Właśnie czytasz

Piernikowy mus kawowy w świątecznym stylu

5118  
Udostępnij: 

Piernikowy mus kawowy w świątecznym stylu

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z choinką, Wigilią, prezentami i piernikiem. Uwielbiam korzenny zapach, który unosi się w domu podczas tych dni. To właśnie on kojarzy mi się z okresem dzieciństwa, rodzinnymi przygotowaniami i czasem spędzonym we wspólnym gronie.

5. 11. 2022 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Piernikowy mus kawowy w świątecznym stylu

Przypuszczam, że wielu z Was próbowało już w swoim życiu musu kawowego. Ja dziś delikatnie go urozmaicę i nadam mu świątecznego wymiaru, dodając smak piernika. Już wiecie, co dziś przygotuję, więc oficjalnie zapraszam Was do mojej kuchni!

Przepis na prawdziwie świąteczny mus kawowy

Jest to bardzo prosty w przygotowaniu deser, który w zależności od sezonu można urozmaicać na wiele sposobów. Latem jego słodycz warto przełamać dodatkiem sezonowych owoców, zimą z kolei nadać mu lekko korzennego aromatu cynamonu, goździków, anyżu i kardamonu, czyli wszystkiego, bez czego nie obejdą się żadne Święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 300 g śmietany kremówki 36%
  • 140 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (ja użyłam Tchibo Barista Espresso)
  • kilka ciasteczek korzennych do dekoracji

Przygotowanie:

  1. 50 g śmietany wlej do miski w kąpieli wodnej i dodaj do niej 140 g połamanej na kawałki białej czekolady.
  2. W trakcie mieszania czekolady i kremówki, dodaj przyprawę korzenną i kawę rozpuszczalną.

    Mój lifehack


    Jeśli nie posiadasz odpowiednio dużej miski do kąpieli wodnej, możesz tak jak ja wybrać mniejszą. Żeby jednak nie pływała ona w garnku i można było wygodnie mieszać jej zawartość, stawiam ją na filiżance. Konstrukcja jest stabilna i spełnia swoją rolę. :-)

  3. Tak przygotowany krem odłóż do ostudzenia.
  4. W osobnym naczyniu ubij na sztywno pozostałe 250 g śmietany kremówki.

    Wskazówka

    Pamiętaj o tym, że mocno schłodzona śmietana ubije się lepiej. Dodatkowo przed przygotowaniami zawsze wkładam miskę na 20 minut do zamrażarki.

  5. Dodaj połowę bitej śmietany do przygotowanego wcześniej kremu i bardzo delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj pozostałą jej część i znów całość ostrożnie połącz ze sobą, aż do uzyskania idealnej konsystencji.
  6. Tak przygotowany mus przełóż do pucharków i włóż do lodówki na około 2-3 godziny, aż do stężenia.
  7. Przed samym podaniem udekoruj każdy mus pokruszonym ciastkiem korzennym.

świąteczny mus kawowy

Przyznam się Wam, że dziś robiłam ten mus w ramach małego eksperymentu i nie spodziewałam się, że wyjdzie tak pyszny. Jeden nawet nie zdążył wyczekać w lodówce do stężenia, a już był zjedzony. :-) Palce lizać!

Jestem przekonana, że jeśli raz go spróbujecie, to z pewnością zagości na stałe na Waszym świątecznym stole! Koniecznie go zróbcie i dajcie znać, jak Wam smakował.

Obudź świąteczną atmosferę

Obudź świąteczną atmosferę

Już teraz na Tchibo.pl znajdziesz wyjątkowe dekoracje, które wprowadzą do Twojego domu prawdziwie świąteczną atmosferę.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły