Właśnie czytasz

Lasagne w 3 wersjach: klasyczna, wegetariańska i bez użycia mąki

1257  
Udostępnij: 

Lasagne w 3 wersjach: klasyczna, wegetariańska i bez użycia mąki

Niedawno wróciliśmy z mężem ze słonecznych Włoch, skąd pochodzi to boskie danie. Oczywiście, próbowałam lasagne w Rzymie i starałam się jak najbardziej zbliżyć przepis, abyście i Wy mogli wyczarować odrobinę Włoch w swoich domach. W naszym kraju najbardziej znany jest klasyk z mięsem mielonym. Przygotowałam dla Was również przepis na wegetariańską lasagne ze szpinakiem, a także wersję całkowicie bezmączną. W tym ostatnim przepisie szerokie pasy makaronu są zastąpione plastrami smażonego bakłażana.

6. 5. 2022 4 Min czytania Redakcja
Lasagne w 3 wersjach: klasyczna, wegetariańska i bez użycia mąki

Podstawową zasadą klasycznej pieczonej lasagne jest pokrywanie warstw makaronu sosem beszamelowym i sosem bolońskim, ale jest wiele innych wariantów tego dania. Niezależnie od tego, czy używasz świeżego makaronu czy makaronu suszonego, nie gotuj go przed pieczeniem. Bez obaw – zmiękną podczas pieczenia. Najlepiej jest też użyć do zapiekania formy, w której makaron idealnie się zmieści, ale jeśli takiej nie masz, nic się nie dzieje. W razie potrzeby makaron do lasagne można łatwo pokroić.

Czym jest beszamel?


Sos beszamelowy pierwotnie był podstawą kuchni francuskiej, ale od dawna jest popularny nie tylko we Francji czy Włoszech. Przygotowuje się go z masła, mąki, mleka i gałki muszkatołowej. W zależności od konsystencji, może stanowić bazę sosów i zup, ale można go również używać jako dodatek do mięs. Ma naprawdę szeroki wachlarz zastosowań. Polecam spróbować np. pieczonego kalafiora z beszamelem i dodatkiem sera, co dla mnie jest absolutnym numerem jeden.

Klasyczny przepis na lasagne z mieloną wołowiną

Ten wariant jest zazwyczaj najbardziej popularny i wcale mnie to nie dziwi. To klasyka, której nikt się nie oprze.

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 3 cebule dymki
  • 80 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • Sól
  • Pieprz mielony

Składniki na beszamel:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • Sól
  • Gałka muszkatołowa

Dodatkowo potrzebujesz:

  • Makaron lasagne
  • Parmezan

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż mięso mielone.
  2. Dodaj drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w plasterki cebulę dymkę. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodaj przecier pomidorowy i pokrojone pomidory.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podsmażaj wszystko na małym ogniu przez 20-30 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj beszamel. Roztop masło na patelni i wymieszaj je z mąką. Następnie wlej mleko i mieszaj trzepaczką, aż powstanie gładki i gęsty sos, który należy gotować jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dodaj sól do smaku i szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.
  5. Na dno formy nałóż warstwę masy mięsnej, ułóż na niej plastry lasagne, dodaj warstwę sosu beszamelowego, i znów warstwę masy mięsnej, a następnie posyp całość łyżką startego parmezanu. Powtarzaj nakładanie warstw, aż zużyjesz wszystkie składniki.
  6. Wykończ lasagne warstwą beszamelu i mieszanki mięsnej, a na wierzch posyp odrobiną parmezanu.
  7. Przykryj naczynie do pieczenia folią, a następnie piecz wszystko w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut. Na koniec zdejmij folię i piecz przez około 10 minut, aby wierzchnia warstwa była ładnie złocista.

Lasagne można zamrozić


Jeśli nie dasz rady zjeść całej lasagne, podziel ją na porcje i zamroź. Gdy chcesz wyjąć je z zamrażarki i podać, rozgrzej piekarnik do 180°C i włóż rozpakowaną lasagne prosto z zamrażarki do naczynia do pieczenia. Po upieczeniu będzie smakowała tak samo dobrze jak ta świeża.

Wegetariańska lasagne ze szpinakiem i ricottą

Mimo, że nie jesteśmy wegetarianami, lubię od czasu do czasu przygotowywać lasagne w wersji wegetariańskiej. Myślę, że najlepsza jest ze szpinakiem.

Składniki na masę szpinakową:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 200 g baby szpinaku
  • sól i pieprz

Składniki na beszamel:

  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • Sól
  • Gałka muszkatołowa

Dodatkowo potrzebujesz:

  • Płaty makaronu lasagne
  • Parmezan
  • 150 g ricotty

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż na niej drobno posiekaną cebulę.
  2. Gdy cebula zarumieni się, dodaj szpinak. Jeśli wypuści trochę wody, poczekaj, aż wyparuje. Na koniec dodaj soli i pieprzu do smaku.
  3. Przygotuj beszamel. Roztop masło na patelni i wymieszaj z nim mąkę. Dodaj mleko i mieszaj trzepaczką, aż powstanie gładki, gęsty beszamel. Gotuj przez około 2 minuty.
  4. Beszamel posól do smaku i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.
  5. Cienką warstwę beszamelu wyłóż na dno prostokątnej formy do pieczenia, połóż na niej plastry lasagne, ponownie nałóż warstwę beszamelu i szpinaku, a następnie posyp całość łyżką startego parmezanu. Powtarzaj proces, aż zużyjesz wszystkie składniki.
  6. Wykończ lasagne warstwą beszamelu i ricotty. Na koniec posyp wierzch parmezanem.
  7. Przykryj naczynie do pieczenia folią aluminiową i piecz wszystko w temperaturze 180°C przez około 35-45 minut, następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne około 10 minut na złoty kolor.

Naturalnie bezglutenowa lasagne z bakłażana – bez makaronu

Można powiedzieć, że lasagne z bakłażana to taki dietetyczny wariant tego klasycznego dania. Przyznam szczerze, że wolę ją nawet bardziej niż tę klasyczną. A jeśli masz grilla, spróbuj przygotować ją jako dodatek do mięsa lub sera halloumi, to połączenie idealne.

Składniki na bazę:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + odrobinę do wysmarowania formy
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (tymianek, rozmaryn, itd.)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 średnie bakłażany
  • Sól

Składniki na wykończenie:

  • 125 g mozzarelli
  • 200 g sera feta
  • Świeża bazylia

Przygotowanie:

  1. Pokrój bakłażana w plastry o grubości około 0,5 cm. Posól je z obu stron i pozwól im wypuścić odrobinę wody przez 15-20 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj bazę pomidorową. Drobno posiekaną cebulę podsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek. Gdy lekko się zeszkli, dodaj pokrojone pomidory i świeże zioła. Pozwól tej mieszaninie bulgotać na małym ogniu przez 10-15 minut, aby trochę zgęstniała.
  3. Bakłażany osusz z obu stron ręcznikiem papierowym i usmaż na sucho z obu stron na patelni.jak vypotit lilek
  4. Sery zetrzyj na grubej tarce. Blachę przetrzyj oliwą z oliwek i ułóż w niej warstwę bakłażana, wylej na nią mieszankę pomidorową, a następnie wyłóż połowę startej fety. Na wierzch dodaj świeże liście bazylii.
  5. Powtórz kolejną warstwę, używając mozzarelli zamiast fety.
  6. Ostatnią warstwę wykończ resztą sera feta, tylko nie dodawaj już bazylii, ponieważ mogłaby się przypalić w piekarniku.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. Po upieczeniu ostudź lekko i udekoruj bazylią.

Który przepis skradnie Twoje kubki smakowe? A może wypróbujesz je wszystkie? Życzę smacznego!

Kuchnia pełna smaków

Kuchnia pełna smaków

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły