedy zacznie bulgotać pozostaw go na chwilę na ogniu.
  3. Woda w tym czasie wyparuje, a syrop się skarmelizuje. Należy jednak uważać, aby nie był zbyt brązowy – w przeciwnym wypadku będzie gorzki.
  4. Do gorącego syropu dodaj pozostałą, uprzednio podgrzaną wodę, syrop klonowy i szczyptę soli i wymieszaj.
  5. Bądź ostrożna, syrop lubi bulgotać. Pozostaw go do ostygnięcia, a następnie przelej do zamykanej butelki i przechowuj w lodówce.

W wersji ciepłej i mrożonej

Syrop można dodawać zarówno do kawy mrożonej, jak i gorącej – cappuccino lub latte. Dodaje kawie niepowtarzalnego charakteru.

Wierzę, że moje wskazówki urozmaicą Ci późne, letnie dni i dodadzą więcej smaku porannej kawie.

Nowość od Tchibo: woda z kofeiną Coffizz

Nowość od Tchibo: woda z kofeiną Coffizz

Skosztuj wody źródlanej o mocy kofeiny odpowiadającej podwójnemu espresso. Dwie propozycje smakowe znajdziesz teraz w naszym sklepie internetowym! Podaruj sobie odrobinę orzeźwienia w upalne dni.

Chcę spróbować
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły