Właśnie czytasz

Przepis na prawdziwie świąteczne rogaliki orzechowo-kawowe

1536  
Udostępnij: 

Przepis na prawdziwie świąteczne rogaliki orzechowo-kawowe

Kruche, orzechowe rogaliki to smak, który od zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Już samo przygotowanie sprawia mi wiele przyjemności, a gotowe ciastka otulają moją kuchnię słodkim zapachem wanilii, orzechów i aromatycznej kawy.

9. 11. 2022 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Przepis na prawdziwie świąteczne rogaliki orzechowo-kawowe

Moja babcia zawsze przygotowywała klasyczną wersję rogalików z wanilią lub cynamonem. Czasami polewała je czekoladą lub obtaczała w cukrze. Ja postanowiłam delikatnie zmodyfikować tradycyjny przepis wzbogacając go kawą. Efekt końcowy przewyższył moje oczekiwania. Jesteście ciekawi, jak szybko przygotować przepyszne rogaliki? Zapraszam do mojej kuchni.

Przepis na rogaliki orzechowo-kawowe

Ciastka możesz formować ręcznie, ale doskonale sprawdzi się też forma do pieczenia rogalików, dzięki której robi się to szybko i przyjemnie. Z poniższego przepisu wyszło mi ok. 50 ciastek.

Potrzebujesz:

  • 180 g masła
  • 300 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru (ja użyłam trzcinowego)
  • 5 g cukru waniliowego
  • 80 g orzechów włoskich
  • 5 g kawy rozpuszczalnej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie wrzuć do blendera i zmiel na drobno.
  2. Na stolnicę wysyp mąkę, w środku zrób dziurkę i włóż do niej żółtka, pokrojone na kawałki masło, cukier puder, kawę oraz orzechy.
  3. Zagnieć ciasto ręcznie, a następnie uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1,5 godz.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  5. Czas na uformowanie rogalików. Możesz to robić na 2 sposoby:
    – rozwałkuj ciasto, wytnij trójkąty i roluj je zaczynając od najszerszego, a kończąc na najcieńszym końcu,
    – ciasto rozwałkuj ręką, tak aby przypominało rolkę, przetnij je na mniejsze kawałki i formuj z nich rogaliki
  6. Przygotowane rogaliki przełóż na blaszkę i piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż do zarumienienia.
  7. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem i gotowe!

Pachnące cynamonem, wanilią i orzechami wypieki zawsze nastrajają mnie wyjątkową atmosferą przed nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia. Do ich przygotowania staram się angażować również dzieci, które z chęcią włączają się do wspólnego gotowania i w ten sposób rodzinnie celebrujemy ten wyjątkowy czas.

Obudź świąteczną atmosferę

Obudź świąteczną atmosferę

Już teraz na Tchibo.pl znajdziesz wyjątkowe dekoracje, które wprowadzą do Twojego domu prawdziwie świąteczną atmosferę.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły