Właśnie czytasz

Palmiery – moje wspomnienie wakacji w Hiszpanii

9386  
Udostępnij: 

Palmiery – moje wspomnienie wakacji w Hiszpanii

Wakacyjne wyjazdy to dla mnie nie tylko odpoczynek od codzienności, ale także próbowanie nowych smaków. To one przypominają mi później przyjemne chwile spędzone w gronie najbliższych w tych najpiękniejszych miejscach świata. Podobnie jest również z tym deserem.

20. 8. 2022 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Palmiery – moje wspomnienie wakacji w Hiszpanii

Kiedy po raz pierwszy ich spróbowałam, wiedziałam, że często będą gościć na moim stole. Polubiłam je jeszcze bardziej, jak okazało się, że ich przygotowanie jest takie proste i szybkie. Nieskomplikowana receptura sprawia, że są świetnym poczęstunkiem dla gości, którzy zjawiają się bez zapowiedzi, a ja nie mam, co podać do kawy. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie spróbowała ich lekko zmodyfikować i w taki sposób powstała moja, kawowa wariacja palmierów.

Przepis na palmiery

Wystarczy zaledwie kilka składników, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni.

Potrzebujesz:

  • 200 g zmrożonego masła, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g cukru trzcinowego (możesz również użyć zwykłego – białego)
  • 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

  1. W robocie kuchennym przygotuj ciasto francuskie, wyrabiając wszystkie składniki przez około 30 sekund. Możesz to również zrobić ręcznie. Pamiętaj, aby masło było zmrożone, a woda zimna. W innym wypadku ciasto może być zbyt kleiste.
  2. Z przygotowanego ciasta uformuj kulę, rozwałkuj ją do rozmiaru około 20×20 i włóż do lodówki na około 30 min.
  3. Następnie wyciągnij ciasto z lodówki na oprószony mąką blat i rozwałkuj je na prostokąt, zawiń w folię i ponownie włóż do lodówki na około 30 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 200 stopni Celsjusza.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie.
  6. Obok rozwałkowanego ciasta wysyp na blat 1/2 mieszanki cukru z kawą rozpuszczalną.
  7. Przygotowane ciasto przełóż na mieszankę cukru z kawą i dociskając wałkuj tak, by cukier z kawą ładnie pokrył powierzchnię spodu ciasta.
  8. Na wierzch ciasta wysyp drugą część mieszanki cukru z kawą i również je rozwałkuj.
  9. Z dwóch stron roluj ciasto do środka, następnie pokrój na kawałki około 1-1,5 cm.
  10. Ułóż palmiery na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut, aż pięknie się zarumienią. Gotowe!

palmiery z kawą

Osobom, które chcą spróbować tych w wersji klasycznej, proponuję pozostać przy wersji z cukrem i cynamonem. Z kolei Ci którzy unikają cukru, mogą spróbować palmierów w wersji wytrawnej – możliwości jest wiele, dlatego nie musisz się ograniczać. Zachęcam Cię do eksperymentowania ze smakami i odkrywania nieznanego w kuchni. :-)

Kuchnia pełna smaków

Kuchnia pełna smaków

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły