Właśnie czytasz

Dlaczego pizza mi nie wychodzi? Nie tylko składniki mają znaczenie!

2775  
Udostępnij: 

Dlaczego pizza mi nie wychodzi? Nie tylko składniki mają znaczenie!

Uwielbiam pizzę i często ją robię w domu. Większość osób myśli, że jej przygotowanie jest proste, jednak może okazać się to złudne. Jeśli znasz podstawowe zasady to poradzisz sobie bez problemu. Jeśli jednak nie, to uważnie przeczytaj ten tekst i dowiedz się, jakich błędów nie popełniać.

28. 8. 2022 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Dlaczego pizza mi nie wychodzi? Nie tylko składniki mają znaczenie!

Przetestowałam wiele przepisów i przewertowałam chyba wszystkie poradniki dotyczące pieczenia pizzy, a następnie zebrałam kilka wskazówek, które warto znać, jeszcze zanim zaczniesz przygotowywać swoją pierwszą pizzę. Oczywiście biorę pod uwagę, że nie każdy jest pizzerem i nie ma w domu specjalnego pieca do jej przygotowania, również z pomocą piekarnika może cieszyć się jej doskonałym smakiem.

Niezawodny przepis na domową pizzę

Każdą pizzę zaczynamy od przygotowania ciasta. Mój przepis na ciasto wypróbowało już wiele osób i jeszcze żadna z nich się nie zawiodła.

Składniki:

  • 220 g wody
  • Łyżeczka cukru
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 400 g mąki
  • Łyżeczka soli
  • 20 g drożdży

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
  2. Następnie pozostaw na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie możesz zacząć formować placek. Zrób to rękoma, delikatnie go rozciągając do uzyskania okrągłego kształtu.
  4. Teraz posmaruj go sosem i nałóż ulubione dodatki.
  5. Piecz w temperaturze 250 stopni przez około 5 minut.

jak zrobić pizzę

Kilka porad (nie tylko) dla początkujących

Na smak pizzy nie wpływają wyłącznie dodatki. Istotny jest cały proces przygotowywania i wypiekania ciasta.

Mąka odgrywa najważniejszą rolę i to od niej zależy jak smakować będzie pizza

Najczęściej popełnianym błędem jest używanie zwykłej mąki. Najlepsza mąka na ciasto do pizzy to specjalna mąka „00”, która charakteryzuje się bardzo wysokim stopniem zmielenia i jest bardzo lekka.

Ważna jest odpowiednia temperatura składników na ciasto

Aby wyszło perfekcyjnie, użyj ciepłej wody (najlepiej w temperaturze pokojowej), ponieważ gorąca woda zabije drożdże.

Nie zastępuj oliwy z oliwek olejem

Oliwa z oliwek pozwala na wzbogacenie ciasta o dodatkowe bukiety smakowe. Poza tym najlepsi włoscy specjaliści uważają, że nic nie zastąpi oliwy z oliwek.

Pozwól, aby ciasto wyrosło

Pamiętaj, aby podczas wyrastania ciasto przynajmniej podwoiło swoją objętość.

Nie używaj wałka

Jeśli ciasto rozwałkujesz wałkiem, spód nie będzie odpowiednio napowietrzony i puszysty. Nie musisz być od razu specjalistą, ale postaraj się ją wyrobić ręcznie. Na początku kształt nie będzie idealny, jestem jednak pewna, że z czasem dojdziesz do wprawy. Za to poczujesz różnice w smaku.

Sos pomidorowy z cukrem

To właśnie odrobina cukru jest podstawą przypraw do sosu.

Mniej znaczy więcej

Mam wrażenie, że sporo osób stosuje zasadę: „Im więcej tym lepiej”. Ja jednak wychodzę z założenia, że to właśnie jakość składników, a nie ilość, ma ogromne znaczenie. Staram się więc wybierać najlepsze produkty. Układając je na pizzy pamiętaj o zasadzie: sos, ser oraz składniki.

Pizza lubi wysoką temperaturę

Częstą przyczyną tego, że często pizza wychodzi nam nie taka, jaką chcielibyśmy otrzymać jest właśnie to, że pieczemy ją długo i w niskiej temperaturze. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza i włóż na krótko, aż zobaczysz, że jest już gotowa.

Oto moje porady, dzięki którym przygotowywana przeze mnie pizza jest zawsze idealna. Jeśli jeszcze nie próbowałaś przygotować jej w domu, to zapraszam Cię do kuchni i gwarantuję, że nic nie przebije smaku domowego wypieku.

Kuchnia pełna smaków

Kuchnia pełna smaków

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły