Lato najbardziej kojarzy mi się z sezonowymi owocami, a jeśli już o nich mowa, to nie wyobrażam sobie końcówki tego okresu bez przygotowania domowych powideł ze śliwek. Moja rodzina je uwielbia – zwłaszcza z domowej roboty naleśnikami. Śliwki doskonale komponują się nie tylko w słodkich daniach, ale także z serami i mięsami, dlatego ja zawszę przygotowuję kilka wersji konfitur i chętnie podzielę się z Tobą swoimi sprawdzonymi przepisami. Gotowa? Zatem chodź ze mną do kuchni i przygotujmy je razem!
Gotuj z Tchibo
Do przygotowania poniższych przepisów przydadzą Ci się:
- Zakręcane słoiki do przetworów
- Zestaw lejków do przelania konfitury do słoików
Klasyczne powidła śliwkowe
Są idealne do kanapek, na słodkie, weekendowe śniadania oraz do przełożenia różnego rodzaju ciast.
Potrzebujesz:
- 1,5 kg śliwek węgierek
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina wody
Przygotowanie:
- Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj.
- Wszystkie składniki przełóż do garnka i dodaj bardzo małą ilość wody.
- Gotuj na małej mocy, mieszając od czasu do czasu.
- Powidła będą gotowe, kiedy zgęstnieją na tyle, że nabrane na łyżkę będą powoli z niej spadać (u mnie zazwyczaj proces ten trwa około 1,5 godziny).
- Gotowe powidła przełóż do wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj.
Wskazówka
Jeśli dysponujesz czasem, możesz wcześniej wysuszyć w piekarniku wydrylowane śliwki: przez 1 godzinę w 100 stopniach Celsjusza z włączonym termoobiegiem).
Wytrawna konfitura śliwkowa
Świetnie sprawdza się u nas do serów, mięs i wędlin.
Potrzebujesz:
- 500 g śliwek
- 80 ml wytrawnego czerwonego wina
- 30 ml octu balsamicznego
- 70 g miodu
- łyżeczka cukru trzcinowego
- ½ czerwonej cebuli
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki wrzuć do garnka i gotuj na małej mocy, mieszając od czasu do czasu.
- Konfitura będzie gotowa, gdy zgęstnieje (u mnie zazwyczaj trwa to około 45 minut).
- Gotową, gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
Konfitura śliwkowa z czekoladą
To mój ulubiony przepis i zdecydowany faworyt całej mojej rodziny. Smarujemy nią naleśniki! Mmm, palce lizać…
Potrzebujesz:
- 1,5 kg śliwek węgierek
- 150 g cukru trzcinowego
- 90 g gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości 70% kakao)
Przygotowanie:
- Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj.
- Zblenduj śliwki.
- Wszystkie składniki (śliwki, cukier i czekoladę) przełóż do garnka i gotuj na małej mocy, mieszając od czasu do czasu.
- Konfitura będzie gotowa, kiedy zgęstnieje (u mnie zazwyczaj trwa to około 1 godziny i 15 minut).
- Gotową, gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
Teraz, gdy wszystkie słoiki masz już zakręcone, zapas konfitur na zimę jest już gotowy. Podwójnie cieszy fakt, że zrobione są własnymi rękoma. Spróbuj, nie pożałujesz! :-)
▶▶ Sprawdź też: Przepis na dżem truskawkowy

Wszystko do pieczenia i gotowania
Na Tchibo.pl znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz w swojej kuchni.