Właśnie czytasz

Czas na truskawki! 3 przepisy na moje ulubione i szybkie desery

4256  
Udostępnij: 

Czas na truskawki! 3 przepisy na moje ulubione i szybkie desery

Truskawki to dla mnie zapowiedź zbliżających się wakacji. To niewątpliwie jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Nasze polskie pojawiają się już na przełomie maja i czerwca, kiedy tylko zawita do nas słońce i właśnie wtedy stają się głównym składnikiem deserów w mojej kuchni.

8. 6. 2022 3 Min czytania Małgorzata Boroń
Czas na truskawki! 3 przepisy na moje ulubione i szybkie desery

Na samą myśl o truskawkach wracam wspomnieniami do dzieciństwa, kiedy to w sezonie jedliśmy je garściami w różnej postaci – ze śmietaną i cukrem, zblendowane na koktajl, w cieście ucieranym czy z ryżem jako słodki obiad. To były naprawdę proste dania, ale ich smak pozostał w mojej pamięci do dzisiaj i zawsze chętnie serwuję te rarytasy swojej rodzinie. Z biegiem czasu urozmaiciłam tradycyjne, rodzinne przepisy, dodając do nich swój akcent i dzisiaj chciałabym się z Tobą podzielić tymi, które latem zawsze królują na moim stole. Gwarantuję, że wszystkie propozycje wykonasz szybko i bez specjalnych zdolności kulinarnych, a ich smak pokocha również Twoja rodzina.

Koktajl truskawkowy z bananem i nasionami Chia

Moją pierwszą propozycją jest przepis na pyszny truskawkowy koktajl, który jest doskonałą propozycją na szybkie śniadanie lub słodką przekąskę. Dojrzały banan fajnie zastępuje cukier, a nasiona chia to źródło witamin i minerałów.

Składniki:

  • ½ kg truskawek
  • 1 dojrzały banan
  • 1,5 l kefiru naturalnego
  • Cukier (opcjonalnie)
  • 2 łyżki nasion chia

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki wrzuć do urządzenia blendującego i zmiksuj na gładką masę.
  2. Gotowy koktajl rozlej do szklanek. Pozostały napój przelej do karafki i schłodź w lodówce.

koktajl truskawkowy

Banana możesz też zamrozić


Gdy mam ochotę na naprawdę orzeźwiający koktajl, sięgam po mrożonego banana. Sprawia on, że koktajl jest jeszcze bardziej kremowy i ma lekko śmietankowy posmak.

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

To przepis mojej mamy, który do dzisiaj jest jednym z moich ulubionych. Smak tych drożdżówek to jeden z niewielu, który jestem w stanie odwzorować w 100%.

Składniki na drożdżówki:

  • 250 g mleka
  • 4 łyżeczki suchych drożdży lub 40g świeżych
  • 80 g cukru
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 550 g mąki pszennej
  • 90 g masła
  • Szczypta soli
  • 300 g świeżych truskawek

kruszonka

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 50 g masła zimnego

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od kruszonki. Mąkę, cukier i masło przełóż do miski. Połącz dokładnie składniki rękoma i odstaw do lodówki.

drożdżówki truskawkowe przepis

  1. W garnku na bardzo małym ogniu podgrzewaj mleko z cukrem i drożdżami aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. W robocie kuchennym lub ręcznie wyrób ciasto przy użyciu: mąki, cukru wanilinowego, 2 żółtek, soli i masła i zaczynu przygotowanego z mleka.
  3. Ciasto przełóż do miski do wyrośnięcia na około 1h.
  4. Gotowe ciasto przełóż na blat oprószony mąką i podziel na 16 równych części. Z każdej zrób kulki, w środku zrób wgłębienie i ułóż pokrojone truskawki.
  5. Każdą drożdżówkę posyp kruszonką a brzegi posmaruj białkiem.
  6. Piecz w piekarniku przez około 15 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

truskawkowe drożdżówki

Truskawkowe lizaki oblane czekoladą

Podając nam je mama zawsze uważała, że to choć trochę zdrowsza alternatywa klasycznych lizaków dostępnych w osiedlowym sklepie. Owoce zanurzone w czekoladowej polewie na patyku zawsze smakowały obłędnie!

Składniki:

  • 10 truskawek
  • Tabliczka mlecznej czekolady

truskawkowe lizaki przygotowanie

Sposób przygotowania:

  1. Tackę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę czekolady.
  3. Umyte truskawki obtaczaj w gorącej, roztopionej czekoladzie i odkładaj na papier
  4. Przygotowane truskawki włóż do lodówki na około 30 min.

lizaki truskawkowe

Tym sposobem dotarliśmy do końca. Ciekawa jestem który z moich pomysłów najbardziej przypadł Ci do gustu. Póki sezon na truskawki jest w pełni, warto go wykorzystać. To bogate w witaminy i żelazo owoce, które dają ogrom możliwości w kuchni. Moje wakacje to prawdziwa truskawkowa uczta. Tak bardzo je uwielbiam, że na sam koniec sezonu moja zamrażarka zapełnia się nimi a spiżarnia pęka od słoików z dżemem truskawkowym.

Lato pełne aromatycznych owoców

Lato pełne aromatycznych owoców

Akcesoria do przygotowania domowego dżemu truskawkowego i wielu innych pysznych dań znajdziesz na Tchibo.pl. Zachwyć swoją rodzinę i gości wyjątkowymi sezonowymi smakami!

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły