Na samą myśl o truskawkach wracam wspomnieniami do dzieciństwa, kiedy to w sezonie jedliśmy je garściami w różnej postaci – ze śmietaną i cukrem, zblendowane na koktajl, w cieście ucieranym czy z ryżem jako słodki obiad. To były naprawdę proste dania, ale ich smak pozostał w mojej pamięci do dzisiaj i zawsze chętnie serwuję te rarytasy swojej rodzinie. Z biegiem czasu urozmaiciłam tradycyjne, rodzinne przepisy, dodając do nich swój akcent i dzisiaj chciałabym się z Tobą podzielić tymi, które latem zawsze królują na moim stole. Gwarantuję, że wszystkie propozycje wykonasz szybko i bez specjalnych zdolności kulinarnych, a ich smak pokocha również Twoja rodzina.
Koktajl truskawkowy z bananem i nasionami Chia
Moją pierwszą propozycją jest przepis na pyszny truskawkowy koktajl, który jest doskonałą propozycją na szybkie śniadanie lub słodką przekąskę. Dojrzały banan fajnie zastępuje cukier, a nasiona chia to źródło witamin i minerałów.
Składniki:
- ½ kg truskawek
- 1 dojrzały banan
- 1,5 l kefiru naturalnego
- Cukier (opcjonalnie)
- 2 łyżki nasion chia
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki wrzuć do urządzenia blendującego i zmiksuj na gładką masę.
- Gotowy koktajl rozlej do szklanek. Pozostały napój przelej do karafki i schłodź w lodówce.
Banana możesz też zamrozić
Gdy mam ochotę na naprawdę orzeźwiający koktajl, sięgam po mrożonego banana. Sprawia on, że koktajl jest jeszcze bardziej kremowy i ma lekko śmietankowy posmak.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
To przepis mojej mamy, który do dzisiaj jest jednym z moich ulubionych. Smak tych drożdżówek to jeden z niewielu, który jestem w stanie odwzorować w 100%.
Składniki na drożdżówki:
- 250 g mleka
- 4 łyżeczki suchych drożdży lub 40g świeżych
- 80 g cukru
- 20 g cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 550 g mąki pszennej
- 90 g masła
- Szczypta soli
- 300 g świeżych truskawek
Składniki na kruszonkę:
- 80 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 50 g masła zimnego
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od kruszonki. Mąkę, cukier i masło przełóż do miski. Połącz dokładnie składniki rękoma i odstaw do lodówki.
- W garnku na bardzo małym ogniu podgrzewaj mleko z cukrem i drożdżami aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W robocie kuchennym lub ręcznie wyrób ciasto przy użyciu: mąki, cukru wanilinowego, 2 żółtek, soli i masła i zaczynu przygotowanego z mleka.
- Ciasto przełóż do miski do wyrośnięcia na około 1h.
- Gotowe ciasto przełóż na blat oprószony mąką i podziel na 16 równych części. Z każdej zrób kulki, w środku zrób wgłębienie i ułóż pokrojone truskawki.
- Każdą drożdżówkę posyp kruszonką a brzegi posmaruj białkiem.
- Piecz w piekarniku przez około 15 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Truskawkowe lizaki oblane czekoladą
Podając nam je mama zawsze uważała, że to choć trochę zdrowsza alternatywa klasycznych lizaków dostępnych w osiedlowym sklepie. Owoce zanurzone w czekoladowej polewie na patyku zawsze smakowały obłędnie!
Składniki:
- 10 truskawek
- Tabliczka mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
- Tackę wyłóż papierem do pieczenia.
- W kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę czekolady.
- Umyte truskawki obtaczaj w gorącej, roztopionej czekoladzie i odkładaj na papier
- Przygotowane truskawki włóż do lodówki na około 30 min.
Tym sposobem dotarliśmy do końca. Ciekawa jestem który z moich pomysłów najbardziej przypadł Ci do gustu. Póki sezon na truskawki jest w pełni, warto go wykorzystać. To bogate w witaminy i żelazo owoce, które dają ogrom możliwości w kuchni. Moje wakacje to prawdziwa truskawkowa uczta. Tak bardzo je uwielbiam, że na sam koniec sezonu moja zamrażarka zapełnia się nimi a spiżarnia pęka od słoików z dżemem truskawkowym.

Lato pełne aromatycznych owoców
Akcesoria do przygotowania domowego dżemu truskawkowego i wielu innych pysznych dań znajdziesz na Tchibo.pl. Zachwyć swoją rodzinę i gości wyjątkowymi sezonowymi smakami!