Właśnie czytasz

3 przepisy na ogórki: konserwowe, kiszone, a na koniec szybka sałatka w stylu azjatyckim

3502  
Udostępnij: 

3 przepisy na ogórki: konserwowe, kiszone, a na koniec szybka sałatka w stylu azjatyckim

Jak u Ciebie wygląda sezon ogórkowy? Delektujesz się ogórkami na świeżo czy zbierasz i zamykasz w słoikach na zimę? Jeśli to drugie, to mam dla Ciebie przepisy, które pokochasz. Spróbuj ogórków w nieco innym wydaniu!

31. 8. 2022 3 Min czytania Marta Kaniewska
3 przepisy na ogórki: konserwowe, kiszone, a na koniec szybka sałatka w stylu azjatyckim

Mniejsze „kiszone” ogórki o wielkości 5-10 cm bardziej nadają się do przygotowywania ogórków konserwowych, nieco większe używam do kiszenia, a sałatkowe są idealne do szybkiego przygotowania w azjatyckim stylu i na nie przepis znajdziecie na końcu artykułu. Aby ogórki wyszły idealnie, należy je odpowiednio wyczyścić. Jeśli są na nich pozostałości ziemi, wyszoruj je miękką szczoteczką. Równie ważne jest dokładne wyczyszczenie słoików i pokrywek.

Klasyczne ogórki konserwowe

Prawie każdy zna ten klasyk, można go kupić w każdym supermarkecie. Ja jednak wolę ich domową wersję, którą mogę doprawić według własnego gustu. Na smak będą miały wpływ użyte przyprawy takie jak: gorczyca, pieprz, liść laurowy, koper… i inne warzywa, które lubisz. Może to być np. cebula, czosnek, chrzan czy ostra papryka.

Jedyną wadą przygotowania tych ogórków, w porównaniu z pozostałymi dwoma metodami, jest to, że można je spożyć najwcześniej za 2 tygodnie, ale najlepiej poczekać do 4, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Dla mnie to zawsze sprawdzian cierpliwości.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
  • 3,5 l wody
  • 1 l octu
  • 350 g cukru
  • 150 g soli
  • 1 łyżki czarnego pieprzu w całości
  • 5 listków laurowych
  • Opcjonalnie: marchew, czosnek, cebula, koper, papryka chilli, chrzan

postup naklládané okurky

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę, ocet, cukier i sól. Następnie pozostaw mieszankę do ostygnięcia.
  2. Resztę składników włóż do słoików. Ułóż ogórki pionowo. Spróbuj napełnić słoik tak bardzo, jak to możliwe.
  3. Zalej ogórki jeszcze ciepłą mieszanką wody, octu, cukru i soli, a następnie zakręć słoik.
  4. Napełnione słoiki włóż do garnka z gorącą wodą, podgrzej do 80 stopni i pasteryzuj przez 20 minut.
  5. Słoiki ostudź i przechowuj w spiżarni. Ogórki można spożywać po co najmniej 2 tygodniach leżakowania.

Ogórki kiszone

Ogórki kwaszone przypominają mi moje dzieciństwo. Mój dziadek je kochał i każdego lata nas w nie zaopatrywał. Był w tym najlepszy. Całą zimę cieszyliśmy się smakiem jego przetworów. Najlepsze w przepisie na nie jest to, że ogórki są doskonałe już tydzień po ich przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1 l wody
  • 60 g soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 5 gałązek kopru
  • 2 listki laurowe

návod na kvašené okurky

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę i sól przez około 3 minuty.
  2. Zdejmij marynatę z ognia i pozwól jej trochę ostygnąć (ale powinna pozostać ciepła).
  3. Umyte ogórki, koperek i liście laurowe włóż do czystych słoików.
  4. Zalej ogórki ciepłą marynatą. Słoik powinien być pełny, ale nie może się przelewać.
  5. Zamknięty słoik pozostaw w ciepłym miejscu przez 7-10 dni.
  6. Następnie przenieś słoik w chłodne miejsce, aby zatrzymać proces fermentacji. Tak przygotowane ogórki wytrzymają przez kilka miesięcy.

Sałatka ogórkowa w azjatyckim stylu

Muszę przyznać, że dla mnie to też była nowość, gdy po raz pierwszy spróbowałam ogórków w azjatyckim stylu. Są jednak naprawdę dobre. Na pewno uwzględnię ten przepis w „moich przepisach”, które robię najczęściej i najbardziej lubię. Wspaniałą rzeczą jest to, że ogórki są gotowe do spożycia od razu i nie trzeba na nic czekać. Są doskonałym dodatkiem do głównego posiłku.

Składniki:

  • 1 ogórek sałatkowy
  • 150 ml gorącej wody
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • Garść świeżej kolendry
  • Sezam do posypania

nakládaná salátová okurka

Przygotowanie:

  1. Pokrój ogórka sałatkowego na plasterki i wrzuć do miski.
  2. Wymieszaj gorącą wodę, ocet ryżowy, olej sezamowy i syrop klonowy.
  3. Zalej ogórki gorącą mieszanką i wymieszaj.
  4. Po ostygnięciu sałatkę można podawać, ale jeśli masz czas, polecam zostawić ją na jeden lub dwa dni, aby nabrała pełni smaku.
  5. Przed podaniem posyp sałatkę posiekaną kolendrą i nasionami sezamu.

Który przepis spodobał Ci się najbardziej? Wierzę, że bez względu na to, który z nich wypróbujesz, będzie smacznie. :-)

Kuchnia pełna smaków

Kuchnia pełna smaków

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły