Dla mnie omlet jest dowodem na to, że w prostocie tkwi siła. Wszystko czego potrzebujesz, to jajka, pieprz, sól, świeże zioła i kawałek dobrego pieczywa – to gwarancja najlepszego śniadania, jakie możesz zjeść. Omlet jest bardzo szybki do zrobienia, przygotowuje się go prosto i można dowolnie zmieniać dodatki według własnego uznania. Odpowiednio przygotowany omlet będzie doskonale puszysty, niezbyt cienki, ale też nie za gruby oraz elastyczny. W kilku zdaniach spróbuję Ci doradzić, jak to zrobić.
Wybierz odpowiednie naczynie kuchenne
Jedną z kluczowych kwestii jest odpowiednia patelnia.
Najlepiej sprawdza się patelnia z nieprzywierającą powierzchnią, np. teflonową lub ceramiczną. Nawet na klasycznej patelni można przygotować omlet, ale na odpowiedniej powłoce jest to szybsze i dużo łatwiejsze. Najlepszym wyborem na omlet z dwóch jaj jest patelnia o średnicy 16 cm, a przy trzech – 18 cm. Do mieszania nadaje się klasyczna drewniana łyżka lub żaroodporna silikonowa szpatułka, która nie topi się ani nie rysuje nieprzywierającej warstwy patelni.
Jajka należy dobrze wymieszać
Na puszystość omletu wpływa w pierwszej kolejności poprawne ubicie jajek z solą. Czasami dodaje się też trochę mleka lub śmietanki (około 1-2 łyżki na 3 jajka).

Jajka dokładnie wymieszaj, aby nie pozostał ani jeden kawałek żółtka czy białka. Następnie lekko podgrzej patelnię, wrzuć łyżkę masła i pozwól mu się stopić. Wlej jajka i za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki ściągnij ich ściętą część z krawędzi do środka patelni – zapewni to odpowiednio dużo przestrzeni dla jajek, które są jeszcze surowe. Jeśli po prostu wlejesz mieszankę jajeczną na patelnię i tak ją zostawisz, omlet będzie solidnym naleśnikiem.
Zamiast mieszać, możesz poruszać patelnią
Omlet można przygotować bez mieszania łyżką czy łopatką. Po prostu wlej jajka na rozgrzane masło i stale poruszaj patelnią okrężnymi ruchami.
Omlet potrzebuje długiego przygotowania w odpowiedniej temperaturze
Gdy jajka częściowo się zetną, przestań mieszać i obniż temperaturę.
Następnie poczekaj minutę, maksymalnie dwie. Omlet będzie gotowy, gdy jego powierzchnia przestanie być mokra, ale nadal będzie błyszcząca i lekko elastyczna – w porównaniu do dość twardego już spodu, wyda się trochę niedogotowana. Przenieś omlet na talerz, udekoruj ulubionymi dodatkami i złóż na pół. Spożywaj go, gdy jest jeszcze gorący – nie powinno się go ponownie podgrzewać, a zimny nie jest już tak smaczny. :-)
Omlet w innym wydaniu
Nawet omlet z samych jajek jest świetny, ale warto do niego dodać coś jeszcze!

Przy wyborze dodatków możesz trzymać się klasyków, takich jak: szynka, ser, pieczarki, świeże lub suszone zioła, sól i pieprz. Jeśli jednak lubisz eksperymentować ze smakiem od czasu do czasu, nie bój się spróbować czegoś nowego. Jajka doskonale komponują się z chili, kurkumą czy curry. Zamiast klasycznej goudy czy edamu, smak przełamie ser kozi, feta lub mozzarella. Jeśli nie masz pod ręką świeżych warzyw, te marynowane również dobrze sprawdzą się w tej potrawie.
Czy wiesz, że omlety na słodko też są doskonałe? Po prostu nie dodawaj soli do jajek. Gotowe omlety można połączyć z: kakao, kokosem, cynamonem, świeżymi i suszonymi owocami czy dżemem. Nie każdy jednak jest fanem słodkich jajek. Moim zdaniem omlet na słono to po prostu klasyk. :-)
Jak można się domyślić, omlety to świetny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki. Pamiętaj jednak, że nie możesz przesadzić z ilością masy jajecznej, w przeciwnym razie omlet pęknie i się rozpadnie. Osobiście lubię wymieszać dodatkowe składniki bezpośrednio z jajkami. Omlet dzięki temu zawsze smakuje trochę inaczej.
Omlet z suszonymi pomidorami i bazylią
Bardzo lubię omlety z suszonymi pomidorami, bazylią i kawałkiem sera (goudą lub startą mozzarellą). Z racji tego, że wolę raczej słodki początek dnia, najczęściej robię omlety na obiad. Zawsze uzupełniam je świeżymi warzywami i dobrym pieczywem, dzięki czemu w ciągu pięciu minut mam ciepły, syty, a jednocześnie zdrowy posiłek.

Składniki na jedną porcję omletu:
- 3 jajka
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- 2 plasterki sera (np. gouda)
- 3 suszone pomidory
- 1 łyżeczka masła
- świeża bazylia
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj jajka i uważaj, aby nie przeoczyć nienaruszonych kawałków żółtka czy białka. Dodaj sól, pieprz, suszoną bazylię, drobno pokrojony ser i pokrojone na małe kawałki suszone pomidory. Wymieszaj wszystko razem.
- Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Następnie wlej masę jajeczną i ściągnij ją z krawędzi do środka patelni drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
- Gdy jajka będą już w większości ścięte, przestań mieszać i obniż temperaturę. Odczekaj ok. minutę. Gdy spód omletu będzie twardy, ale wierzch nadal lekko błyszczący, złóż go na pół.
- Przełóż na talerz, dodaj warzywa, bazylię i podawaj ze świeżym pieczywem. Jedz póki ciepłe.

Wszystko do pieczenia i gotowania
Na Tchibo.pl znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz w swojej kuchni.