Właśnie czytasz

Grzechu warte matcha brownies

793  
Udostępnij: 

Grzechu warte matcha brownies

Zielony proszek zwany matcha najprawdopodobniej kojarzy Ci się z japońską herbatą pełną antyoksydantów. Tym razem nie będziemy jej jednak pić – to doskonały składnik, który można wykorzystać na wiele sposobów!

23. 3. 2020 1 Min czytania Redakcja
Grzechu warte matcha brownies

Klasyczne brownies na pewno Cię już nie zaskoczą. Jeśli chcesz je trochę ożywić, możesz do nich dodać orzechy lub maliny. Ale co ma ze sobą wspólnego matcha i brownies? Otóż dodaje ona ciastu ciekawego smaku i koloru. Po raz pierwszy spróbowałam jej dodać do ciasta biszkoptowego. Nie tylko świetnie smakował, ale też wyglądał obłędnie. Zielone ciasto, biały krem i czerwone maliny – doskonała kombinacja kolorów na talerzu.

Tym razem dodałam ją do brownies. Upiekliśmy je na wycieczkę – nie musieliśmy mieć wyrzutów sumienia, że jemy słodycze, a dodatkowo mieliśmy doskonałą przekąskę.

Przepis na matcha brownies

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Na 1 blachę potrzebujesz:

Podstawowe ciasto:

  • 80 g mąki orkiszowej
  • 150 g wysokiej jakości gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Na wykończenie:

  • 1 łyżka herbaty matcha (dostępna np. w sklepie ze zdrową żywnością)
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. W międzyczasie, w dużej misce, ubij jajko z cukrem na pianę. Następnie do mieszanki dodaj rozpuszczoną czekoladę. Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. Przygotuj mniejszą kwadratową lub okrągłą formę, wyłóż ją papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowane ciasto.

Serek mascarpone ubij z jajkiem i cukrem, a następnie wymieszaj z matchą. Gotowy krem nałóż łyżeczką równomiernie na ciasto, możesz je następnie trochę wmieszać w ciasto za pomocą widelca, aby uzyskać efekt marmuru. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 30 do 35 minut.

Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia i pokrój je na kawałki. Możesz je też ozdobić owocami do smaku. Brownies smakują obłędnie z malinowym sosem.

Pomysł na malinowy sos:

  • 300 g mrożonych malin
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Maliny wrzuć do rondelka i podgrzej. Dodaj cukier, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Krótko pogotuj całość, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i odrobinę wody. Wszystko jeszcze raz zamieszaj, chwilę pogotuj i zdejmij z ognia.

Przeczytaj również

Kawowe muffiny z karmelowym kremem
Kawowe muffiny z karmelowym kremem844
Kolejne artykuły