Właśnie czytasz

Wyrzucasz liście rzodkiewki? Ja z nich przygotowuję pyszną zupę i zdrowy koktajl

6289  
Udostępnij: 

Wyrzucasz liście rzodkiewki? Ja z nich przygotowuję pyszną zupę i zdrowy koktajl

Sezon rzodkiewkowy w pełni! Często, zupełnie nieświadomie wiele osób kupując je i wykorzystuje tylko ich korzeń, a liście wyrzuca, nie zdając sobie sprawy, jakie mają właściwości.

22. 7. 2022 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Wyrzucasz liście rzodkiewki? Ja z nich przygotowuję pyszną zupę i zdrowy koktajl

A przecież są jadalne i naprawdę bardzo smaczne. Z liści rzodkiewki można przyrządzić wiele ciekawych i smacznych potraw. Można jeść je surowe w lekkiej sałatce, jak również wykorzystać jako bazę do ciepłych posiłków. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moimi ulubionymi przepisami, w których grają rolę główną i uwierzcie mi – to prawdziwa bomba smaku i źródło cennych witamin oraz minerałów.

Zupa krem z liści rzodkiewki

Jest niezwykle delikatna, ma przyjemną, kremową konsystencję i doskonale sprawdza się w roli lekkiej, sezonowej zupy.

zupa z liści rzodkiewki składniki

Potrzebujesz:

  • 50 g cebuli szalotki lub zwykłej
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
  • 1 duży ziemniak
  • 2 pęczki liści rzodkiewki
  • 800 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 150 g serka topionego
  • 10 korzeni rzodkiewek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklij.
  2. Podczas, gdy warzywa się smażą, odetnij końcówki korzenia rzodkiewki i ugotuj je w osobnym garnku.
  3. Zeszkloną cebulę i czosnek przełóż do garnka, w którym będziesz gotować zupę i dodaj pokrojonego ziemniaka, liście rzodkiewki, wodę i przyprawy. Gotuj na średnim ogniu do uzyskania miękkości ziemniaka (około 25 min).
  4. Do ugotowanej zupy dodaj serek topiony i zblenduj całość do uzyskania konsystencji kremu.

Tak przygotowaną zupę krem podaj z ulubionymi dodatkami i udekoruj ugotowanymi rzodkiewkami.

Koktajl z liści rzodkiewki z bananem i śliwkami

To mój sposób na szybkie i zdrowe śniadanie lub orzeźwiający, letni napój. Kombinacja słodyczy banana z lekką kwasowością śliwki i liśćmi rzodkiewki tworzy doskonałą harmonię smaku zamkniętą w szklance.

kokktajl z liści rzodkiewki składniki

Potrzebujesz:

  • 1 pęczek liści rzodkiewki
  • 1 banan
  • 6 suszonych śliwek
  • Garść płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków kokosowych
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 400 ml wody lub mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Liście opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do blendera wraz z pozostałymi składnikami.
  2. Wszystko zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przygotowany koktajl to bomba witaminowa! Możesz podać go z kostkami lodu.

Ciekawa jestem, który z moich przepisów zachęcił Cię do eksperymentowania w kuchni. Ja nie ukrywam, że jestem wielką fanką zup, ale nic tak nie gasi pragnienia w upalne dni jak zimny koktajl z ulubionymi dodatkami. Dodatkowo bardzo lubię, kiedy w kuchni nic się nie marnuje, a dania z liśćmi rzodkiewki są tego genialnym przykładem. Jeśli więc masz je w swoim ogródku, koniecznie odkryj ich prozdrowotne właściwości i podaruj sobie oraz swojej rodzinie ucztę pełną sezonowych smaków.

Kuchnia pełna smaków

Kuchnia pełna smaków

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły