Kiedy po raz pierwszy ich spróbowałam, wiedziałam, że często będą gościć na moim stole. Polubiłam je jeszcze bardziej, jak okazało się, że ich przygotowanie jest takie proste i szybkie. Nieskomplikowana receptura sprawia, że są świetnym poczęstunkiem dla gości, którzy zjawiają się bez zapowiedzi, a ja nie mam, co podać do kawy. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie spróbowała ich lekko zmodyfikować i w taki sposób powstała moja, kawowa wariacja palmierów.
Przepis na palmiery
Wystarczy zaledwie kilka składników, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni.
Potrzebujesz:
- 200 g zmrożonego masła, pokrojonego na 1 cm kawałki
- 200 g mąki pszennej
- 90 g zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g cukru trzcinowego (możesz również użyć zwykłego – białego)
- 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
- W robocie kuchennym przygotuj ciasto francuskie, wyrabiając wszystkie składniki przez około 30 sekund. Możesz to również zrobić ręcznie. Pamiętaj, aby masło było zmrożone, a woda zimna. W innym wypadku ciasto może być zbyt kleiste.
- Z przygotowanego ciasta uformuj kulę, rozwałkuj ją do rozmiaru około 20×20 i włóż do lodówki na około 30 min.
- Następnie wyciągnij ciasto z lodówki na oprószony mąką blat i rozwałkuj je na prostokąt, zawiń w folię i ponownie włóż do lodówki na około 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury około 200 stopni Celsjusza.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie.
- Obok rozwałkowanego ciasta wysyp na blat 1/2 mieszanki cukru z kawą rozpuszczalną.
- Przygotowane ciasto przełóż na mieszankę cukru z kawą i dociskając wałkuj tak, by cukier z kawą ładnie pokrył powierzchnię spodu ciasta.
- Na wierzch ciasta wysyp drugą część mieszanki cukru z kawą i również je rozwałkuj.
- Z dwóch stron roluj ciasto do środka, następnie pokrój na kawałki około 1-1,5 cm.
- Ułóż palmiery na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut, aż pięknie się zarumienią. Gotowe!
Osobom, które chcą spróbować tych w wersji klasycznej, proponuję pozostać przy wersji z cukrem i cynamonem. Z kolei Ci którzy unikają cukru, mogą spróbować palmierów w wersji wytrawnej – możliwości jest wiele, dlatego nie musisz się ograniczać. Zachęcam Cię do eksperymentowania ze smakami i odkrywania nieznanego w kuchni. :-)

Kuchnia pełna smaków
W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.