Serowy paluch prezentuje się niezwykle kusząco, a każdy, kto próbował już upiec coś z ciasta francuskiego, może jedynie potwierdzić, że nie chodzi o nic szczególnie wymagającego.
Przepis na super serowe paluchy
Słony dodatek sprawi przyjemność każdemu, kto nie lubuje się w przesadnie słodkich kombinacjach. Zadbaj o dobrej jakości sery, które zapewnią doskonały smak przekąsce.
Czas przygotowania:
max. pół godziny
Składniki (5 porcji – około 10 paluchów)
- 50 g łagodnego sera cheddar
- 50 g parmezanu
- 50 g sera gouda
- 1 jajko
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżeczka białych nasion sezamu
- 1 łyżeczka czarnych nasion sezamu
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Przygotuj składniki: zetrzyj wszystkie sery na tarce i roztrzep jajko.
- Posmaruj ciasto francuskie jajkiem, połowę arkusza posyp równomiernie wszystkimi rodzajami sera. Następnie złóż ciasto na pół (pustą częścią przykryj tę posypaną) i dociśnij. Polecam złożyć ciasto wzdłuż krótszego boku. Można je złożyć również wzdłuż dłuższego boku, ale wtedy wyjdą strasznie długie paluchy. Złożone ciasto przetnij na pasy o szerokości około 1,5 cm.
- Każdy kawałek ostrożnie poskręcaj – minimum pięć razy. Znów trochę dociśnij i ułóż paluchy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostaw między nimi odstępy, by nie zlepiły się podczas pieczenia.
- Każdego palucha posmaruj jajkiem i posyp sezamem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 7-10 minut, aż paluchy się przyrumienią.
Paluchy możesz podawać do kawy jeszcze ciepłe i chrupiące. Jeśli nie zjesz wszystkich od razu, następnego dnia też będą smakować wyśmienicie.
Wariacje w zależności od stanu lodówki
- Każdy twardy lub półtwardy ser nada paluchom innego, wyrazistego smaku, dlatego możesz wypróbować także takie sery, jak ementaler, Królewski, tylżycki lub inny ulubiony.
- Jeśli nie masz sezamu, możesz posypać paluchy kminkiem, makiem lub gruboziarnistą solą.
Gdy paluchy stygną, czas na przygotowanie kawy. Polecam aromatyczną klasykę w postaci Latte Macchiatto, której słodki smak idealnie będzie kontrastował z wyrazistym charakterem serowej przekąski. Wystarczy kilka prostych kroków, aby w zaciszu własnej kuchni przygotować pyszną kawę jak z kawiarni.
Sprawdź też: Dieta pudełkowa, którą przygotujesz w domu
Latte Macchiatto
Ten gorący napój składa się z trzech warstw: na samym dole gorące mleko, następnie warstwa espresso, a na wierzchu delikatna, mleczna pianka.
Składniki:
- Świeżo zmielona kawa ziarnista (ja wybrałam Tchibo Sicilia Style)
- Mleko (2% – 3,2% tłuszczu)
- Spieniacz do mleka ręczny lub elektryczny
Przygotowanie:
- Mleko podgrzej w garnku (nie dopuść do jego zagotowania).
- Gorące mleko spień za pomocą spieniacza.
- Wlej mleko do szklanki (pozostaw odrobinę mlecznej pianki).
- Zaparzoną kawę wlej ostrożne do szklanki wypełnionej mlekiem
- Nałóż pozostałą mleczną pianką.
Jak uzyskać idealne warstwy Latte Macchiatto?
Podczas przygotowania Latte Macchiatto należy pamiętać o tym, że to, co najcięższe zawsze opada na dno. Właśnie dlatego zaczynamy od mleka. Następnie dodajemy kawę – uwaga, nie może być ona chłodniejsza od mleka, a na koniec dodajemy mleczną piankę, która jest najlżejsza.
Jeśli masz ochotę na urozmaicenie klasycznego przepisu, na dno szklanki możesz dodać syrop cynamonowy lub czekoladowy, a wierzch napoju posypać uprażonymi migdałami.