Właśnie czytasz

Przepis na puszystą roladę i sposoby na ozdobienie ciasta

10004  
Udostępnij: 

Przepis na puszystą roladę i sposoby na ozdobienie ciasta

Upiecz wyjątkową roladę, której spód wygląda równie świetnie, co smakuje. Nie jest to trudne – przygotowanie ciasta zajmie tylko chwilę, a jego smak skradnie kubki smakowe Twoich gości!

13. 3. 2021 4 Min czytania Redakcja
Przepis na puszystą roladę i sposoby na ozdobienie ciasta

Wielu z nas postrzega roladę jako deser w stylu retro, ale wierz mi – tak nie jest. Ciasto to jest puszyste, miękkie i pełne kremu, a co najważniejsze, można je bardzo efektownie przygotować. Pozwól, że opowiem Ci o kilku moich sposobach na ten deser.

6 zasad doskonałej rolady

Może wydawać Ci się, że w przygotowaniu rolady nie ma nic skomplikowanego, bo wystarczy wszystko zwinąć. Jednak aby efekt był zadowalający, jest kilka zasad, których należy przestrzegać podczas pieczenia ciasta.

  1. Ważne jest, aby ciasto było puszyste. Możesz to osiągnąć dzięki dobrze ubitym białkom jajek. Roztrzep je przy użyciu małej mocy/ prędkości miksera tak, aby powstała prawie że jednolita konsystencja.
  2. Aby rolada zachowała swoją objętość, musisz szybko, ale jednocześnie delikatnie pracować z ciastem.
  3. Ciasto należy zwinąć, gdy jest jeszcze ciepłe. Jeśli pozwolisz mu całkiem wystygnąć, może pęknąć.
  4. Ciasto zawsze należy pokryć kremem po lekkim ostygnięciu, aby ten ​​nie zaczął się topić. Nie nakładaj go zbyt blisko krawędzi, ponieważ mógłby wypłynąć podczas zwijania.
  5. Do rolady wybierz nieco mocniejszy w smaku dżem. Porzeczka, malina lub wiśnia są idealne w tym przypadku.
  6. Wszystko będzie się dobrze trzymać i lepiej smakować, jeśli roladę włożysz do lodówki na co najmniej godzinę przed jej podaniem.

Ozdób roladę w zależności od sezonu lub okazji

Roladę można ozdobić na różne sposoby i dla inspiracji chciałbym tutaj wymienić kilka z nich.

Podobnie jak ja, możesz użyć ozdobnej podkładki, aby stworzyć kolorowy wzór na powierzchni ciasta. Jeśli jej nie masz, możesz narysować wzory ciemnym ciastem za pomocą rękawa cukierniczego. Jak to zrobić? Najpierw narysuj motyw na papierze do pieczenia – ciemne ciasto włóż do woreczka dekoracyjnego i zacznij tworzyć. Następnie przykryj wzór jasnym ciastem. Jeśli zależy Ci na zachowaniu pięknego wzoru, najpierw upiecz lekko ciemne ciasto, a dopiero później przykryj je jasnym. To wzmocni jego powierzchnię i nie pozwoli mu się rozpłynąć.

Moje sposoby na ozdobienie rolady


Wiosną namaluj na przykład kwiaty, a zimą płatki śniegu. Możesz też uruchomić swoją wyobraźnię i stworzyć abstrakcyjne wzory. Co powiesz na paski lub groszki? Wszystko zależy od Ciebie. Oprócz ciemnego ciasta kakaowego do zdobienia wzoru możesz również użyć jasnego ciasta, które następnie zabarwisz klasycznymi barwnikami spożywczymi lub jedną z metod naturalnych, np. poprzez mielone liofilizowane owoce, pył buraczany czy niebieską spirulinę. Czarne kolory uzyskasz poprzez dodanie mielonego węgla spożywczego.

Gotową roladę można również udekorować kremem maślanym. Do tego użyj woreczka dekoracyjnego lub rozsmaruj masę szpatułką i posyp ją posiekanymi orzechami lub kokosem. Jeśli lubisz czekoladę, użyj polewy czekoladowej. Jadalne kwiaty i małe owoce również świetnie nadają się do dekoracji.

Kombinacje smaków, które do siebie pasują!

  • Rolada makowa z twarogiem
  • Rolada orzechowa z kremem maślanym
  • Rolada kakaowa z kremem paryskim
  • Rolada kokosowa z delikatnym kremem kokosowym
  • Rolada biszkoptowa z kremem kawowym

Przepis na biszkoptową roladę z kremem mascarpone i malinami

Przygotowanie rolady nie zajmie dużo czasu, bo w kuchni spędzisz mniej niż 40 minut. Ja piekłam ją w silikonowej, wzorzystej formie, ale jeśli nie posiadasz takiej, możesz to zrobić w klasyczny sposób, a następnie stworzyć ozdobne wzory zgodnie z poprzednimi wskazówkami.

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania formy

Składniki na nadzienie:

  • 4 łyżki dżemu malinowego
  • 100 ml 30% śmietany
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g malin

Składniki do ozdoby:

  • cukier puder
  • maliny
  • kwiaty jadalne

Przygotowanie:

  1. Wyjmij kratkę z piekarnika i umieść na niej silikonową foremkę (będzie Ci łatwiej z nią pracować) lub przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formę najlepiej nasmarować olejem w sprayu. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
  2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na lekką pianę. Białka razem ze szczyptą soli roztrzep na sztywno.
  3. Ostrożnie wymieszaj białka i żółtka ze sobą. Dodaj 5 łyżek mąki i ponownie delikatnie wymieszaj. Ważne jest, aby nie pracować zbyt długo z ciastem.
  4. Odłóż ¼ ciasta i dodaj do tej części 1 łyżkę kakao. Do pozostałego ciasta dodaj ostatnią łyżkę mąki.
  5. Ciemne ciasto wlej do posmarowanej olejem formy i użyj łopatki, aby rozprowadzić je we wszystkich zagłębieniach. Następnie usuń jego nadmiar szpatułką.
  6. Teraz wlej jasne ciasto i równomiernie rozprowadź je po całej formie.
  7. Formę z ciastem włóż do gorącego piekarnika i piecz przez 10 minut.
  8. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.
  9. Wciąż ciepłe ciasto ostrożnie zwiń i pozostaw do ostygnięcia.
  10. W międzyczasie przygotuj krem. Najpierw ubij śmietanę, a następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone z cukrem.
  11. Schłodzoną roladę posmaruj dżemem i kremem, a na koniec ułóż maliny. Zwiń ją ponownie i posyp cukrem pudrem. Na koniec udekoruj wszystko malinami i małymi kwiatami jadalnymi.

Co robić, żeby ciasto dobrze się rolowało?


Jeśli pieczesz roladę klasycznie na blaszce, nie zapomnij wyłożyć ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu ostrożnie zroluj jeszcze ciepłe ciasto z papierem i pozostaw do ostygnięcia. Dopiero potem wypełnij je nadzieniem i dokończ roladę.

Wielkanocne i wiosenne dodatki

Wielkanocne i wiosenne dodatki

Przygotuj się do świąt Wielkanocnych pełnych ciepła, miłości i radości. O resztę zadbamy my! Na Tchibo.pl znajdziesz wszystko, czego Ci potrzeba.

Do sklepu internetowego

Przeczytaj również

Pasztet z soczewicy, który skradnie Twoje kubki smakowe
Pasztet z soczewicy, który skradnie Twoj…31716
Kawa kuloodporna w wersji smakowej: z nutą cynamonu, wanilii i migdałów
Kawa kuloodporna w wersji smakowej: z nu…22591
Omlety są doskonałe na śniadanie i kolację. Co zrobić, aby były puszyste?
Omlety są doskonałe na śniadanie i kolac…53778
Kolejne artykuły