Właśnie czytasz

Kawowy tort lodowy na upalne letnie dni

12167  
Udostępnij: 

Kawowy tort lodowy na upalne letnie dni

Gdy za oknem świeci słońce, marzymy tylko o tym, żeby się schłodzić. Stoisko z lodami to obowiązkowy punkt w taką pogodę w każde lato. Żeby nie było zbyt monotonnie, postanowiłam zrobić coś innego. Eksperyment padł na lodowy tort, którego serce stanowi krem o smaku kawy.

9. 7. 2022 2 Min czytania Małgorzata Boroń
Kawowy tort lodowy na upalne letnie dni

To idealna propozycja dla kogoś, kto nie bardzo lubi się z piekarnikiem lub po prostu go nie posiada. Przygotujesz go szybko i łatwo, a efekt przerośnie wszelkie wyobrażenia.

Jeśli tak samo jak ja, jesteś fanem kawy, to koniecznie spróbuj wykonać deser z tego przepisu. Zrobienie tortu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać i jestem pewna, że poradzi sobie z nim nawet początkujący.

Przepis na kawowy tort lodowy

Do tego przepisu zainspirował mnie włoski tort semifreddo. To coś w rodzaju lodów, ale tak naprawdę nie można tego tak nazwać – proces produkcji jest inny. W przeciwieństwie do tego ciasta, lody miesza się podczas produkcji. Kolejną różnicą między tymi dwoma przysmakami jest sposób podania. Lody podaje się gałkami, mrożone ciasto się kroi.

Potrzebujesz:

  • Około 100 g okrągłych biszkoptów
  • Około 100 g małych bez lub 4 większe
  • 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Kakao

Dodatkowo przygotuj:

  • Tortownicę o średnicy około 25 cm
  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Na spodzie ułóż obok siebie okrągłe biszkopty.
  3. W dużej misce ubij na sztywno śmietankę 30%.
  4. Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone, cukier puder i wsyp kawę rozpuszczalną. Wszystko zmiksuj na małych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Uważaj, zbyt długie mieszanie może rozwarstwić krem.
  5. Połowę gotowej masy przełóż na ułożone wcześniej biszkopty.
  6. Następnie rozkrusz bezy tworząc z nich kolejną warstwę tortu.
  7. Na rozkruszone bezy wyłóż drugą połowę kawowej masy.
  8. Tort włóż do zamrażarki na około 10h do całkowitego schłodzenia.
  9. Gotowy udekoruj kakao oraz bezami. Pokrój na kawałki i delektuj się smakiem!

tort lodowy

Wspaniałą rzeczą w tym torcie jest to, że jest gotowy szybko, a przy tym starcza na długo, jeśli oczywiście nie zjemy go od razu. Czasami robię od razu 2 ciasta – jedno na sobotę i niedzielę z kawą, a drugie trzymam w zamrażarce, dzięki czemu nie zaskoczy mnie żadna niespodziewana wizyta gości.

Kuchnia pełna smaków

Kuchnia pełna smaków

W najnowszej kolekcji na Tchibo.pl znajdziesz akcesoria, które pozwolą Ci wyczarować kulinarne cuda.

Do sklepu internetowego
Jeśli podoba Ci się ten artykuł, może Cię też zainteresować
Kolejne artykuły