Lato, słońce, wakacje – to wszystko kusi, żeby jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Uwielbiam ciepłe, letnie wieczory! Kiedy urządzamy grilla z przyjaciółmi lub chcemy spędzić miły wieczór we dwoje, lubię przyrządzać Sangrię – to tradycyjny hiszpański napój pełen świeżych owoców. Jego zaletą jest to, że jest niesamowicie orzeźwiający! Sangrię możesz przygotować w dzbanku, ale gdy masz trochę więcej wolnego czasu, wlej ją do wydrążonego arbuza, który świetnie prezentuje się na stole!
Przepis na domową Sangrię podawaną w arbuzie
Jeśli na dworze jest naprawdę gorąco, czasami rezygnuję z mocnego alkoholu i rozcieńczam Sangrię wodą gazowaną. Kiedy mam czas, wszystko przygotowuję dzień wcześniej, aby owoce mogły odpowiednio nasiąknąć. Jeśli nie lubisz czerwonego wina, możesz je zastąpić wytrawnym białym.
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 arbuz (najlepiej bez pestek)
- 700 ml dobrej jakości czerwonego wina
- 100 ml brandy lub ciemnego rumu
- 100-150 g trzcinowego cukru
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 200 g mixu mrożonych lub świeżych owoców (maliny, jagody, borówki, porzeczka, jeżyny itp.)
Przygotowanie:
- Arbuza przekrój na pół i wydrąż miąższ. Jeśli chcesz użyć kawałków arbuza w Sangrii, pokrój go w kostkę i włóż do zamrażarki – doskonale schłodzi napój.
- Wyciśnij sok z pomarańczy i limonki, a następnie dodaj do niego cukier trzcinowy. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby rozpuścić słodzidło.
- Dodaj czerwone wino i brandy lub ciemny rum, a następnie wrzuć owoce.
- Pozwól Sangrii się schłodzić. Następnie wlej ją do arbuza i podawaj. Możesz również dodać kostki lodu.
Bezalkoholowa Sangria dla dzieci
Bezalkoholowa Sangria to pyszny napój, który zawsze smakuje dzieciom. Przygotowując tę wersję nie dodaję do niej cukru.
Składniki:
- 500 ml soku żurawinowego
- 250 ml soku pomarańczowego
- 1 limonka
- 200 g mixu mrożonych lub świeżych owoców (maliny, borówki, porzeczki, jeżyny, nektarynki, brzoskwinie, arbuz itp.)
Przygotowanie:
- Wyciśnij limonkę, a następnie dodaj do niej sok żurawinowy i pomarańczowy.
- Na koniec wrzuć do napoju pokrojone owoce.
Pokrój owoce w różne kształty
Jeśli chcesz ulepszyć Sangrię dla dzieci, wytnij z owoców różne kształty. W przypadku, gdy podajesz napój w arbuzie, możesz nabić pokrojone owoce na wykałaczki i udekorować nimi „misę”.
Jak przygotować arbuza do Sangrii?
W arbuzie można podawać nie tylko Sangrię, ale i wszelkiego rodzaju koktajle czy napoje, a nawet sałatkę owocową. Ale jak go przygotować?
Arbuza można wydrążyć na kilka sposobów. Ja zdecydowałam się przeciąć go na pół i wydłubać miąższ z jednej połówki. Jeśli masz bardziej okrągły owoc, wytnij tylko jego górną część i wydrąż całego arbuza – wtedy możesz zmieścić w nim jeszcze więcej Sangrii. Dobrze jest lekko przyciąć spód arbuza tak, by był stabilny. Uważaj jednak, aby nie naciąć go głębiej, niż sięga zielona część skórki, bo inaczej napój może wypłynąć przez dno.
Jeśli masz zręczne dłonie i doświadczenie w ozdabianiu dyni, możesz na przykład wyciąć górną krawędź arbuza w kształt ząbków. W ten sam sposób możesz stworzyć ze skórki różne formy, które za pomocą wykałaczki przymocujesz do arbuzowej miski. Nie zapomnij przygotować małej chochli, którą goście wygodnie wleją napój do szklanek.
Co z wydrążonym arbuzem?
Co zrobić z miąższem, jeśli nie chcesz dodawać go do Sangrii? Możesz wymieszać słodkiego arbuza z ogórkiem oraz miętą i cieszyć się doskonale orzeźwiającym drinkiem. Jeśli w owocu były pestki, przed spożyciem lepiej przecedzić napój przez drobne sitko.