Właśnie czytasz

Naucz się zdobić wypieki kremem za pomocą końcówek cukierniczych

17351  
Udostępnij: 

Naucz się zdobić wypieki kremem za pomocą końcówek cukierniczych

Końcówki cukiernicze pamiętam jeszcze z dzieciństwa – wtedy przy ich pomocy ozdabiano torty. Cieszę się, że nie poszły one w niepamięć, mimo że cukierniczy styl dekorowania nieco się zmienił. Ja używam ich głównie do ozdabiania babeczek i ciast lub do przygotowania bez.

1. 12. 2021 4 Min czytania Redakcja
Naucz się zdobić wypieki kremem za pomocą końcówek cukierniczych

Aby wyszedł naprawdę ładny kształt dekoracji, musisz mieć przygotowany dobry krem. Najlepiej sprawdza się bita śmietana lub podstawowy krem maślany z białkami, do którego ja dodaję jeszcze serek mascarpone – dzięki temu jest lżejszy, a nadal niezwykle prosty w wykonaniu. Jeśli jednak chcesz uzyskać bardzo sztywny krem, wybierz ten maślany.

Przepis na krem mascarpone

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone (z lodówki)
  • 200 g śmietany do ubijania (z lodówki)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Do misy robota wrzuć mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
  2. Ubij lekko składniki, po czym dodaj śmietankę i kontynuuj ubijanie, aż do momentu uzyskania sztywnego kremu.

Kremowe wskazówki

Do kremu mascarpone można również dodać cytrynowy krem lemon curd lub słony karmel. Jeśli chcesz użyć żelowych barwników spożywczych, wybierz krem maślany.

Przepis na krem maślany z białkami i mascarpone

Składniki:

  • 300 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 160 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 20 g cukru
  • 2 białka

Przygotowanie:

  1. Przygotuj metalową miskę do kąpieli wodnej. Wrzuć do niej białka i cukier. Podgrzej wszystko do temperatury 71 stopni (do pomiaru użyj termometru kuchennego), ciągle mieszając.
  2. Przelej masę do miski robota i ubij je. Kiedy uzyskasz konsystencję bardzo twardego śniegu, możesz zacząć dodawać pokrojone w kostkę masło, pamiętając o ciągłym ubijaniu.
  3. Nie zdziw się, jeśli krem ​​miejscami stanie się bardziej płynny – po kilku minutach zmieni się w idealnie sztywną konsystencję.
  4. Dodaj 3 łyżki serka mascarpone i ponownie ubij masę, aż składniki połączą się ze sobą. Mascarpone dodawaj do kremu stopniowo, najlepiej za pomocą łyżki, do momentu aż w całości połączy się z kremową bazą.

Kolorowo = wesoło

Kiedy chcę uzyskać kolorowy krem, sięgam po żelowe barwniki spożywcze i zawsze dodaję ich tylko małą kroplę – są bardzo intensywne, a kremy lepiej prezentują się w pastelowych odcieniach. Jeśli chcesz uzyskać efekt ombre, wypełnij rękaw cukierniczy 2-4 kolorami i nałóż je szpatułką na bokach rękawa. Piękny efekt po wyciśnięciu masy gwarantowany.

Jak wybrać podstawowy sprzęt do zdobień

Na początek będziesz potrzebować dwóch podstawowych elementów dekoracyjnych końcówek o różnych kształtach i rękawa cukierniczego.

jaký tvar dělá jaká špička

Na rynku jest niezliczona ilość różnych końcówek cukierniczych, ja jednak polecam unikać plastikowych, z którymi bardzo ciężko się pracuje. Zamiast nich zawsze używam metalowych.

Jeśli chodzi o rękawy cukiernicze, wybieram te o rozmiarze 30-40 cm. Wiele zależy też od tego, co chcesz przygotować. Jeśli potrzebujesz napełnić rękaw dużą ilością kremu, polecam wybrać te większe. Dzisiaj można również zakupić rękawy wykonane z tkaniny, które są ekologiczne i po użyciu można je łatwo wyprać, po czym użyć ponownie.

Ćwicz różne kształty i wzory

Każda końcówka może stworzyć kilka rodzajów zdobień. Dodatkowo bardzo często używam ich podczas nakładania kremu na korpusy tortów do tego celu wystarczy ta najprostsza, okrągła, dzięki której stworzysz spiralę i równomiernie rozprowadzisz krem po całym cieście. W okresie przedświątecznym, kiedy najczęściej piekę ciasteczka i pierniczki, korzystam głównie z końcówek służących do wykonywania precyzyjnych dekoracji.

zdobicí špičky

Najlepszym sposobem napełnienia rękawa jest umieszczenie go w wysokim naczyniu i zagięcie jego brzegów na krawędziach tegoż naczynia. Dzięki temu podczas przekładania kremu rękaw pozostaje przez cały czas otwarty. Po wypełnieniu słodką masą, po prostu chwytam za górną część rękawa i zaciskam ją gumką. Podczas nakładania kremu na ciasto lewą ręką podtrzymuję końcówkę cukierniczą, a rękaw wypełniony kremem trzymam w prawej ręce, delikatnie wyciskając z niego masę.

Przepis na bezy

Składniki:

  • 2 białka
  • 115 g cukru
  • szczypta soli
  • ocet

Przygotowanie:

  1. Miskę, w której będziesz ubijać białka, przetrzyj octem: zawsze nakładam kilka kropel na ręcznik papierowy i dokładnie odtłuszczam naczynie.
  2. Białka razem ze szczyptą soli przełóż do miski i zacznij ubijać na średnich obrotach.
  3. Kiedy białka zaczną nabierać jaśniejszego koloru, zacznij stopniowo dodawać cukier. Zwróć uwagę, aby przed dosypaniem kolejnej porcji wszystko dobrze się ubiło.
  4. Ubijaj białka, aż do momentu, gdy będą idealnie sztywne i lśniące (testem jest odwrócenie miski do góry nogami i sprawdzenie, czy masa z niej nie wypływa).
  5. Ubitymi białkami napełnij rękaw cukierniczy i za pomocą końcówki do zdobienia uformuj bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Czas pieczenia zależy od ich wielkości. Ja je piekłam w 100 stopniach przez około 70-80 minut. Gotowe bezy muszą się dać łatwo odkleić od papieru.

Jeśli chcesz zrobić tęczowe bezy, wystarczy do części białek dodać barwnik spożywczy i tak przygotowaną masą pokryć wewnętrzne ściany rękawa cukierniczego. Następnie dodaj pozostały, biały krem. Zasada jest tu podobna, jak w przypadku kremu maślanego.

Mam nadzieję, że tych kilka wskazówek pomoże Ci w tym roku stworzyć przepiękne dekoracje na wszystkich świątecznych wypiekach. Życzę Ci dobrej zabawy przy ich zdobieniu! :-)

Przy świątecznym stole

Przy świątecznym stole

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria do jadalni i praktyczne gadżety kuchenne, dzięki którym świąteczne pieczenie i gotowanie będzie czystą przyjemnością.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły