Właśnie czytasz

Jak zamarynować mięso na grilla, aby zachwycało swoim smakiem? Podstawą są świeże składniki!

4325  
Udostępnij: 

Jak zamarynować mięso na grilla, aby zachwycało swoim smakiem? Podstawą są świeże składniki!

Uwielbiamy gotować i jeść razem z rodziną i przyjaciółmi, więc gdy tylko za oknem robi się ciepło, wyciągamy grilla. Jedzenie przygotowane w ten sposób jest nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim urozmaica nam ciepłe popołudnia spędzone w gronie bliskich nam osób. A to lubimy najbardziej!

29. 4. 2022 5 Min czytania Redakcja
Jak zamarynować mięso na grilla, aby zachwycało swoim smakiem? Podstawą są świeże składniki!

Pod pojęciem grill, niemalże wszyscy od razu wyobrażają sobie rozżarzone węgle, zapach skwierczącego mięsa i zadowolone miny ludzi stojących wokół. Właśnie dlatego lubimy grillowanie z przyjaciółmi, bo nie ma się do czego spieszyć i można wspólnie delektować się idealnie wysmażonymi kawałkami mięsa, warzyw i sera o delikatnym, dymnym aromacie. Żadna z naszych rodzinnych uroczystości nie może obejść się bez grilla, a nagrodą jest zadowolenie gości. Ale to wszystko poprzedza wiele przygotowań, których nie należy lekceważyć. Zaczyna się od doboru odpowiednich składników, marynowania, wyboru dodatków, a na grillowanie przychodzi czas dopiero na samym końcu.

Marynatę przygotowujemy odpowiednią do typu dania

Czasami wydaje nam się, że marynaty często składają się z dwóch składników: oleju i przyprawy do grilla i to niezależnie od rodzaju mięsa lub innej potrawy przygotowywanej na grillu. Naszym zdaniem jednak każde mięso zasługuje na coś innego, ale niekonieczne skomplikowanego.

Ryby

Mięso ryb i owoców morza jest samo w sobie dość delikatne i smak marynaty nie powinien go przytłaczać. Dlatego używamy głównie ziół, które wyraźnie do nich pasują. Są to przede wszystkim koperek, pietruszka i tymianek. Zdecydowanie nie żałujemy soku z cytryny, która tłumi wyraźny, rybny aromat.

Kurczak

Zamarynowane mięso z kurczaka, najlepiej ze skórą, należy pozostawić na kilka godzin w lodówce, a najlepiej na noc. Mięso w tym czasie zmięknie i wchłonie wszystkie smaki marynaty. Tutaj możemy też użyć mocniejszych dodatków i marynować mięso w jogurcie z ziołami, czosnkiem i orientalnymi przyprawami albo wybrać delikatniejszą marynatę miodową z musztardą Dijon.

Wieprzowina i wołowina

Ten typ mięsa lubimy marynować w mieszance, której podstawą jest siekana pietruszka, czosnek, ocet winny, papryczki chili i oliwa z oliwek. W przypadku lepszych kawałków mięsa wystarczy też sama sól, pieprz i oliwa z oliwek, które nie przeważą doskonałego smaku mięsa

Co z dodatkami?

Naszym najczęstszym dodatkiem do grillowanych dań jest zawsze mieszana sałatka ze świeżych warzyw, które zbieramy we własnym ogrodzie. Jeśli jednak chcemy, aby było trochę bardziej wyjątkowo, to grillowane mięso podajemy z gotowanymi ziemniakami, które wystarczy skropić w misce oliwą lub dodać do nich kawałek masła i drobno posiekany rozmaryn.

Niezależnie od tego, czy grillujemy mięso czy coś wegetariańskiego, staramy się, aby wszystko pachniało ogniem z grilla! Nasza ulubiona sałatka to ta z grillowanej cukinii i bakłażana, która jest gotowa w kilka minut. Cukinię i bakłażana wystarczy pokroić w grubsze plastry i dobrze podsmażyć. Następnie po prostu kroimy je na mniejsze kawałki i mieszamy z dressingiem, najczęściej oliwą z oliwek, octem balsamicznym i kilkoma ziołami – np. świeżymi liśćmi tymianku, które idealnie się do tego nadają.

Lubimy też papryczki z grilla. Po prostu kroimy je na ćwiartki, usuwamy nasiona, a następnie pieczemy je ze skórkami w dół, aż dobrze się spieką. Pieczone papryki zamykamy w plastikowej torbie na suwak i pozwalamy im się „spocić”. Gdy nieco ostygną, możemy łatwo zdjąć „przypaloną” skórkę i zostaje nam miękka i słodka grillowana papryka. Tak przygotowana sama w sobie doskonale smakuje, więc dodajemy tylko trochę czosnku i oliwy z oliwek, czasem zioła lub balsamico, jak w przypadku cukinii i bakłażana. Grillowaną paprykę można jeść na ciepło lub na zimno.

Zgrilluj pomidory!

Jeśli lubisz pomidory, spróbuj sięgnąć po pomidorki koktajlowe na gałązce i po prostu połóż je wszystkie na grillu. Po upieczeniu wymieszaj je z dressingiem, do przygotowania którego polecamy użyć kremowego octu balsamicznego połączonego ze świeżą bazylią. Jesteśmy pewni, że ich smak mile Cię zaskoczy.

Marynata na makrelę

Jak pisaliśmy we wstępie, w przypadku ryb ostrożniej dobieramy składniki marynaty, by nie przeważyły delikatnego smaku mięsa. Najczęściej używamy tej marynaty do grillowania świeżej makreli, ale nadaje się również do innych ryb. Możesz ją stosować również do owoców morza. Jeśli wolisz mocniejszy aromat, możesz dodać trochę czosnku, ale uważaj, aby nie przesadzić z jego ilością.

Składniki:

  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • Łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • Łyżka posiekanego kopru
  • Sok z ¼ cytryny
  • Sól, pieprz
  • Pęk ziół  (mix pietruszki, kopru i innych według własnego wyboru)

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki poza pękiem ziół.
  2. Umytą i wypatroszoną rybę posól z zewnętrznej i wewnętrznej strony, do środka włóż pęk świeżych ziół.
  3. Zalej rybę marynatą i odstaw na godzinę.

Gdy nie masz czasu na marynowanie


Na wakacjach nauczyliśmy się świetnego sposobu przyprawiania ryb i owoców morza, który może się przydać, jeśli nie masz czasu na marynowanie, a ryba musi iść prosto na grilla. Wystarczy przetrzeć w moździerzu czosnek z oliwą, solą, pieprzem i ziołami (głównie natką pietruszki). Poszczególne składniki zawsze dodajemy „na oko”, według gustu. Wystarczy lekko posolone mięso ugrillować, a następnie skropić na talerzu tym aromatycznym olejem. To naprawdę pyszne i szybkie!

Marynata BBQ do mięsa z kurczaka

Szczególnie popularna wśród naszych znajomych jest marynata barbecue, dlatego chętnie przygotowujemy ją na spotkania w ogrodzie przy grillu. Kiedy oczekujemy gości lubiących ostre smaki, dodajemy więcej chilli, ale jeśli nie lubisz ostrych potraw, możesz spokojnie je pominąć.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 100 g bekonu
  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 opakowanie pomidorów w puszce
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1/2 łyżki sosu Worcestershire
  • Sok z 1/2 limonki
  • Cukier trzcinowy
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie: papryka chili

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozgrzej olej słonecznikowy.
  2. Boczek pokrój w kostkę, cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż składniki na oleju przez około 5 minut.
  3. Obierz czosnek i imbir, drobno posiekaj i dodaj do rondla.
  4. Dodaj czerwoną paprykę, chili do smaku i lekko podsmaż.
  5. Dodaj pomidory z puszki, ketchup, sos Worcestershire, sok z limonki i podgrzej.
  6. Dopraw cukrem trzcinowym, solą i pieprzem.
  7. Udka z kurczaka dopraw solą i pieprzem a następnie włóż do marynaty. Pozostaw je przynajmniej na całą noc.

Marynata na ser halloumi

Grillowanie to już od dawna coś więcej niż tylko mięso czy warzywa (choć taka kolba kukurydzy z masłem to przysmak sam w sobie). Ostatnio z wegetariańskich alternatyw pokochaliśmy ser halloumi. Jest stworzony na grilla!

Składniki:

  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mniejsza papryczka chili
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 pęczek szałwii
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej oliwę, dodaj czosnek i pokrojoną w plasterki papryczkę chili.
  2. Dodaj posiekane zioła i wszystko wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj sól i pieprz.
  4. Pokrój Halloumi na plastry o grubości 1-2 cm i włóż do marynaty, pozostawiając je w niej przez całą noc.

Niezależnie od tego, czy grillujesz tylko dla siebie czy dla całej rodziny, zawsze pamiętaj, że to głównie kwestia przyjemności. Im więcej uwagi poświęcisz przygotowaniu i przyszykujesz wszystko z wyprzedzeniem, tym wygodniejsze będzie samo grillowanie.

To są nasze sposoby na dania z grilla, a jakie są Twoje?

Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły