Kiedy byłam dzieckiem, razem z siostrami pisałyśmy do niego listy, przyklejając z katalogów zdjęcia wymarzonych zabawek. Pamiętam też, jak na parapecie stawiałyśmy butelkę z mlekiem i słoik z ciastkami, by mógł nakarmić siebie i swoje renifery. To było magiczne! Dziś sama jestem mamą i chciałabym, aby oczekiwanie na święta było dla moich dzieci tak samo piękne jak dla mnie. Z tego powodu wspólnie z Gają postanowiłam przygotować słoiki pełne smakołyków, którymi poczęstujemy Mikołaja i naszą rodzinę na wspólnej zabawie 6 grudnia.
Jak przygotować niespodziankę dla Mikołaja?
Przygotowania zaczynam od udekorowania świątecznych słojów, aby gotowe napełnić pysznościami.
Potrzebujesz:
- 3 słoiki (wielkość zależy od Ciebie)
- Farba w sprayu
- Sztuczny śnieg w sprayu
- Kilka świątecznych figurek
- Klej typu kropelka
Sposób wykonania:
- Pokrywki od słoików dobrze umyj i osusz, by na ich powierzchni nie było niepotrzebnych elementów.
- Przygotuj figurki, które chcesz na nich umieścić.
- Przyklej figurki do pokrywek i użyj kolorowego sprayu lub sztucznego śniegu.
- Pozostaw słoje do wyschnięcia.
Czas na smakołyki
Ja moje słoje napełniam puszystymi bezikami i świątecznymi pierniczkami, które wnoszą do naszego domu zapach przypraw korzennych.
Przepis na mini beziki
Są proste w wykonaniu i doskonale sprawdzają się jako zawartość kolorowych słoików.
Potrzebujesz:
- 200g cukru pudru
- 4 białka
Sposób wykonania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 stopni Celsjusza.
- Do miski wrzuć 4 białka i ubijaj je do uzyskania sztywnej konsystencji.
- Następnie stopniowo dodawaj cukier puder, wciąż ubijając masę.
- Przygotuj rękaw cukierniczy i przełóż do niego ubitą masę.
- Wyciskaj niewielkie beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 40 min.
Temperatura białek ma znaczenie
Aby białka ubiły się na gładką i sztywną masę, użyj jajek w temperaturze pokojowej. Do białek możesz też dodać szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryny.
Przepis na pierniczki
Bez nich nie ma świąt, dlatego to obowiązkowa pozycja na mikołajkowej zabawie!
Potrzebujesz:
- 100 g miękkiego masła
- 450 g mąki pszennej (typ 650)
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 100 g miodu
Sposób przygotowania:
- Do miski wrzuć wszystkie produkty i zagniataj ciasto, aż będzie się dało uformować z niego kulę (jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić, dodaj trochę mąki).
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Blat podsyp mąką, ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wycinaj wzory za pomocą foremek.
- Gotowe ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na około 10-15 minut.
- Gotowe ciastka pozostaw do ostudzenia, a następnie przełóż do świątecznego słoika.
Trzeci słoik napełniam mlekiem tuż przed rozpoczęciem mikołajkowej zabawy. Tak przygotowane świąteczne słoiki mogą spokojnie czekać na naszego gościa specjalnego – Mikołaja. Jestem pewna, że i jemu, i naszej rodzinie sprawimy fajną niespodziankę.

Przedświąteczny relaks
W nowej kolekcji na tchibo.pl mamy wszystko, czego potrzebujesz, aby cieszyć się prawdziwą przedświąteczną przytulną atmosferą.