Właśnie czytasz

Krewetek nie trzeba się bać! Naucz się je poprawnie obierać i gotować

17303  
Udostępnij: 

Krewetek nie trzeba się bać! Naucz się je poprawnie obierać i gotować

Krewetki po prostu kochamy. Bez względu na to, czy przygotowujemy je na grilu w środku lata czy też gotujemy je w garnku zimą, ich smak przypomina nam urlop nad morzem. Wiele osób ma jednak obawy przed ich gotowaniem - według mnie zupełnie niepotrzebnie.

1. 8. 2020 3 Min czytania Redakcja
Krewetek nie trzeba się bać! Naucz się je poprawnie obierać i gotować

1Pracy z krewetkami trzeba się nauczyć. Jednym nie sprawia to żadnego problemu już za pierwszym razem, inni potrzebują kilka prób zanim dojdą do perfekcji. Najważniejsze jest, aby nauczyć się poprawnego oczyszczenia krewetek i ich przygotowania – a dobry przepis to podstawa, aby nie zrazić się na samym starcie. Przygotowaliśmy kilka podstawowych porad, aby przygotowanie owoców morza nie było udręką, a gotowa potrawa zachwycała smakiem każdego.

Na początku należy umieć rozpoznać krewetki na podstawie ich wyglądu. Te, które mają szare zabarwienie są surowe i nie poddane termicznej obróbce, natomiast różowe krewetki są już ugotowane. W sklepach znajdziemy zarówno obrane owoce morza, które z pewnością zaoszczędzą czas przy gotowaniu, ale możemy wybrać całe sztuki z główkami, które wymagają odpowiedniego oczyszczenia przed ich przygotowaniem. My zawsze wybieramy surowe i polecamy wybierać te z główkami. Podczas przygotowywania dania z krewetek uzyskujemy dzięki temu więcej smaku.

Jak oczyścić krewetki?

Jeśli zdecydujesz się oczyścić krewetki jeszcze przed gotowaniem, wypróbuj naszą metodę. To naprawdę proste i nie musisz się obawiać, że coś pójdzie nie tak.

jak na krevety

  1. W pierwszej kolejności urwij główki.
  2. Następnie usuń pancerz odrywając go kciukiem wzdłuż brzucha aż do ogona. Ten możesz także usunąć, ale nie jest to konieczne. Podczas spożywania posiłku każdy może go zdjąć sam, a krewetki będą się prezentowały dużo lepiej.
  3. Najważniejszym krokiem jest usunięcie jelita. Możesz je wyjąć palcami lub wykałaczką. Jeśli to nie działa, sięgam po nóż, którym delikatnie nacinam grzbiet i wyciągam jelito.

Główki możesz jeszcze wykorzystać

Nigdy nie wyrzucamy główek i pancerza. Najczęściej odkładam je na bok i gotuję z nich wywar. To właśnie w nich kryje się najwięcej aromatu.

Spaghetti z krewetkami

Ten przepis, podobnie jak obieranie krewetek :-), nie jest trudny. Uwielbiamy łączyć je z białym winem i natką pietruszki. To nasza podstawa bez względu na to, czy przygotowujemy spaghetti z krewetkami, włoskie risotto czy podajemy je jako oddzielne danie. Składniki w przepisie wystarczają na 4 porcje, a samo gotowanie nie zabierze Ci więcej niż 30 minut.

Składniki:

  • 320 g makaronu spaghetti
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 g całych krewetek
  • 150 ml białego wina
  • garść natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + odrobina na wierzch dania

Przygotowanie:

  1. Nastaw wodę na makaron, a następnie ją posól. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  3. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je pokrój. W pierwszej kolejności zeszklij cebulę, po czym na minutę dodaj do niej czosnek.
  4. Dodaj całe krewetki, sól oraz pieprz i zalej wszystko białym winem. Poczekaj, aż odparuje się alkohol.
  5. Z ugotowanego makaronu odlej ¼ chochli wody i dodaj ją do krewetek. Jest w niej skrobia, która doskonale zagęści sos.
  6. Pietruszkę posiekaj i dodaj ją do krewetek, po czym zmniejsz ogień i dodaj sok z cytryny.
  7. Ugotowany makaron przedzeć i wymieszaj z krewetkami na patelni lub w garnku. Dodaj oliwę z oliwek, a w razie potrzeby posól jeszcze całość.

Co z obieraniem krewetek?


Tak jak już pisaliśmy wcześniej, zazwyczaj wykorzystujemy krewetki w całości, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Jeśli jednak nie chcesz ich obierać przy stole, możesz je obrać przed gotowaniem lub przed wymieszaniem ich z makaronem.

Gdzie kupujemy krewetki?

Krewetki najczęściej kupujemy w supermarkecie lub w sklepach rybnych, tak aby mieć pewność, że są świeże. Krewetki, jeśli nie są zamrożone, bardzo szybko się psują. Nie musisz się też obawiać kupując mrożone owoce morza. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby kupować je od pewnych sprzedawców, a podczas rozmrażania krewetek należy zachować ostrożność, aby mięso zachowało swoją wysoką jakość. Świeże krewetki z kolei należy trzymać w lodówce i bardzo szybko spożyć.

Gotuj krótko


Bez względu na to, czy przygotowujesz krewetki według naszego przepisu czy też chcesz je dodać do innych dań, pamiętaj żeby nie trzymać ich na ogniu zbyt długo, gdyż mogą się stać gumowe. Warto też wiedzieć, że nieobrane krewetki można gotować nieco dłużej – są bardziej soczyste.

Inne kombinacje smakowe

Wprawdzie najbardziej lubimy połączenie krewetek z białym winem, ale można je przygotowywać dosłownie na milion sposobów. Doskonale smakują w towarzystwie chili i imbiru, limetki i kolendry lub dodane do tajskiego curry z kokosowym mlekiem. Również w tym przypadku najlepiej dodać je pod koniec gotowania, aby mięso zachowało delikatność. Przygotowując sosy i zupy dobrze jest obrać krewetki przed wrzuceniem ich do garnka, a z pozostałych główek i pancerzy przygotować wywar, który będzie stanowił podstawę dania. Jeśli jednak planujesz wrzucić je na patelnię lub na grilla, polecamy pozostawić je w całości bez obierania.

Sprawdź też: Chleb na zakwasie

Atmosfera jak nad morzem

Atmosfera jak nad morzem

Sprawdź nową kolekcję na Tchibo.pl i nastrój się na wakacje

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły