O mocy, która tkwi w skorupkach, dowiedziałam się od przyjaciółki Kasi przy okazji rozmowy o nawożeniu kwiatów doniczkowych. Zaintrygowana postanowiłam zgłębić temat i sprawdzić, do czego jeszcze mogę je wykorzystać w swoim domu.
To, że środek jajka jest pełen białka, witamin i minerałów, wiedziałam od dawna. Zaskoczyła mnie jednak ich zawartość w samych skorupach. I właśnie dzięki temu, po małej obróbce, doskonale nadają się jako ekologiczny nawóz do roślin doniczkowych i ogrodowych.
Nawóz można przygotować na dwa proste sposoby
Ilość nawozu, którą przygotujesz, dopasuj do liczby swoich roślin i ich potrzeb. Każda roślina będzie mieć inne wymagania w zależności od gatunku. Posiadam tylko kilka kwiatków, więc przygotowuję niewielką ilość nawozu, zwłaszcza w okresie spoczynkowym roślin. Przez zimę nawoziłam więc swoje bluszcze raz na dwa tygodnie, a od wiosny będę robić to co tydzień, do kolejnej zimy.
Sposób pierwszy:
- Skorupki dokładnie wysusz, aby się nie zepsuły.
- Wysuszone skorupki pokrusz na mąkę.
- Tak przygotowany “nawóz” przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Sposób drugi:
- Skorupki po jajkach przełóż do słoika i zalej wrzątkiem.
- Mieszankę pozostaw do czasu rozpuszczenia się skorupek, czyli przez około tydzień.
- Zamieszaj ją od czasu do czasu.
Tak przygotowaną mieszanką nie nawożę jednak paproci, wrzosów ani storczyków, ponieważ one lubią lekko kwaśną ziemię. Jeżeli masz ogródek, z powodzeniem możesz wykorzystać taki nawóz także do wspomagania wzrostu warzyw czy krzewów. Jednak także i w tym wypadku koniecznie sprawdź, jakie wymagania mają Twoje rośliny.
Bardzo dobrym pomysłem jest dodawanie skorupek do kompostu
W ten sposób dodatkowo wzbogacamy skład tego naturalnego nawozu. Tę metodę od lat stosują moi rodzice, stawiający na ekologię w swoim ogrodzie.
Nie bez znaczenia wciąż pozostaje jednak pochodzenie jajek. Im bardziej ekologiczny chów kur, tym mniej szkodliwych substancji znajdzie się także w skorupkach.
Skorupki jako ochrona przed ślimakami
Ci, którzy mają ogródki czy działki zapewne odczuli dokuczliwość ślimaków, które z zapałem zjadają czy nadgryzają plony. Pozbycie się ich nie jest proste, zwłaszcza w sposób ekologiczny.
Jesienią poznałam jednak metodę przetestowaną przez moją przyjaciółkę Kasię – pokruszone skorupki jajek rozsypane np. wokół sałaty, nie tylko tworzą barierę trudną do sforsowania przez klejące się ślimaki, ale dodatkowo nawożą glebę. Regularnie utrzymywana skorupkowa bariera doskonale uchroniła jej warzywa przez lato. W tym roku sposób ten testować będą też moi rodzice.
Nie przepadam za licznymi ozdobami, ale mini doniczki ze skorupek mnie urzekły
Od ubiegłej jesieni, gdy tylko nachodzi mnie ochota na rzeżuchę, sieję ją w skorupkach po jajkach. W ten sposób uzyskuję
efektowną i ekologiczną ozdobę na stół, pięknie prezentującą się podczas odwiedzin przyjaciół.
Oprócz doniczki, skorupki służą mi jako forma na wykonywane w domu małe świeczki zapachowe. Idealnie uzupełniają kompozycję z rzeżuchą i kamykami zbieranymi nad rzeką.
Skorupki pomagają mi także w utrzymaniu czystości
W postaci mąki dodaję je do mieszanki sody oczyszczonej i octu. Świetnie sprawdzają się przy czyszczeniu trudniejszych zabrudzeń np. fug na podłodze w kuchni i przedpokoju czy przypalonych garnków.
Unikam ich jednak przy myciu delikatnych powierzchni, aby uniknąć ewentualnych uszkodzeń. Oprócz tego pomagają mi dbać, w sposób ekologiczny, o biel firanek. Wyschnięte i pokruszone (ale tym razem nie w formie mąki) wrzucam w bawełnianym lub lnianym, białym woreczku do bębna pralki. Przy regularnym stosowaniu sprawdzają się znakomicie.
Jeśli nie masz woreczka to wystarczy kawałek czystego, jasnego materiału dokładnie związany na końcach. Ważne jest, aby nie było w nim dziurek, przez które mogłyby wypaść skorupki, gdy pokruszą się w praniu.
Skorupki po jajkach można stosować także jako dodatek do jedzenia czy jako składnik naturalnych kosmetyków. Tych sposobów jednak nie testowałam i raczej nie przetestuję ze względu na swoją niecodzienną skłonność do alergii. Jeśli jednak masz jakieś sprawdzone kosmetyczne triki ze skorupkami po jajkach w roli głównej, podziel się nimi w komentarzu na naszym facebookowym profilu. Chętnie się zainspiruję i dowiem czegoś nowego. :-)

Gotowanie pełne smaku
Zajrzyj na tchibo.pl i wybierz kuchenne gadżety, które ułatwią Ci gotowanie oraz barwne dekoracje świąteczne.