Właśnie czytasz

Obłędnie pyszne konfitury śliwkowe w 3 wariantach: klasycznym, wytrawnym i z czekoladą!

30371  
Udostępnij: 

Obłędnie pyszne konfitury śliwkowe w 3 wariantach: klasycznym, wytrawnym i z czekoladą!

Za oknem pochmurno i brzydko – co to oznacza? Czyżby koniec wakacji? W związku z tym, że pogody brak, a koniec lata jest najlepszą porą na przygotowanie przetworów ze śliwek (są wtedy bardzo dojrzałe i można je kupić w najlepszej cenie), to zapraszam do mojej kuchni, gdzie pokażę, jak przygotować 3 wersje takich konfitur.

4. 9. 2021 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Obłędnie pyszne konfitury śliwkowe w 3 wariantach: klasycznym, wytrawnym i z czekoladą!

Lato najbardziej kojarzy mi się z sezonowymi owocami, a jeśli już o nich mowa, to nie wyobrażam sobie końcówki tego okresu bez przygotowania domowych powideł ze śliwek. Moja rodzina je uwielbia – zwłaszcza z domowej roboty naleśnikami. Śliwki doskonale komponują się nie tylko w słodkich daniach, ale także z serami i mięsami, dlatego ja zawszę przygotowuję kilka wersji konfitur i chętnie podzielę się z Tobą swoimi sprawdzonymi przepisami. Gotowa? Zatem chodź ze mną do kuchni i przygotujmy je razem!

Gotuj z Tchibo


Do przygotowania poniższych przepisów przydadzą Ci się:

Klasyczne powidła śliwkowe

Są idealne do kanapek, na słodkie, weekendowe śniadania oraz do przełożenia różnego rodzaju ciast.

powidła śliwkowe - składniki

Potrzebujesz:

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina wody

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj.
  2. Wszystkie składniki przełóż do garnka i dodaj bardzo małą ilość wody.
  3. Gotuj na małej mocy, mieszając od czasu do czasu.
  4. Powidła będą gotowe, kiedy zgęstnieją na tyle, że nabrane na łyżkę będą powoli z niej spadać (u mnie zazwyczaj proces ten trwa około 1,5 godziny).
  5. Gotowe powidła przełóż do wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj.

Wskazówka

Jeśli dysponujesz czasem, możesz wcześniej wysuszyć w piekarniku wydrylowane śliwki: przez 1 godzinę w 100 stopniach Celsjusza z włączonym termoobiegiem).

Wytrawna konfitura śliwkowa

Świetnie sprawdza się u nas do serów, mięs i wędlin.

Potrzebujesz:

  • 500 g śliwek
  • 80 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 70 g miodu
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • ½ czerwonej cebuli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do garnka i gotuj na małej mocy, mieszając od czasu do czasu.
  4. Konfitura będzie gotowa, gdy zgęstnieje (u mnie zazwyczaj trwa to około 45 minut).
  5. Gotową, gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

Konfitura śliwkowa z czekoladą

To mój ulubiony przepis i zdecydowany faworyt całej mojej rodziny. Smarujemy nią naleśniki! Mmm, palce lizać…

powidła śliwkowo-czekoladowe

Potrzebujesz:

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 90 g gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości 70% kakao)

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj.
  2. Zblenduj śliwki.
  3. Wszystkie składniki (śliwki, cukier i czekoladę) przełóż do garnka i gotuj na małej mocy, mieszając od czasu do czasu.
  4. Konfitura będzie gotowa, kiedy zgęstnieje (u mnie zazwyczaj trwa to około 1 godziny i 15 minut).
  5. Gotową, gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

Teraz, gdy wszystkie słoiki masz już zakręcone, zapas konfitur na zimę jest już gotowy. Podwójnie cieszy fakt, że zrobione są własnymi rękoma. Spróbuj, nie pożałujesz! :-)

▶▶ Sprawdź też: Przepis na dżem truskawkowy

Wszystko do pieczenia i gotowania

Wszystko do pieczenia i gotowania

Na Tchibo.pl znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz w swojej kuchni.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły