Właśnie czytasz

Kajmak z delikatną nutą kawy: karmelowy deser w nowej odsłonie

9357  
Udostępnij: 

Kajmak z delikatną nutą kawy: karmelowy deser w nowej odsłonie

Czy Tobie też ślinka cieknie na myśl o słodkiej masie krówkowej? Pamiętam ten deser z dzieciństwa i z sentymentem delektuję się nim do dzisiaj. Zaskakujące jest, jak świetnie komponuje się on z kawą, dlatego dzisiaj przedstawię Ci przepis na słodkość, którą pokochasz od pierwszej łyżeczki.

10. 4. 2021 2 Min czytania Redakcja
Kajmak z delikatną nutą kawy: karmelowy deser w nowej odsłonie

Kajmak w polskiej kuchni gości już od XVIII wieku. Jest doskonałym dodatkiem do ciast, lodów, słodkiego pieczywa, kremów, a nawet kawy. Ta ostatnia kombinacja tak mnie zaskoczyła, że postanowiłam zrobić mały eksperyment – połączyłam masę kajmakową z aromatyczną kawą. Wynik? To połączenie skradło moje serce!

Jak przygotować doskonałą masę kajmakową?

To naprawdę proste. Do uzyskania gęstej, krówkowej masy nie potrzeba wiele, a jej przygotowanie nie jest pracochłonne, choć wymaga trochę czasu.

Przygotuj:

  • Puszkę słodzonego, skondensowanego mleka
  • Garnek, w którym zmieści się puszka mleka skondensowanego
  • Mała szmatka na dno garnka
  • Kawa rozpuszczalna Tchibo Crema – to absolutna gwiazda tego deseru

Jaka kawa najlepiej komponuje się z masą kajmakową?


Do przyrządzenia deseru polecam kawę rozpuszczalną Tchibo Crema, ponieważ łatwo ją wymieszać z gęstym kremem. Jeśli jednak zdecydujesz się na użycie kawy ziarnistej zamiast kawy rozpuszczalnej, dodaj 125 ml mocnego espresso – w tym przypadku doskonale sprawdzi się Barista Espresso.

Jak już pewnie się domyślasz, puszka skondensowanego mleka będzie się powoli gotować w garnku.

Dlaczego na dnie garnka należy umieścić szmatkę?

Szmatka to użyteczny pomocnik – chroni dno garnka przed zadrapaniem. Bąbelki gotującej się wody podnoszą puszkę, przez co ta podskakuje, dlatego za pomocą szmatki ułożonej na dnie garnka, staramy się ochronić naczynie przed uszkodzeniem.

Czas na słodkie zwieńczenie deseru

Po dwóch godzinach gotowania i po ostygnięciu, w puszce powstanie kremowa karmelowa masa. Konsystencją przypomina sos toffi i doskonale sprawdza się jako dekoracja chociażby na wierzch cappuccino z puszystą, mleczną pianką.

Sprawdź też: Jak spienić mleko?

Tym razem jednak dodajemy do masy łyżkę kawy rozpuszczalnej i mieszamy do uzyskania aksamitnej, aromatycznej i kawowej wariacji sosu.

Moja rada: Jeśli chcesz uzyskać nieco gęstszą konsystencję, wydłuż czas gotowania.

Zostało Ci więcej sosu?


Nie martw się, nie musisz zjeść całej puszki kajmaku na raz. Nakładając go czystą łyżeczką i trzymając w lodówce – odwdzięczy Ci się przydatnością do spożycia aż do 3 tygodni.

Pierwszy raz spróbowałam kawowej masy kajmakowej na puszystym gofrze z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i prażonymi orzechami laskowymi – to połączenie było doskonałe, ale możliwości jest dużo więcej. Możesz spróbować kombinacji z jogurtem naturalnym, z kaszą owsianą albo… sama zdecyduj. :-)

Sprawdź też: Kawa po bawarsku

Wybierz kawę, która Ci zasmakuje

Wybierz kawę, która Ci zasmakuje

Na Tchibo.pl znajdziesz aromatyczną i pełną smaku kawę. Wybierz swojego faworyta!

Do sklepu internetowego

Przeczytaj również

Kawa kuloodporna w wersji smakowej: z nutą cynamonu, wanilii i migdałów
Kawa kuloodporna w wersji smakowej: z nu…22590
Walentynkowe Latte z malinami i białą czekoladą
Walentynkowe Latte z malinami i białą cz…17710
Tort kawowo-czekoladowy z nutą wiśni
Tort kawowo-czekoladowy z nutą wiśni37748
Kolejne artykuły