Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych, kulinarnych umiejętności. Wystarczy kilka podstawowych składników, kokilki i tylko trochę wolnego czasu. Żeby nie był taki typowy, dodałam do niego kawę, bo lubię ją przemycać w klasycznych deserach tworząc z nich coś oryginalnego.
Przepis na kawowy Creme Brulee
Z poniższych składników przygotujesz 6 porcji tego deseru.
Potrzebujesz:
- 4 żółtka
- 200 ml mleka
- 350 g śmietanki kremówki 30%
- 70 g białego cukru
- Laska wanilii lub opcjonalnie aromat waniliowy (1,5 łyżki)
- 50 ml ostudzonej kawy espresso – ja użyłam kawy Tchibo Barista
- Cukier trzcinowy do posypania
- Gorąca woda do pieczenia
Sposób przygotowania:
- W małym garnku zagotuj mleko wraz ze śmietanką i wydrążoną wanilią.
- Po zagotowaniu odstaw mieszankę na bok.
- Mikserem ubij żółtka z białym cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do żółtek i cukru dodaj masę z mleka i śmietany oraz ostudzoną kawę i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza.
- Do kokilek przełóż przegotowaną masę.
- Do dużego naczynia żaroodpornego nalej wrzątku, tak by kokilki były do połowy zanurzone w kąpieli wodnej. Ja miałam kilka mniejszych naczyń, więc włożyłam do nich po 2 sztuki.
- Piecz przez około 40 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
- Upieczony krem pozostaw do ostudzenia.
- Przed podaniem posyp cukrem trzcinowym i opal za pomocą palnika gazowego. Możesz to też zrobić w piekarniku, jeśli nie posiadasz palnika. 😊
Na koniec możesz swój deser dodatkowo udekorować wedle uznania – ja uwielbiam owoce lub posiekane drobno orzechy. Kawowy Creme Brulee robi się szybko, a efekt końcowy może naprawdę zaskoczyć i podbić kubki smakowe Twoje i Twoich gości.

Kawa i akcesoria do jej przygotowania
Wszystko, co może Ci się przydać do przyrządzenia domowej kawy znajdziesz na Tchibo.pl. A jaką kawę wybrać do przyrządzenia w domu?