Choć ten deser niektórym może się się kojarzyć ze świętami, w moim domu często gościł na stole. Pyszne ciasto ukryte w lodówce zawsze ratowało nas w sytuacji, gdy do drzwi zapukali niezapowiedziani goście. Bez wahania mogę przyznać, że moja mama jest specjalistką w pieczeniu, a przepis na jej miodownik to skarb, który skradł serca wszystkich, którzy choć raz go spróbowali. Ja po latach odtworzyłam to słodkie wspomnienie z dzieciństwa, modyfikując je i dodając smakowy akcent.
Przepis na miodownik z nutą kawy
Wbrew pozorom to bardzo prosty przepis i poradzi sobie z nim nawet początkujący. Moim małym, tajemniczym akcentem jest kawa, która nie tylko dodaje deserowi wyjątkowego charakteru, ale sprawia również, że korpus ciasta jest przyjemnie miękki.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 250 g miodu
- 600 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- Filiżanka świeżo zaparzonej kawy do nasączenia korpusów (ja zaparzyłam aromatyczne espresso)
Składniki na krem:
- 0,5 l mleka
- 2 budynie bez cukru (śmietankowe lub waniliowe)
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
- Trochę gorącej wody
Zaczynamy od upieczenia ciasta:
- Zacznij od rozpuszczenia masła, jak delikatnie przestygnie dodaj do niego miód i wymieszaj całość tak, aby oba składniki dobrze się połączyły.
- Całe jajka ubij z cukrem na gładką masę i następnie powoli dodawaj do nich masło z miodem, a następnie dobrze wszystko wymieszaj.
- Powstałą masę połącz z mąką oraz sodą oczyszczoną.
- Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni do momentu zarumienienia się (w moim przypadku to było ok. 20 minut).
Czas na krem:
- Wyjmij z lodówki serek mascarpone, aby nabrał temperatury pokojowej.
- Ugotuj budynie zgodnie z instrukcją z opakowania wykorzystując tylko pół litra mleka. Zostaw je do ostygnięcia.
- W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuść żelatynę i zostaw do przestygnięcia.
- Oddziel żółtka od białek, ponieważ potrzebujesz jedyne żółtek. Dodaj do nich cukier i wszystko razem ubijaj do momentu, aż masa zrobi się niemal biała.
- Do ubitych żółtek dodawaj stopniowo serek mascarpone i miksuj cały czas.
- Ostudzony budyń przełóż do dużej miski i zmiksuj go, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę.
- Do masy budyniowej stopniowo dodawaj żółtka z mascarpone. Miksuj na niskich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy.
- Tak powstały krem posłuży Ci do przełożenia i udekorowania ciasta.
Co z pozostałymi białkami?
Białek, które zostają mi po pieczeniu, nigdy nie wylewam. Robię z nich bezy w różnych wydaniach. Spróbuj chociażby kulinarnego majstersztyku w postaci delikatnej bezy z kremem, czekoladowym spaghetti i pomarańczowym kawiorem!
Przekładanie i dekorowanie:
- Ciasto po upieczeniu i ostygnięciu przekrój na trzy równe części. Ważne jest, aby zarówno korpusy ciasta, jak i kawa, którą będziesz je nasączać, były ostudzone.
- Podziel krem na trzy części.
- Nasącz dolny blat kawą i wyłóż na niego pierwszą część kremu.
- Połóż na niego drugi blat, nasącz i wyłóż drugą część kremu. Przykryj ostatnim blatem.
- Ostatni blat również nasącz kawą, ale pozostałą część kremu rozsmaruj równomiernie na górze i bokach ciasta.
- Ozdób ciasto wg. uznania. Możesz wykorzystać do tego kakao lub posiekane orzechy.
402020740
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na tyle, aby smaki się połączyły, a ciasto scaliło. Podane w ten sam dzień nie jest tak smaczne jak wtedy, gdy sobie „poleżakuje”.
A jaki jest Twój przepis na miodownik?

Kuchnia pełna smaków
W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.