Właśnie czytasz

Małe torciki „cupcakes“, które wyjdą Ci za pierwszym razem

4938  
Udostępnij: 

Małe torciki „cupcakes“, które wyjdą Ci za pierwszym razem

Uwielbiam cupcakes. Wyglądają ślicznie i można je przygotowywać na tyle sposobów! Nie musisz na nie chodzić tylko do cukierni. Wystarczy mieć dobry przepis na ciasto i ładnie je udekorować.

16. 4. 2020 6 Min czytania Jana Duffková
Małe torciki „cupcakes“, które wyjdą Ci za pierwszym razem

Cupcake to nie tylko „przyozdobiony muffin“

Na pierwszy rzut oka oba te desery wyglądają podobnie, ale są to raczej kuzyni niż bracia.

Różnica polega na tym, że muffin jest bardzo puszysty, a „prawdziwy“ cupcake to miniaturowy, przyozdobiony torcik. Ma gęstszą konsystencję, często też jest wypełniony miękkim nadzieniem, a na wierzchu posiada bogatą warstwę zdobienia w formie kremu lub marcepanu.

Ciasto bywa bardzo maślane i dlatego większość składników ubija się „śmigiełkami”. Nie polecam natomiast wyrabiać ciasta ręcznie. To zabiera naprawdę dużo czasu.

Podstawa: płaski korpus, który łatwo udekorować

Gdy pieczesz cupcakes, korpus powinien dosięgać do wysokości koszyczka, profesjonaliści starają się, aby korpus był płaski. Może się jednak zdarzyć, że nasypie Ci się za dużo proszku do pieczenia, nie oszacujesz dobrze stosunku ciasta do wielkości koszyczka lub po prostu coś pójdzie nie tak podczas samego pieczenia. Krótko mówiąc, może się zdarzyć, że domowe cupcakes będą miały kształt, znanych wszystkim, muffinów.

Jeśli przydarzy mi się coś takiego, a nie oczekuję wizyty, nie zwracam uwagi na nierówności i ozdabiam babeczki takie, jakie są. :-) Inną możliwością jest odkrojenie nadmiaru ciasta nożem do pieczywa. Odkrojonych fragmentów nigdy nie wyrzucam!

Z resztek przygotuj kolejny deser


Na końcu pieczenia odkrojone fragmenty mieszam z pozostałym kremem i nadzieniem. Następnie, z powstałego w ten sposób ciasta, formuję kulki, nadziewam je na patyczki i moczę w czekoladzie. Tak powstają cake pops, czyli lizaki tortowe.

Okrągłą czapeczkę możesz w razie potrzeby odkroić

Do pieczenia używam formy silikonowej. Cza wykładam ją papierowymi koszyczkami, ale jeśli nie mam ich w danym momencie, mogę piec w samej formie bez uprzedniego smarowania jej tłuszczem i też jest OK. Lubię też wykorzystywać do tego celu foremki na małe babeczki.

Pyszny środek?

Lubię, gdy cupcakes są soczyste, dlatego często środek korpusu zastępuję musem owocowym, kremem czekoladowym lub karmelem. Tylko od Ciebie zależy, jakie nadzienie wybierzesz, możesz też pozostawić klasyczny korpus.

A teraz część główna: dekoracja

To, ile kremu użyjesz na jeden torcik, zależy od jego rodzaju:

  • Jeśli jest lekki, śmietanowy lub twarogowy z mniejszą ilością cukru, spokojnie wypełniam ciasto grubszą warstwą.
  • Jeśli decyduję się na maślany lub inny, gęstszy krem, dodaję go mniej, aby nie przeważył smaku całego ciastka.
  • Czasami dodaję tylko cienką warstwę ganache (gęsta, czekoladowa masa).
  • Nie każdy cupcake musi być udekorowany kremem. Ja bardzo lubię marcepan i dlatego czasami obcinam górę ciasta, aby była równa, smaruję ją cienką warstwą maślanego kremu i wykładam na nią cienkie kołka marcepanu, które następnie zdobię marcepanowymi dodatkami.

Jaki krem jest lepszy?


Jeśli cupcakes biorę ze sobą „w gości”, wybieram raczej bardziej gęsty, np. czekoladowy, który jest w stanie wytrzymać dłużej wyższe temperatury. Śmietanowe, puszyste kremy mogłyby nie przetrwać drogi bez lodówki.

Istnieje też dużo sposobów, jak je udekorować:

  • Dekoracyjne końcówki, które umieją wyczarować piękne kształty kremu.
  • Dowolna, solidna torebka z uciętym rogiem, którą można wykorzystać do gładkich zdobień.
  • Nakładanie kremu za pomocą noża.
  • Tworzenie kremowych, dekoracyjnych kształtów.
  • Cienka warstwa kremu uzupełniona elementami dekoracyjnymi.
  • Kremowe dekoracje w różnych kolorach.

Aby móc pracować z kremem, konieczne jest uzyskanie odpowiedniej konsystencji. Dobrze jest go pozostawić na jakiś czas w lodówce, ewentualnie go jeszcze trochę ubić, aby się nim lepiej dekorowało. Trzeba jednak uważać, żeby nie był zbyt płynny, może się wtedy rozlewać po cieście.

Wisienka na torcie: dekoracja na cupcakowym kremie :-)

Na samą górę chętnie kładę świeże owoce, suszone lub jadalne kwiaty, gotowe ozdoby cukrowe, zioła lub dekoracje, które sama stworzę, np. z karmelu lub czekolady.

Zawsze jestem ostrożna przy dekoracji marcepanem. Ozdoby dodaję albo tuż przed podaniem ciastek gościom lub obkładam je kawałkiem maślanego kremu. Jeśli położysz je na śmietanowy lub twarogowy krem, zaczną się powoli rozpuszczać. Marcepanowe ozdoby przygotowuję kilka dni wcześniej, aby zdążyły stwardnieć i dobrze utrzymywały kształt.

O cupcakach wiesz już prawie wszystko :-), możesz więc przystąpić do pieczenia.

Przygotowałam przepis na kawowy korpus i dwie wariacje kremu (jasny twarogowy i ciemny czekoladowy).

Co przyda Ci się podczas przygotowywania cupcaków?

Przepis na kawowe cupcakes

Składniki na 12 babeczek:

  • 120 g miękkiego masła
  • 140 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 50 ml mocnej kawy – wybierz na podstawie tego, jak ją będziesz przygotowywać:
  • 50 ml śmietany
  • 10 g holenderskiego kakao
  • 180 g mąki (może być orkiszowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. W dużej misce ubij, za pomocą miksera, masło z cukrem na pianę.
  2. Stopniowo dodawaj jajka, zimną kawę i śmietanę.
  3. Dodawaj stopniowo mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia.
  4. Na małych obrotach ubij dość sztywne ciasto. Następnie za pomocą dwóch łyżek lub gałkownicy do lodów przenieś je do koszyczków na cupcakes.
  5. Koszyczki wypełnij do 2/3 wysokości. Nie przejmuj się, jeśli z ciasta tworzą się „górki” – dzięki dużej ilości masła wszystko się w piekarniku równomiernie rozleje.
  6. Korpusy upiecz w 180 °C w uprzednio nagrzanym piekarniku. Będzie to trwać około 20 min. Następnie pozostaw je do wystygnięcia na kratce.

Ciasto jest upieczone w momencie, gdy lekko przyciśnięty palcem korpus wróci do poprzedniej formy.

Krem twarogowy

Składniki na dekorację 12 cupcakes:

  • 500 g twarogu
  • 80 ml śmietany do ubijania
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Śmietanę ubij z cukrem na twardą masę.
  2. Za pomocą szpatułki wmieszaj śmietanową masę do twarogu tak, aby powstał gęsty krem.
  3. Krem możesz dosłodzić cukrem pudrem lub dodać do niego wanilię.

Krem czekoladowy

Składniki na dekorację 12 cupcakes:

  • 200 g wysokiej jakości gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany do ubijania

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku rozgrzej śmietankę, aby mogła stopiła czekoladę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
  2. Odstaw śmietanę i dorzuć do niej kostki czekolady. Mieszaj wszystko, dopóki nie powstanie jednolita masa.
  3. Tak przygotowaną mieszankę wstaw na kilka godzin do lodówki.
  4. Wystudzoną i stężałą masę (powinna być gęsta, ale jednocześnie na tyle płynna, aby dało się ją nabrać łyżeczką) wyjmij z lodówki.
  5. Gotowym kremem możesz wypełnić cupcakes, możesz też przyozdobić ciastka za pomocą szpatułki cukierniczej, lub ubij ją lekko mikserem, dzięki czemu uzyskasz puszysty, czekoladowy krem.

Gotowe cupcakes zawsze przechowuję w lodówce, a przed podaniem pozostawiam je na minimum 20 minut w pokojowej temperaturze. Serwuję je na deserowym talerzu s widelczykiem i kładę na stole odpowiednią ilość serwetek, dlatego że zjedzenie cupcakes bez ubrudzenia się to naprawdę niełatwe. :-)

Dekoracja cupcakes to prawdziwie kolorowa zabawa!

Kolorowe zdobienia z kremu jest dość popularne, zwłaszcza jeśli przygotowujesz je dla dzieci.

  • Gdy chcę uzyskać naprawdę żywe kolory, wykorzystuję żelowe barwniki spożywcze dostępne w wyspecjalizowanych sklepach cukierniczych. W przypadku wysokiej jakości barwników wystarczy naprawdę niewielka kropla.
  • Czasami unikam tych sztucznych“ barwników i sięgam po naturalne ekstrakty, na przykład z buraków, kurkumy czy szpinaku. Takie dodatki można kupić przez Internet.
  • Najprostszym sposobem a to mam zawsze w domu, jest barwienie za pomocą kakao, lub łączenie różnych rodzajów kremu w ich naturalnym kolorze.

Moje dwa sposoby tworzenia kolorowych wariacji na jednym ciastku

Czasami przygotowuję sobie dwa rękawy cukiernicze, każdy z innym nadzieniem, a podczas dekoracji je wymieniam lub robię cupcakes z efektem „ombré“, który bardzo lubię.

Jak to się robi?

  1. Do dużej szklanki włóż rękaw cukierniczy i otwórz go. Za pomocą łyżki napełnij go stopniowo dowolnymi dwoma kolorami (lub, jeśli chcesz, większą ilością).
  2. Każdy kolor rozetrzyj łyżką na jednej, wewnętrznej ściance rękawu.
  3. Na koniec wypuść powietrze z rękawu i zawiąż go, a wszystkie kolory ładnie się połączą. Dzięki temu uzyskasz piękną, cieniowaną masę.

Jeśli napełnianie rękawu kremami za pomocą łyżki Ci nie wychodzi, możesz wykorzystać kilka rękawów. To prostsze rozwiązanie, ale mnie zazwyczaj nie chce się brudzić kilku rękawów na raz.

 

Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły