Ten przepis wypróbowałam po raz pierwszy, kiedy postanowiłam ograniczyć mięso. Doskonale sprawdza się w roli dodatku do świeżo upieczonego chleba, ale często też wybieram go jako treściwą i zdrową przekąskę w pracy.
Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników, a jego smak zachwyca również tych, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez porządnej porcji mięsa. Jeśli jeszcze Cię nie przekonałam do skosztowania tego dania, zapewniam Cię, że po wypróbowaniu tego przepisu będziesz do niego wracać częściej. Zaczynajmy!
Przepis na pasztet z czerwonej soczewicy
Do przygotowania pasztetu potrzebujesz czerwonej soczewicy – w odróżnieniu od czarnej czy zielonej, ta nie jest tak twarda, dlatego doskonale sprawdza się w roli głównego składnika bezmięsnego pasztetu. Przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu i jest tak proste, że da sobie z nim radę nawet początkujący kucharz.
Składniki:
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 ząbek czosnku (możesz dodać więcej, jeśli lubisz jego aromat)
- szklanka soczewicy czerwonej
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki nasion słonecznika + odrobina na wierzch
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- szczypta papryki wędzonej
- 4 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
- odrobina sezamu do posypania (ja użyłam czarnego, ale biały też świetnie się sprawdzi)
Przygotowanie:
- Szklankę czerwonej soczewicy wypłucz i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ja zazwyczaj stosuję proporcje: 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody. Dodaj odrobinę soli i poczekaj, aż konsystencja ziaren będzie lekko rozpadająca się.
- W międzyczasie zetrzyj marchewkę na grubych oczkach, cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj drobno czosnek i podsmaż warzywa na patelni aż zmiękną.
- Podsmażone warzywa i soczewicę odstaw na chwilę do wystygnięcia.
- Następnie w dużej misce dokładnie wymieszaj soczewicę, marchewkę z cebulą i czosnkiem, płatki owsiane, nasiona słonecznika i garść natki pietruszki. Dopraw mieszankę do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną.
- Przygotuj blaszkę (ja użyłam małej o wymiarze 11 x 25 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Przełóż wcześniej przygotowaną mieszankę na blaszkę i posyp ją z wierzchu odrobiną słonecznika i sezamu.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Następnie włóż blaszkę do środka i piecz pasztet przez 45-60 minut, aż do zarumienienia się brzegów.
Czas pieczenia dostosuj do możliwości swojego piekarnika
Wkładając pasztet do piekarnika ustawiam sobie czas na 45 minut, a po ich upływie sprawdzam, czy jest lekko zarumieniony, a jeśli nie – wydłużam nieco czas pieczenia. Pamiętaj, że jest on zależny przede wszystkim od modelu Twojego sprzętu. Każdy piekarnik może mieć nieco inne parametry. :-)
Tak przygotowany pasztet doskonale smakuje na kromce chleba z dodatkiem odrobiny musztardy lub sam z dodatkiem sałaty i pieczonych warzyw. Smacznego! :-)
Sprawdź też: Prosty przepis na domowy chleb na zakwasie