Właśnie czytasz

Przepis na miodownik – deser mojego dzieciństwa w kawowym wydaniu

15360  
Udostępnij: 

Przepis na miodownik – deser mojego dzieciństwa w kawowym wydaniu

Kiedy wspominam czasy dzieciństwa, na myśl przychodzi mi miodownik - ciasto, które często piekła moja mama. Do dzisiaj ślinka mi cieknie na samą myśl o tym deserze i choć nie jestem szczególnie utalentowanym cukiernikiem, to prostota tego przepisu przekonała mnie do spróbowania swoich sił. Efekt naprawdę był tego wart!

24. 4. 2022 3 Min czytania Anna Gach
Przepis na miodownik – deser mojego dzieciństwa w kawowym wydaniu

Choć ten deser niektórym może się się kojarzyć ze świętami, w moim domu często gościł na stole. Pyszne ciasto ukryte w lodówce zawsze ratowało nas w sytuacji, gdy do drzwi zapukali niezapowiedziani goście. Bez wahania mogę przyznać, że moja mama jest specjalistką w pieczeniu, a przepis na jej miodownik to skarb, który skradł serca wszystkich, którzy choć raz go spróbowali. Ja po latach odtworzyłam to słodkie wspomnienie z dzieciństwa, modyfikując je i dodając smakowy akcent.

Przepis na miodownik z nutą kawy

Wbrew pozorom to bardzo prosty przepis i poradzi sobie z nim nawet początkujący. Moim małym, tajemniczym akcentem jest kawa, która nie tylko dodaje deserowi wyjątkowego charakteru, ale sprawia również, że korpus ciasta jest przyjemnie miękki.

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 250 g miodu
  • 600 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • Filiżanka świeżo zaparzonej kawy do nasączenia korpusów (ja zaparzyłam aromatyczne espresso)

Składniki na krem:

  • 0,5 l mleka
  • 2 budynie bez cukru (śmietankowe lub waniliowe)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • Trochę gorącej wody

kawowy miodownik - przygotowanie

Zaczynamy od upieczenia ciasta:

  1. Zacznij od rozpuszczenia masła, jak delikatnie przestygnie dodaj do niego miód i wymieszaj całość tak, aby oba składniki dobrze się połączyły.
  2. Całe jajka ubij z cukrem na gładką masę i następnie powoli dodawaj do nich masło z miodem, a następnie dobrze wszystko wymieszaj.
  3. Powstałą masę połącz z mąką oraz sodą oczyszczoną.
  4. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni do momentu zarumienienia się (w moim przypadku to było ok. 20 minut).

Czas na krem:

  1. Wyjmij z lodówki serek mascarpone, aby nabrał temperatury pokojowej.
  2. Ugotuj budynie zgodnie z instrukcją z opakowania wykorzystując tylko pół litra mleka. Zostaw je do ostygnięcia.
  3. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuść żelatynę i zostaw do przestygnięcia.
  4. Oddziel żółtka od białek, ponieważ potrzebujesz jedyne żółtek. Dodaj do nich cukier i wszystko razem ubijaj do momentu, aż masa zrobi się niemal biała.
  5. Do ubitych żółtek dodawaj stopniowo serek mascarpone i miksuj cały czas.
  6. Ostudzony budyń przełóż do dużej miski i zmiksuj go, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę.
  7. Do masy budyniowej stopniowo dodawaj żółtka z mascarpone. Miksuj na niskich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy.
  8. Tak powstały krem posłuży Ci do przełożenia i udekorowania ciasta.

Co z pozostałymi białkami?


Białek, które zostają mi po pieczeniu, nigdy nie wylewam. Robię z nich bezy w różnych wydaniach. Spróbuj chociażby kulinarnego majstersztyku w postaci delikatnej bezy z kremem, czekoladowym spaghetti i pomarańczowym kawiorem!

Przekładanie i dekorowanie:

  1. Ciasto po upieczeniu i ostygnięciu przekrój na trzy równe części. Ważne jest, aby zarówno korpusy ciasta, jak i kawa, którą będziesz je nasączać, były ostudzone.
  2. Podziel krem na trzy części.
  3. Nasącz dolny blat kawą i wyłóż na niego pierwszą część kremu.
  4. Połóż na niego drugi blat, nasącz i wyłóż drugą część kremu. Przykryj ostatnim blatem.
  5. Ostatni blat również nasącz kawą, ale pozostałą część kremu rozsmaruj równomiernie na górze i bokach ciasta.
  6. Ozdób ciasto wg. uznania. Możesz wykorzystać do tego kakao lub posiekane orzechy.

402020740

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na tyle, aby smaki się połączyły, a ciasto scaliło. Podane w ten sam dzień nie jest tak smaczne jak wtedy, gdy sobie „poleżakuje”.

A jaki jest Twój przepis na miodownik?

Kuchnia pełna smaków

Kuchnia pełna smaków

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły