Właśnie czytasz

Delikatna beza z kremem, czekoladowym spaghetti i pomarańczowym kawiorem

3267  
Udostępnij: 

Delikatna beza z kremem, czekoladowym spaghetti i pomarańczowym kawiorem

Dziś chcę zaprosić Cię w podróż po kuchni molekularnej. Pokażę Ci, jak w banalnie prosty sposób wyczarować pyszności na talerzu.

22. 8. 2021 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Delikatna beza z kremem, czekoladowym spaghetti i pomarańczowym kawiorem

Na początku sama myśl o kuchni molekularnej w moim domu powodowała ciarki na moim ciele. Zastanawiałam się, jak ja dam radę, skoro takie „wyniki” eksperymentów kulinarnych podawane są w najlepszych restauracjach świata. Po pierwszym udanym przepisie już wiem, że niepotrzebnie się martwiłam. Wszystko jest szybkie, łatwe i do tego naprawdę smaczne. Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoją rodzinę lub gości czymś niecodziennym, wypróbuj przepis na pyszny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale także rozbudza pozostałe zmysły.

Przepis na bezę z kremem otuloną czekoladowym spaghetti i pomarańczowym kawiorem

Do przygotowania pysznego deseru będziesz potrzebować „magicznego” składnika, z którym każdy potrafi wyczarować kulinarne cuda w prosty sposób. Mowa tu o agarze, czyli roślinnej substancji żelującej.

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 150 g cukru pudru

Składniki na czekoladowe spaghetti:

  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 3 g agaru
  • 175 ml wody

Dodatkowo:

  • miska z zimną wodą (można dodać kilka kostek lodu)
  • 2 długie rurki (najlepiej kupione w aptece, np. te do kroplówki)
  • 1 duża strzykawka

Składniki na pomarańczowy kawior:

  • 120 g soku pomarańczowego
  • 2 g agaru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 1 strzykawka
  • sitko
  • szklanka z zimną wodą

Teraz czas na przygotowanie bezy:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 100°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier puder, dalej ubijając. Masę bezową przełóż na przygotowaną blachę, włóż ją do piekarnika i piecz przez 3 h w temperaturze 100°C. Gotową bezę pozostaw do ostygnięcia.

Następnie kolej na czekoladowe spaghetti:

Wlej do garnka 175 ml wody i wymieszaj z agarem. Doprowadź miksturę do wrzenia. Dodaj kostki czekolady, wymieszaj całość i odstaw mieszankę na bok. Gotową masą wypełnij strzykawkę, a następnie jej zawartość przeciśnij do rurek. Rurki wypełnione czekoladą włóż do naczynia z zimną wodą. Poczekaj 4 minuty, następnie strzykawką z powietrzem wypchaj zawartość z rurki. Gotowe spaghetti odstaw na bok.

Ostatni krok to pomarańczowy kawior:

Schłodź olej rzepakowy – najlepiej zostawić go na noc w lodowce lub włożyć go do zamrażarki na 30 minut przed gotowaniem. Sok pomarańczowy (ja użyłam napoju Frugo) wlej do garnka i wymieszaj z agarem. Doprowadź całość do wrzenia. Gotową mieszanką wypełnij strzykawkę. Następnie wyciągnij z lodówki lub zamrażarki zimny olej i wstrzyknij do niego krople pomarańczowej mieszanki.
Gotowy „kawior” delikatnie wyciągnij sitkiem i włóż do szklanki z zimną wodą, a następnie przełóż na talerzyk.

Gotową bezę przełóż na talerz, udekoruj ulubionym kremem (ja zrobiłam bitą śmietanę z serkiem mascarpone), na koniec ozdób wszystko czekoladowym spaghetti i kawiorem z soku pomarańczowego.

Spróbuj też innych soków

Owocowy kawior możesz przygotować również z innych soków, dzięki czemu uzyskasz go w różnych kolorach. :-)

Jestem też pewna, że zaangażowanie dzieci do pomocy w przyrządzaniu przepisów z kuchni molekularnej będzie dla nich ciekawym doświadczeniem. Prócz świetnej zabawy, spędzicie wspólnie czas i wzmocnicie więzi. :-) Ja już dziś wiem, że polubiłam się z tego typu eksperymentami i cieszę się, że mogłam się nimi z Wami podzielić!

Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły