Właśnie czytasz

Trudno się oprzeć: latte macchiato z super serowym paluchem

719  
Udostępnij: 

Trudno się oprzeć: latte macchiato z super serowym paluchem

Myślę, że nie jestem jedyną osobą na świecie, która uważa latte macchiato za niemal pełnoprawny deser. Dlatego dla odmiany postanowiłam zaserwować je z czymś słonym. Mogę powiedzieć tylko jedno: tej kombinacji trudno się oprzeć!

2. 8. 2020 2 Min czytania Redakcja
Trudno się oprzeć: latte macchiato z super serowym paluchem

Serowy paluch prezentuje się niezwykle kusząco, a każdy, kto próbował już upiec coś z ciasta francuskiego, może jedynie potwierdzić, że nie chodzi o nic szczególnie wymagającego.

Przepis na super serowe paluchy

Słony dodatek sprawi przyjemność każdemu, kto nie lubuje się w przesadnie słodkich kombinacjach. Zadbaj o dobrej jakości sery, które zapewnią doskonały smak przekąsce.

Czas przygotowania:
max. pół godziny

Składniki (5 porcji – około 10 paluchów)

  • 50 g łagodnego sera cheddar
  • 50 g parmezanu
  • 50 g sera gouda
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka białych nasion sezamu
  • 1 łyżeczka czarnych nasion sezamu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Przygotuj składniki: zetrzyj wszystkie sery na tarce i roztrzep jajko.

  1. Posmaruj ciasto francuskie jajkiem, połowę arkusza posyp równomiernie wszystkimi rodzajami sera. Następnie złóż ciasto na pół (pustą częścią przykryj tę posypaną) i dociśnij. Polecam złożyć ciasto wzdłuż krótszego boku. Można je złożyć również wzdłuż dłuższego boku, ale wtedy wyjdą strasznie długie paluchy. Złożone ciasto przetnij na pasy o szerokości około 1,5 cm.
  2. Każdy kawałek ostrożnie poskręcaj – minimum pięć razy. Znów trochę dociśnij i ułóż paluchy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostaw między nimi odstępy, by nie zlepiły się podczas pieczenia.

  1. Każdego palucha posmaruj jajkiem i posyp sezamem.
  2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 7-10 minut, aż paluchy się przyrumienią.

Paluchy możesz podawać do kawy jeszcze ciepłe i chrupiące. Jeśli nie zjesz wszystkich od razu, następnego dnia też będą smakować wyśmienicie.

Wariacje w zależności od stanu lodówki

  • Każdy twardy lub półtwardy ser nada paluchom innego, wyrazistego smaku, dlatego możesz wypróbować także takie sery, jak ementaler, Królewski, tylżycki lub inny ulubiony.
  • Jeśli nie masz sezamu, możesz posypać paluchy kminkiem, makiem lub gruboziarnistą solą.

Gdy paluchy stygną, czas na przygotowanie kawy. Polecam aromatyczną klasykę w postaci Latte Macchiatto, której słodki smak idealnie będzie kontrastował z wyrazistym charakterem serowej przekąski. Wystarczy kilka prostych kroków, aby w zaciszu własnej kuchni przygotować pyszną kawę jak z kawiarni.

Sprawdź też: Dieta pudełkowa, którą przygotujesz w domu

Latte Macchiatto

Ten gorący napój składa się z trzech warstw: na samym dole gorące mleko, następnie warstwa espresso, a na wierzchu delikatna, mleczna pianka.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej w garnku (nie dopuść do jego zagotowania).
  2. Gorące mleko spień za pomocą spieniacza.
  3. Wlej mleko do szklanki (pozostaw odrobinę mlecznej pianki).
  4. Zaparzoną kawę wlej ostrożne do szklanki wypełnionej mlekiem
  5. Nałóż pozostałą mleczną pianką.

Jak uzyskać idealne warstwy Latte Macchiatto?


Podczas przygotowania Latte Macchiatto należy pamiętać o tym, że to, co najcięższe zawsze opada na dno. Właśnie dlatego zaczynamy od mleka. Następnie dodajemy kawę – uwaga, nie może być ona chłodniejsza od mleka, a na koniec dodajemy mleczną piankę, która jest najlżejsza.

Jeśli masz ochotę na urozmaicenie klasycznego przepisu, na dno szklanki możesz dodać syrop cynamonowy lub czekoladowy, a wierzch napoju posypać uprażonymi migdałami.

 

Przeczytaj również

Kawa z cynamonem na 3 sposoby
Kawa z cynamonem na 3 sposoby3748
Ciastka z kremem kawowym
Ciastka z kremem kawowym3724
Orzeźwiający eksperyment z kawą: cytrynowe cold brew
Orzeźwiający eksperyment z kawą: cytryno…1842
Kolejne artykuły