W moim deserze nie znajdziecie rodzynek nasiąkniętych rumem, ale za to dla odmiany zdrową żurawinę i orzechy. Dodatkowo całość posypałam cynamonem, który stworzył idealne połączenie z… kawą! Dokładnie, bo krem, który przyrządziłam, ma wyjątkowy kawowy posmak i z pewnością polubią go wszyscy kawosze.
Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste i myślę, że będzie on doskonały nawet dla największego lenia. Dodatkowo zbliża się Dzień Matki, więc jeśli chcesz zrobić jej niespodziankę i przywołać wspomnienia z dzieciństwa, z tym deserem z pewnością Ci się to uda. Zaczynajmy!
Jak przygotować krem sułtański?
Do przygotowania potrzebnych Ci będzie kilka składników, dwie salaterki i rękaw cukierniczy. Nic poza tym!
Potrzebujesz:
- ok. 600 ml śmietanki 36%
- kawa rozpuszczalna – ilość dobieramy według swojego gustu (ja użyłam kawy Tchibo Barista Instant)
- szklanka cukru pudru
- garść orzechów włoskich
- garść żurawiny
- cynamon
- ziarna kawy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem do uzyskania pożądanej, sztywnej konsystencji. Połowę ubitej śmietany przekładamy do drugiej miski i wkładamy do lodówki, a do reszty dodajemy suchą kawę rozpuszczalną (ilość w zależności od tego, jak mocny smak kawy preferujesz) i miksujemy, aż całość masy będzie gładka, bez żadnych grudek i smug.
Gotowy krem kawowy przekładamy do salaterek i posypujemy żurawiną oraz orzechami. Następnie przekładamy bitą śmietanę do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią nasz deser. Na zakończenie posypujemy go ziarnami kawy i cynamonem, który genialnie dopełni smaku. Na koniec wstawiamy salaterki do lodówki, aby deser się schłodził – wtedy będzie najlepszy!
▶▶ Sprawdź też: Kawa Barraquito
Kawowy krem sułtański smakował wszystkim dorosłym domownikom – był ciekawą alternatywą dla cięższych, zimowych deserów, których szczerze mówiąc mieliśmy już dosyć. Myślę, że wkrótce powtórzę ten pomysł, ale tym razem z kawą smakową albo z owocami, np. truskawkami. ;-) Smacznego!