Właśnie czytasz

Kwitnąca focaccia – danie, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa

21773  
Udostępnij: 

Kwitnąca focaccia – danie, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa

We Włoszech na każdym kroku natknąć się można na Focaccię. Podstawowa receptura opiera się na użyciu minimum składników, ale jej smak zachwyca nawet najbardziej wymagających. Tym razem upieczemy ją w sposób nietradycyjny!

5. 9. 2020 4 Min czytania Redakcja
Kwitnąca focaccia – danie, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa

Mówi się, że foccaccia to pierwsza rzecz, jaką Włosi o poranku moczą w filiżance cappuccino. Jest tak popularna, że można ją spotkać we włoskich restauracjach przez cały dzień – w postaci kanapek, przyprawionych i zdobionych przystawek czy nawet słodkich deserów.

My też polubiliśmy focaccię za jej prostotę i smak. Najbardziej smakuje nam świeżo upieczona i polana tylko oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego. Świetnie komponuje się z lampką dobrego wina. Gdy zostaje nam do następnego dnia, przecinamy ją na pół, napełniamy szynką, serem, świeżymi lub suszonymi pomidorami i pieczemy – w ten sposób powstaje pyszne śniadanie, które uwielbia cała nasza rodzina.

Co najczęściej dodajemy do klasycznego ciasta

Najbardziej podstawową wersją jest genueńska focaccia, która jest obficie posmarowana oliwą z oliwek z dodatkiem gruboziarnistej soli. Dzięki zastosowaniu podstawowych, tanich składników i długiej trwałości, naprawdę każdy mógł sobie pozwolić na jej przygotowanie.

Z podstawowego przepisu można tworzyć różne wariacje tej potrawy:

  • Focaccia z cebulą – świetnie smakuje, gdy drobno posiekaną cebulę zeszklisz na maśle. Następnie dodaj ją bezpośrednio do ciasta. Podczas pieczenia cebula wypuści do focacci dużo smaku i aromatu.
  • Focaccia z oliwkami lub rozmarynem i serem – chyba najpopularniejszy wariant. Podobnie jak w przypadku focacci z cebulą, składniki można dodać bezpośrednio do ciasta lub użyć ich do dekoracji przed pieczeniem. Oliwki i rozmaryn można lekko wepchnąć do ciasta, a wierzch posypać serem.
  • Focaccia z suszonymi, drobno pokrojonymi pomidorami, które następnie wymieszasz z ciastem, jest naprawdę bardzo dobra. Najlepsze jest to, że suszone pomidory można łączyć z różnymi innymi składnikami, według uznania.
  • Focaccia z plastrami ziemniaków to prosty i naprawdę sycący obiad. Przed pieczeniem ułóż cienkie plasterki ziemniaków bezpośrednio na ciasto, a następnie dodaj trochę ziół, pieprzu i soli.

Focaccia na słodko

Czy wiesz, że focaccię możesz podać również na słodko? Wystarczy, że dodasz do ciasta odrobinę cukru i trochę mleka. Możesz też dodać odrobinę czekolady lub innych, ulubionych dodatków.

Sprawdź też: Przepis na chleb na zakwasie

Hit tego roku – kwitnąca focaccia

Może gdzieś już widziałaś kwitnącą focaccię. W tym roku stała się prawdziwym hitem i wcale się nie dziwimy, bo to naprawdę wygląda nieziemsko. Ilekroć podajemy ją gościom, zawsze są zachwyceni.

rozkvetlá focaccia

Co to właściwie jest? To klasyczna focaccia, którą można upiec w kwadratowej formie na blasze do pieczenia, okrągłą na patelni z żaroodpornym uchwytem lub po prostu rozciągnąć w dłoniach ciasto w wydłużony owal. Jednak to nie jej kształt gra tu największą rolę, ale dekoracja, która przypomina kwitnącą łąkę. To nie tylko wygląda pięknie, ale też zachwyca bogactwem smaku.

Jak ozdobić taką focaccia? Możesz użyć jadalnych kwiatów i różnych ziół. My najbardziej lubimy dekorować ją kwiatami lukrecji, ponieważ wyglądają pięknie, są jadalne, a dodatkowo rosną w naszym ogrodzie. :-) Jeśli jednak nie masz pod ręką żadnych jadalnych kwiatów, nie martw się. Z warzyw, które na pewno masz w domu, możesz też stworzyć piękną dekorację „łąkową”. Bardzo ładnie prezentują się plastry czerwonej cebuli, szparagi, papryka, bataty, pomidory, kawałkiczosnku, ale także pieczarki, cukinia czy bakłażan. Wyobraźnia nie ma granic.

jadalne kwiaty

Gdzie szukać inspiracji?


Możesz zainspirować się naszą focaccią, ale jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej kolorowe danie z różnymi warzywami, możesz zajrzeć tutaj.

Przepis na kwitnącą focaccię

Foccacia nie wymaga wiele pracy, a efekt „wow” gwarantowany! Z wymienionych składników otrzymasz danie dla 4-6 osób. Na przygotowanie potrzebujesz dodatkowo około 20 minut, a na wyrośnięcie ciasta 60 – 90 minut.

Składniki:

  • 630 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 15 g soli
  • 10 g cukru
  • 400 ml wody
  • 56 g oliwy z oliwek + odrobina na wierzch
  • sól gruboziarnista do posypania
  • mieszanka ziół lub warzyw do ozdoby (my użyliśmy kwiatów lukrecji i nagietka, kopru włoskiego, tymianku, rozmarynu)

Wieczorem przygotuj ciasto na rano


Planujesz podać focaccię na śniadanie lub na obiad i chcesz, aby była naprawdę świeża, a jednocześnie nie masz ochoty przygotowywać jej z samego rana? Ciasto przygotuj wieczorem i wstaw do lodówki. Rano wystarczy je wyłożyć na blachę godzinę przed pieczeniem i odstawić w ciepłe miejsce.

focaccia

Przygotowanie:

  1. Do małej miski wrzuć świeże drożdże, dodaj szczyptę mąki, cukru i zalej letnią wodą. Pozostaw na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier. Dodaj wodę, oliwę, zaczyn drożdżowy i dobrze wymieszaj.
  3. Ciasto wyrabiaj przez co najmniej 10 minut. Możesz do tego użyć robota lub zrobić to ręcznie.
  4. Ciasto przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia (lub na całą noc do lodówki).
  5. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, lekko skrop oliwą z oliwek i wyłóż wyrośnięte ciasto na blachę.
  6. Rozciągnij lub rozwałkuj ciasto na całej blasze do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, dodaj szczyptę gruboziarnistej soli i ułóż wszystkie zioła na cieście po czym lekko je przyciśnij dłonią.
  7. Palcami zrób małe dołeczki w cieście. Piecz w piekarniku przez 30 minut na złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na chwilę do ostygnięcia.

Niezależnie od tego, czy wolisz focaccię zamiast chleba na śniadanie, czy też w formie faszerowanej przystawki, wierzymy, że zakochasz się w niej tak samo jak całe Włochy.

Sprawdź też: Jak przygotować krewetki?

Kuchnia pełna smaku

Kuchnia pełna smaku

Sprawdź ofertę

Przeczytaj również

Smakowa kawa mrożona – sprawdzone sposoby, jak ją osłodzić
Smakowa kawa mrożona – sprawdzone …4220
Letni puchar pełen chrupiących bez do popołudniowej kawy
Letni puchar pełen chrupiących bez do po…5601
Nasze dzieci uwielbiają żelki. Mam przepis na zdrową wersję
Nasze dzieci uwielbiają żelki. Mam przep…11264
Kolejne artykuły