Właśnie czytasz

Letni puchar pełen chrupiących bez do popołudniowej kawy

5601  
Udostępnij: 

Letni puchar pełen chrupiących bez do popołudniowej kawy

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, przygotowuję puszyste puchary wypełnione owocami, świeżymi ziołami lub odrobiną kawy - ta kompozycja z chrupiącymi kawałkami bez po prostu rozpływa się w ustach.

19. 8. 2020 3 Min czytania Redakcja
Letni puchar pełen chrupiących bez do popołudniowej kawy

19Kombinacja kawy i czegoś słodkiego to u nas gwarancja udanego deseru. Dodam, że nie musi to być koniecznie kubek gorącej kawy i ciasto. Zwłaszcza w sezonie letnim, często przygotowuję zimny deser z bitą śmietaną, malinami i biszkoptami nasączonymi kawą.

Bezy dodają smaku i zmieniają charakter deseru

Mój ulubiony trik polega na dodaniu do pucharu kilka chrupiących bez. Dzięki temu nie tylko wzbogacam smak deseru, ale wykorzystuję białka, które zostały mi po innym pieczeniu. Przygotowuję ich wówczas nieco więcej, aby mieć je pod ręką, kiedy chcę przyozdobić inne wypieki. Są doskonałym dodatkiem do serników, tortów i tartaletek – małych koszyczków z kruchego ciasta. Czasami dodaję je także do miski z lodami, zwłaszcza wiśniowymi lub truskawkowymi.

Barwienie bez jest zabawą

Śnieżnobiałe bezy to klasyka, ale można ją nieco odmienić dodając w trakcie ubijania trochę barwnika spożywczego. Odrobina wystarczy, aby bezy nabrały pięknych, pastelowych odcieni. W tym przypadku najlepiej użyć żelowego barwnika, który w śnieżnej masie równomiernie się rozprowadzi.

Dwukolorowe bezy

Zanim napełnię rękaw cukierniczy masą bezową, często dzielę ją na białą i kolorową, a następnie delikatnie je łączę uzyskując dzięki temu piękne, dwukolorowe zdobienia.

Kawowy puchar pełen bez

Jeśli bezy masz pod ręką, przygotowanie pucharu nie zajmie Ci dużo czasu. Mnie zajmuje to jedynie 30 minut. Jeśli jednak muszę przygotować bezy, czas ten się wydłuża – należy je dobrze wysuszyć w piekarniku, a to trwa około 2,5 godziny.

Składniki na bezy:

  • 3 białka
  • 280 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Białka wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed ubijaniem, aby uzyskały temperaturę pokojową.
  2. Cukier puder przesiej, aby pozbyć się grudek. Piekarnik rozgrzej na 70 °C.
  3. Za pomocą miksera lub robota ubij białka na twardą masę i stopniowo dodawaj do nich cukier.
  4. Na koniec dodaj sok z cytryny. Dzięki temu powstanie lśniący i twardy śnieg, z którego da się stworzyć odpowiedni kształt bez.
  5. Masę przełóż do rękawu cukierniczego, a następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj małe bezy.
  6. Blachę z bezami włóż do rozgrzanego piekarnika i susz je około 2,5 godziny. Przy tak niskiej temperaturze możesz mieć pewność, że bezy nie popękają i nie nabiorą niechcianego odcienia.
  7. Po wyciągnięciu bez z piekarnika, pozostaw je do wystygnięcia, a następnie delikatnie odklej je od papieru do pieczenia.
  8. Odłóż na bok te, którymi będziesz zdobić deser, pozostałe możesz włożyć do metalowego słoika.

Bez rękawu cukierniczego też się da

Jeśli nie masz pod ręką rękawu cukierniczego, możesz formować bezy także łyżką. Wprawdzie nie będą miały tak doskonałego kształtu, ale z pewnością będą smaczne i w rustykalnym stylu.

Składniki na 4 puchary (na 4 porcje):

  • 250 ml śmietany do ubijania
  • 8 biszkoptów
  • 1 filiżanka espresso (u mnie jest to Tchibo Barista)
  • 8 bez
  • 1 opakowanie świeżych malin
  • liście melisy do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ubij śmietanę na gęstą masę.
  2. Biszkopty połam na mniejsze kawałki, połowę umieść w szklankach i nasącz delikatnie kawą. Dodaj część bitej śmietany
  3. Do każdej szklanki dodaj połamane bezy. Następnie uzupełnij warstwą malin i kolejną warstwą biszkoptów. Znów dodaj parę kropli kawy, maliny a na nie wyłóż bitą śmietanę.
  4. Na koniec ozdób puchar bezami, malinami i liśćmi melisy.

Cud z ciecierzycy – wegańskie bezy

Być może nawet nie przyszło Ci do głowy, że zalewa z ciecierzycy lub białej fasoli, którą najczęściej wylewasz do zlewu, możesz wykorzystać do przygotowania deseru. Da się ją bowiem ubić tak samo jak białka jajek. Nie musisz się też obawiać o smak. Po dodaniu cukru smakują tak samo dobrze jak te klasyczne.

Składniki:

  • 110 g zalewy z ciecierzycy (odpowiada jednej puszce)
  • 150 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Zalewę przelej do miski i za pomocą miksera ubij ją na gęstą masę.
  2. Stopniowo dodawaj cukier, aż masa będzie błyszcząca i elastyczna.
  3. Za pomocą rękawu cukierniczego uformuj bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Bezy włoż do piekarnika nagrzanego na 100 °C i susz je 1,5 godziny.

Sprawdź też: Kruche ciastka z kawowym kremem

Przeczytaj również

Nasze dzieci uwielbiają żelki. Mam przepis na zdrową wersję
Nasze dzieci uwielbiają żelki. Mam przep…11264
Chleb na zakwasie – przepis, dzięki któremu nauczyłam się go piec w domu
Chleb na zakwasie – przepis, dzięk…39066
Trudno się oprzeć: latte macchiato z super serowym paluchem
Trudno się oprzeć: latte macchiato z sup…9304
Kolejne artykuły