Właśnie czytasz

Deser naszych mam w nowym wydaniu – kawowy krem sułtański z orzechami, żurawiną i cynamonem

23192  
Udostępnij: 

Deser naszych mam w nowym wydaniu – kawowy krem sułtański z orzechami, żurawiną i cynamonem

Kto z Was lubi mega słodkie desery, ręka do góry! Jestem pewna, że znajdą się tutaj prawdziwi smakosze i wielbiciele takich pyszności. Cała moja rodzina należy do tych osób i to właśnie dla niej testuję różne pomysły, które wpadają mi w ręce. Ostatnio znajoma podzieliła się ze mną pomysłem na krem sułtański, który królował w czasach PRL-u i pomyślałam, że zrobię ten deser, ale koniecznie po swojemu.

23. 5. 2021 2 Min czytania Marta Syczewska
Deser naszych mam w nowym wydaniu – kawowy krem sułtański z orzechami, żurawiną i cynamonem

W moim deserze nie znajdziecie rodzynek nasiąkniętych rumem, ale za to dla odmiany zdrową żurawinę i orzechy. Dodatkowo całość posypałam cynamonem, który stworzył idealne połączenie z… kawą! Dokładnie, bo krem, który przyrządziłam, ma wyjątkowy kawowy posmak i z pewnością polubią go wszyscy kawosze.

Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste i myślę, że będzie on doskonały nawet dla największego lenia. Dodatkowo zbliża się Dzień Matki, więc jeśli chcesz zrobić jej niespodziankę i przywołać wspomnienia z dzieciństwa, z tym deserem z pewnością Ci się to uda. Zaczynajmy!

Jak przygotować krem sułtański?

Do przygotowania potrzebnych Ci będzie kilka składników, dwie salaterki i rękaw cukierniczy. Nic poza tym!

Potrzebujesz:

  • ok. 600 ml śmietanki 36%
  • kawa rozpuszczalna – ilość dobieramy według swojego gustu (ja użyłam kawy Tchibo Barista Instant)
  • szklanka cukru pudru
  • garść orzechów włoskich
  • garść żurawiny
  • cynamon
  • ziarna kawy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem do uzyskania pożądanej, sztywnej konsystencji. Połowę ubitej śmietany przekładamy do drugiej miski i wkładamy do lodówki, a do reszty dodajemy suchą kawę rozpuszczalną (ilość w zależności od tego, jak mocny smak kawy preferujesz) i miksujemy, aż całość masy będzie gładka, bez żadnych grudek i smug.

Gotowy krem kawowy przekładamy do salaterek i posypujemy żurawiną oraz orzechami. Następnie przekładamy bitą śmietanę do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią nasz deser. Na zakończenie posypujemy go ziarnami kawy i cynamonem, który genialnie dopełni smaku. Na koniec wstawiamy salaterki do lodówki, aby deser się schłodził – wtedy będzie najlepszy!

▶▶ Sprawdź też: Kawa Barraquito

Kawowy krem sułtański smakował wszystkim dorosłym domownikom – był ciekawą alternatywą dla cięższych, zimowych deserów, których szczerze mówiąc mieliśmy już dosyć. Myślę, że wkrótce powtórzę ten pomysł, ale tym razem z kawą smakową albo z owocami, np. truskawkami. ;-) Smacznego!

Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły