Właśnie czytasz

Po czym poznać prawdziwy miód i czy podczas przechowywania może on się zepsuć?

69320  
Udostępnij: 

Po czym poznać prawdziwy miód i czy podczas przechowywania może on się zepsuć?

Wszyscy go znamy ze sklepowych półek, wielu z nas nie wyobraża sobie zimy bez gorącej herbaty z miodem i cytryną, ale co tak naprawdę o miodzie wiemy? Raczej niezbyt wiele, bo choć to naprawdę wyjątkowy składnik, to często nie zastanawiamy się nad tym, czy ten, który zgarniamy do koszyka podczas zakupów, to naprawdę prawdziwy i nieoszukany produkt.

20. 2. 2022 5 Min czytania Anna Gach
Po czym poznać prawdziwy miód i czy podczas przechowywania może on się zepsuć?

Uwielbiam jego smak i zawsze mam go w domu. Mój tata jest pasjonatem-pszczelarzem i przyznam szczerze, że już od małego wpoił we mnie miłość do pszczół i ich pracy. Płynne złoto, bo tak można nazwać miód, to składnik o wielu zastosowaniach. Niestety idąc do pierwszego z brzegu supermarketu ciężko jest znaleźć produkt, który nie będzie zawierał dodatków sprawiających, że traci on swoje największe walory.

Uwaga na cukier

Kupując miód w sklepie bardzo ważne jest, by zapoznać się z informacjami zamieszczonymi na etykiecie produktu.

miód

Może się bowiem okazać, że produkt, po który sięgamy nie jest do końca tym, czego oczekujemy. Według przepisów prawa na etykiecie powinny widnień takie informacje jak pełna nazwa miodu – może to być miód nektarowy wielokwiatowy lub miód nektarowy rzepakowy, dane identyfikujące producenta, data minimalnej trwałości, oznaczenie partii produkcyjnej, warunki przechowywania oraz oznakowanie ilości nominalnej, mówiące o masie netto.

Warto też zwracać uwagę na to, z jakiego kraju miód pochodzi, gdyż zwłaszcza duże supermarkety oferują miody z wielu krajów, w tym także tych spoza Unii Europejskiej. Informacje na słoiku zdradzą nam także, czy miód jest prawdziwy. Jeśli w składzie produktu znajdziemy cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy inne słodziki, a także sztuczne barwniki lub inne nieznane nam składniki, wówczas nie warto kupować takiego miodu. Nie jest on autentycznym produktem powstałym w pasiece a jedynie syntetycznym roztworem cukru i dodatków, które nie przyczynią się do wsparcia naszego zdrowia.

A korzyści zdrowotne, które niesie za sobą spożywanie miodu, są ogromne!

Bardzo cenię sobie miód za jego właściwości bakteriobójcze.

Wspomaga mnie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy występuje największe ryzyko różnych infekcji bakteryjnych. Czytając różne badania na jego temat, natknęłam się na wiele informacji, które jasno wskazują na to, że po prostu warto go włączyć do swojej codziennej diety. Jest dobry jako samodzielny składnik lub dodatek do dań.

W mojej kuchni doskonale zastępuje cukier, bo łyżeczka miodu dodana do kubka herbaty naprawdę robi robotę! Doskonale sprawdza się także jako składnik marynat do ryb i mięs, a także często dodaje się go do sosów czy dressingów. Poza tym w Polsce jest znany jako główny składnik miodów pitnych, które robią furorę nie tylko u nas, ale także za granicą. Wykorzystuję go również jako jeden ze składników szybkiego śniadania lub prostego deseru.

Czy wiesz, który miód wybrać?

  • Miód spadziowy – ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne, dobrze sprawdza się w przeziębieniach, ale także wspomagająco w leczeniu, np. zapalenia płuc. Dzięki właściwościom przeciwmiażdżycowym ma korzystny wpływ na układ krwionośny i serce. Ciekawostką może być fakt, że zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego.
  • Miód gryczany – wpływa łagodząco i uspokajająco na stany zwiększonego napięcia nerwowego, ze względu na wysoką zawartość żelaza polecany jest osobom borykającym się z anemią, przyspiesza także proces gojenia się ran.
  • Miód rzepakowy – ze względu na dużą zawartość glukozy doskonale sprawdzi się jako źródło dobrej energii dla osób, które narażone są na duży wysiłek zarówno fizyczny jak również psychiczny. Unikać powinny go jednak osoby chorujące na cukrzycę. Natomiast świetnie sprawdza się do stosowania zewnętrznego w chorobach skóry i przy oparzeniach.
  • Miód akacjowy – ceniony jako produkt pomocniczy w leczenie stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, zwłaszcza ostrego i duszącego kaszlu, schorzeń nerek, choroby wrzodowej żołądka i układu moczowego.
  • Miód lipowy – wykazuje dużą aktywność antybiotyczną i pomaga w ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniu zatok, oskrzeli. Znajduje także zastosowanie w chorobach dróg moczowych, schorzeniach reumatycznych, nerwicach oraz w problemach z zasypianiem i w sytuacjach przewlekłego, silnego stresu.
  • Miód wrzosowy – świetnie sprawdza się w chorobach oczu, przewodu pokarmowego, serca i układu krążenia. Za sprawą właściwości wygładzających jest stosowany w kosmetyce.
  • Miód wielokwiatowy – doskonały przy problemach z wątrobą i funkcjonowaniu układu pokarmowego, przeciwdziała próchnicy zębów oraz wzmacnia układ odpornościowy. Często wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym.

Jogurt naturalny z karmelizowaną gruszką

To przepis niezwykle prosty, szybki i z pewnością zachwyci nie tylko miłośników miodu.

jogurt z karmelizowaną gruszką

Składniki:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • cynamon (opcjonalnie)

miód z karmelizowaną gruszą przygotowanie

Przygotowanie:

  1. Do szklanek lub deserowych pucharków wlej łyżkę miodu, a następnie dodaj jogurt
  2. Gruszkę pokrój w plasterki, a następnie rozpuść masło na patelni.
  3. Wrzuć na patelnię pokrojoną gruszkę, dodaj cukier i łyżkę miodu i poczekaj chwilę, aż całość zacznie się karmelizować.
  4. Smaż gruszkę w karmelu z obu stron, a gotową ułóż na warstwie jogurtu i posyp cynamonem.

Nalewka miodowa

Doskonała zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdyż działa rozgrzewająco i może być też pomocna przy infekcjach.

nalewka miodowa

Składniki:

  • 1 l spirytusu
  • 1 l miodu
  • 1 l soku z cytryny
  • 1/2 l wody

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej wodę i połowę przygotowanego miodu, doprowadź do zagotowania całości, a następnie z góry zbierz pianę, która się wytrąciła tak, by nalewka była przejrzysta.
  2. W kolejnym etapie ostudź przygotowany roztwór, a kiedy już wystygnie dolej alkohol, sok z cytryny i drugą część miodu. Ważne jest, aby miód był w postaci płynnej.
  3. Na koniec tak przygotowaną nalewkę rozlej do szklanych butelek. Warto pamiętać o tym, że nalewka będzie najsmaczniejsza odstawiona na kilka tygodni do spiżarni lub piwnicy.

Jak przechowywać miód i czy może się on się zepsuć?

Miód, ze względu na swoje właściwości i skład, nie może się zepsuć. Ulega on jednak krystalizacji, a czasem może się zdarzyć też, że sfermentuje. Aby miód jak najdłużej zachował swoje wyjątkowe właściwości należy przestrzegać kilku zasad odnośnie jego przechowywania.

Słoiki powinny być ustawione w pomieszczeniu o niezbyt wysokiej temperaturze i w miejscu, gdzie nie dociera do nich światło słoneczne. Optymalną temperaturą do przechowywania jest 8-10 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura oddziałująca na miód powoduje zmianę jego właściwości. Krystalizowanie się miodu, nazywane potocznie scukrzaniem, w żaden sposób nie wpływa na jakość i zdrowotne właściwości miodu. Jeśli chcemy użyć go w płynnej postaci, wystarczy wstawić szczelnie zamknięty słoik do ciepłej wody o temperaturze, która nie przekracza 40 stopni Celsjusza.

Gdy w słoiku pojawia się piana i skrystalizowane grudki a po otwarciu przed spożyciem odstrasza nas intensywny zapach przypominający drożdże i piwo, wówczas mamy do czynienia ze sfermentowanym produktem. Miody, w którym zaszły takie procesy, można wykorzystać jako środek słodzący do domowych nalewek.

Trik pszczelarzy

Pszczelarze, by produkt mimo fermentacji nie uległ zmarnowaniu, podgrzewają miód, by przerwać działanie drożdży. Następnie dokarmiają nim pszczoły, by mogły ponownie przetworzyć go na miód właściwy.

Czy znacie jakiś inny równie wszechstronny produkt spożywczy niż miód? Ja nie za bardzo i zawsze ogromnie się cieszę, gdy w okresie zimowym miód wjeżdża na honorowe miejsce w mojej kuchni. Mam nadzieję, że udało mi się zachęcić Was do tego, by eksperymentować i poznawać ten wyjątkowy spożywczy produkt. Zachęcam do tego, byście korzystali z jego dobroczynnych właściwości i cieszyli się jego wyjątkowym smakiem.

Wszystko do pieczenia i gotowania

Wszystko do pieczenia i gotowania

Na Tchibo.pl znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz w swojej kuchni.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły