A przecież są jadalne i naprawdę bardzo smaczne. Z liści rzodkiewki można przyrządzić wiele ciekawych i smacznych potraw. Można jeść je surowe w lekkiej sałatce, jak również wykorzystać jako bazę do ciepłych posiłków. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moimi ulubionymi przepisami, w których grają rolę główną i uwierzcie mi – to prawdziwa bomba smaku i źródło cennych witamin oraz minerałów.
Zupa krem z liści rzodkiewki
Jest niezwykle delikatna, ma przyjemną, kremową konsystencję i doskonale sprawdza się w roli lekkiej, sezonowej zupy.
Potrzebujesz:
- 50 g cebuli szalotki lub zwykłej
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- 1 duży ziemniak
- 2 pęczki liści rzodkiewki
- 800 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 150 g serka topionego
- 10 korzeni rzodkiewek do dekoracji
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklij.
- Podczas, gdy warzywa się smażą, odetnij końcówki korzenia rzodkiewki i ugotuj je w osobnym garnku.
- Zeszkloną cebulę i czosnek przełóż do garnka, w którym będziesz gotować zupę i dodaj pokrojonego ziemniaka, liście rzodkiewki, wodę i przyprawy. Gotuj na średnim ogniu do uzyskania miękkości ziemniaka (około 25 min).
- Do ugotowanej zupy dodaj serek topiony i zblenduj całość do uzyskania konsystencji kremu.
Tak przygotowaną zupę krem podaj z ulubionymi dodatkami i udekoruj ugotowanymi rzodkiewkami.
Koktajl z liści rzodkiewki z bananem i śliwkami
To mój sposób na szybkie i zdrowe śniadanie lub orzeźwiający, letni napój. Kombinacja słodyczy banana z lekką kwasowością śliwki i liśćmi rzodkiewki tworzy doskonałą harmonię smaku zamkniętą w szklance.
Potrzebujesz:
- 1 pęczek liści rzodkiewki
- 1 banan
- 6 suszonych śliwek
- Garść płatków owsianych
- 1 łyżka płatków kokosowych
- 1 łyżeczka nasion chia
- 400 ml wody lub mleka roślinnego
Sposób przygotowania:
- Liście opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do blendera wraz z pozostałymi składnikami.
- Wszystko zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowany koktajl to bomba witaminowa! Możesz podać go z kostkami lodu.
Ciekawa jestem, który z moich przepisów zachęcił Cię do eksperymentowania w kuchni. Ja nie ukrywam, że jestem wielką fanką zup, ale nic tak nie gasi pragnienia w upalne dni jak zimny koktajl z ulubionymi dodatkami. Dodatkowo bardzo lubię, kiedy w kuchni nic się nie marnuje, a dania z liśćmi rzodkiewki są tego genialnym przykładem. Jeśli więc masz je w swoim ogródku, koniecznie odkryj ich prozdrowotne właściwości i podaruj sobie oraz swojej rodzinie ucztę pełną sezonowych smaków.

Kuchnia pełna smaków
W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.